“Isparta’nın tıbbi aromatik bitki potansiyelinin değerlendirmesi için gereken desteği veriyoruz”

5 Ekim 2015 19:00

Tıbbi Aromatik bitkiler ile ilgili sunum yapan Eğitime Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Ar-Ge personeli Hasan Aslancan; MARİM’ in geçen sene Lavantanın yayılması amacıyla bir proje kapsamında 400 bin fide üretimi yaptığını ve çok iyi sonuçlar elde edildiğini vurgulayarak; “Ülke olarak, Isparta’ da; gül yağının yüzde 55’ini üretiyoruz. Bunu neden lavantada başarmayalım” dedi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan hibe desteği alarak kurulmuş olan işletmelerin 5 yıl süresince faaliyetlerini sürdürmeleri, hem Kurum ile yapılan sözleşme gereği, hem de desteklerin ilgili sektörde planlanan hedeflere ulaşılmasında ekonomiye katkı sağlamaları için önemli. Bu nedenle, desteklenen işletmelerin sürdürülebilirliği 5 yıl süresince takip ediliyor.

“IPARD KAPSAMINDA DESTEKLENEN İŞLETMELERE EĞİTİM VERİLECEK”

TKDK tarafından desteklenen projeler kapsamındaki faydalanıcılarımız ve potansiyel faydalanıcılara yönelik “işletmelerin sürdürülebilirliği” eğitimleri için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı ile Kurumumuz arasında işbirliği protokolü imzalandı. Hibe desteği almış veya alacak olan işletmelerin sürdürülebilirliğine katkı sağlanması amacıyla, IPARD Programı kapsamında desteklenen işletmelere yönelik eğitimler gerçekleştirilecek.

Planlanan bu eğitim süreci kapsamında, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Isparta İl Koordinatörlüğü tarafından “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Sürdürülebilirlik eğitimi” Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

“GEREKEN DESTEĞİ VERİYORUZ”

Toplantı TKDK Isparta İl Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman Gülcü’ nün konuşmasıyla başladı. Tıbbi Aromatik Bitkilerin Isparta ilindeki öneminden bahseden Gülcü, “Isparta’nın tıbbi aromatik bitki potansiyelini değerlendirmesi için gereken desteği veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz dedi.

“ÖRNEK DEMONSTRASYON ÇALIŞMALARINA BAŞLANACAK”

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen ‘de konuşmasında Tıbbi aromatik bitki üretiminde eğitim destek gibi konularda Tarım il müdürlüğünün Uzman personeliyle çiftçimizin yanında olduğunu özellikle bazı belirlenen ürünlerde örnek demonstrasyon çalışmalarına başlanacağını ifade etti.

Eğitim kapsamında IPARD II programında desteklenecek tedbirler ve hibe oranları hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Ayrıca  Isparta İl Koordinatörlüğünün kuruluşundan bu güne kadar gerçekleştirmiş olduğu faaliyetler hakkında bilgi verilip  katılımcılardan gelen sorulara cevaplar verildi.

Eğitime Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Ar-Ge personeli Hasan Aslancan’ ın sunumu ile devam edildi. Sunumda Aslancan Isparta bölgesinde yetiştirilebilecek Tıbbi ve Aromatik Bitkilerden bahsetti.

LAVANTANIN YAYILMASI HEDEFLENİYOR

Isparta’nın iklimsel olarak ılıman ve geçit bölgesi olduğunu hatırlatan Aslancan, MARİM olarak tıbbi ve aromatik bitkilerinde dahil olduğu bir çok bitkinin yetiştiriciliği, ıslahı, fizyolojisi, hasat sonrası teknolojileri, bitki sağlığı gibi konularda araştırmalar yaptıklarını ifade etti.

Tıbbi Aromatik bitki örnekleri üzerinden sunumuna devam eden Aslancan; MARİM’ in geçen sene Lavantanın yayılması amacıyla bir proje kapsamında 400 bin fide üretimi yaptığını ve çok iyi sonuçlar elde edildiğini vurguladı. Aslancan, “Ülke olarak, Isparta’ da; gül yağının yüzde 55’ini üretiyoruz. Bunu neden lavantada başarmayalım” dedi.

 

 

Bu haber 711 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...