Beldelerde ‘umutlu’ bekleyiş sürüyor

17 Kasım 2012 14:03

Büyükşehir Yasa Tasarısı’nın geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilerek yasalaşması Isparta’da kapatılması öngörülen ve bu konuda umutla bekleyen beldeleri halay kırıklığına uğrattı. Beldelerin şimdiki umudu ise Yasayı red etmesini istedikleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu.

Geçtiğimiz ay İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu Kararı ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulan ‘Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 12 Kasım tarihinde sabaha kadar süren tartışmalı oturum sonunda sabaha karşı 06.00’da mecliste kabul edilerek yasalaştı.

BELDE BELEDİYELERİN MECLİS UMUDU

BİTTİ, GÖZLER CUMHURBAŞKANINA ÇEVRİLDİ

Bu karardan sonra ‘Söz konusu yasa TBMM’de kabul edilmez’ düşüncesi ile umutlu olan kapanma kapsamındaki Belde Belediyelerinin umudunu kırdı. Belde Belediyeleri şimdi de gözünü TBMM’de yasalaşarak Cumhurbaşkanı AbdullahGül’e sunulan yasayı Cumhurbaşkanı Gül’ün onaylayıp onaylamayacağı kararına çevirdi. Eğer, Cumhurbaşkanı Gül, Yasayı onaylarsa yasa Resmi Gazetede yayımlandığı günden itibaren Belde Belediyelerinin tüm umutları bitecek ve nüfusu 2 binin altındaki tüm Belde Belediyeleri kapanacak.

ISPARTA’DA 29 BELDE BELEDİYESİ KAPANACAK

Söz konusu Yasa, Isparta’da 29 Belde Belediyesini ilgilendiriyor. Yasayı Cumhurbaşkanını onaylaması Isparta’daki 29 Belde Belediyesinin kapanması dolayısıyla 51 olan Belde sayısının 22’ye düşmesi anlamına geliyor. Bilindiği gibi; Gönen’e bağlı Güneykent Kasabası kendine yakın Gümüşgün köyü ile birleştiği için kapanmaktan kurtulmuştu. Bu nedenle Isparta’da 30 olan kapanacak beldelerin sayısı 29’a düştü.

KAPANMAKTAN KURTULMANIN YOLU

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 8’inci maddesine göre nüfusu 2 binin altında olduğu için kapatılacak belde belediyeleri,5 kilometresınırı içindeki kapatılacak başka bir belde veya köy ile halkın yarısından fazlasının imzası, yine halkın yarısından fazlasının onaylayacağı bir referandum ile diğer belde belediyesinin meclis kararı alınarak ilçe kaymakamlıklarına başvuru sonucu bağlanabiliyor. Buna göre; diğer bir belde veya köyün bağlanmayı kabul ettiği belde belediyesinin böylelikle kapatılmaktan kurtulabilecek.

CHP KAPANACAK BELDELERDE HALKIN ÖNÜNE SANDIK KOYMUŞTU

Bilindiği gibi; Belde belediyelerinin kapatılmasına ilişkin kararı doğru bulmadıklarını açıklayan CHP, kazanılmış hakların referandumlar yapılarak tekrar değerlendirilmesini istemiş ve bu doğrultuda diğer illerde olduğu gibi Isparta’da da 21 Ekim 2012 Pazar günü kapanması öngörülen Beldelerde halkın önüne sandık koyarak referandum yapmış ve bu referandumdan ‘hayır’ çıkmıştı.

BELEDİYE BAŞKANLARI “KAPATMAK ÇÖZÜM DEĞİL”

Kapatılacak belediyelerin başkanları ise yaptıkları açıklamalarda kapatmanın çözüm olmadığını belirterek, bunun sadece nüfus oranıyla değil çevre, imar ve altyapı gibi kriterlerle hesaplanması gerektiği görüşünde birleşmişlerdi.

GÜNEYKENT KURTULDU, SÜCÜLLÜ KAPANACAK

Bilindiği gibi; Yasanın öngördüğü5 kilometresınırdaki köy ve beldeyle birleşme yapanlar kapanmaktan kurtulacak imkanı üzerine Isparta’da bazı beldeler en yakın köyle birleşerek kurtulma çabası göstermiş.  Bu doğrultuda Gönen’e bağlı Güneykent Kasabası en yakın köy olan Gümüşgün ile birleşmek için Gümüşgün’de referandum yapılmıştı ve referandumda ‘evet’ oyunun fazla çıkması ile Gümüşgün Güneykent Beldesine bağlanarak Güneykent kapanmaktan kurtulmuştu. Ancak, aynı şekilde kapanmaktan kurtulmak isteyen Yalvaç ilçesine bağlı Sücüllü kasabası ise bu isteğine kavuşamadı. Zira, kendisine bağlanmasını istediği Terziler Köyünde 11 Kasım tarihinde yapılan referandumda ‘hayır’ oyu çoğunlukta çıkınca Sücüllü Kasabası kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalma durumunu sürdürüyor.

DEMİREL’İN İSMAKÖY’Ü DE KAPANACAK

TBMM’den geçerek yasalaşan tasarıya göre Isparta’da ise 51 belde belediyesinden 29’u kapatılacak. Kapatılacak belde belediyeleri arasında 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in doğum yeri olan İslamköy de bulunuyor. 

KAPATILAN BELDELERDE HALK 2014

SEÇİMLERİNDE SADECE MUHTAR SEÇECEK

Söz konusu kanunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onaylaması halinde Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Yasanın yürürlüğe girmesi durumunda ise kapatılan belediyelerde Mart 2014 seçimlerinde sadece Muhtarlık seçimleri yapılacak.

28 BİN KİŞİ ‘KÖYLÜ’ OLACAK

Söz konusu yasa nedeniyle Isparta’da toplam 22 kasaba tarihe karışacak. Diğer bir deyişle belediyelik durumundan köye dönüştürülen, dolayısıyla, bu kasabaların toplam nüfusu olan 28 bin kişi de ‘köylü’ durumuna düşecek.

İŞTE KÖYE DÖNÜŞTÜRÜLECEK BELDELER

Isparta’da 22 Beldenin Kasaba statüsünden ‘köy’ statüsüne dönüşmesi halinde, yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde nüfusu 2 binin altında çıkan Belde Belediye Başkanlıklarının isimleri ve nüfusları şöyle: Merkez - Büyükgökçeli Kasabası 1907, Aksu – Yakaavşar Kasabası 727, Atabey – İslamköy Kasabası 1100, Eğirdir – Barla Kasabası 1802, Eğirdir – Pazarköy Kasabası 1122, Eğirdir – Gökçehöyük Kasabası 1846, Keçiborlu – İncesu Kasabası 572, Keçiborlu - Aydoğmuş Kasabası 913, Senirkent – Uluğbey 992, Yassıören 690, Sütçüler – Kesme Kasabası 1575, Sütçüler – Kasımlar Kasabası 1051, Ayvalıpınar 978, Ş. Karaağaç – Göksöğüt Kasabası 1530, Yalvaç – Körküler 1995, Yalvaç - Özgüney 1173, Yalvaç – Sücüllü 1178, Yalvaç – Kuyucak 1157, Yalvaç – Kumdanlı 1888, Yalvaç - Yukarı Kaşıkara 1805.

 

Bu haber 4241 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...