“En büyük yatırım insana yapılandır”

7 Ekim 2015 14:48

Basın Kulübü ve Ne Var Ne Yok’un ortak hazırladığı programa konuk olan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, Türkiye’de 22 milyon çocuk nüfusunun bulunduğunu dolayısıyla çocuklara yapılacak yatırımların yüzyıllar sonrasına hakim olunmasını sağlayacağını söyledi.

Gazeteciler Mehmet Erçakır ve Soner Toros’un hazırlayıp sunduğu Basın Kulübü ile Gazeteciler Şakir Aksöz ve Tuna Ünal’ın hazırlayıp sunduğu Ne Var Ne Yok programının ortak yayınında bu hafta çocuk hakları konuşuldu. Ortak programa konuk olan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, Türkiye’de 22 milyon civarında bir çocuk nüfusunun bulunduğunu bunun da Türkiye nüfusunun 3’te birini kapsadığını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürü Yakup Kütük, Çocuk hakları komitesi Isparta’da bir yıl önce kurulduğunu ve çocuklar ile ilgili birçok çalışma ve projeye imza attıklarını söyledi. İl Müdürü Kütük, “Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesiyle bu sürecin başlangıcı olsa da aslında biz çocuk hakları konusunda Avrupa’dan da Amerika’dan da önceden de bu hakları gündeme getiren bir toplumuz. Bu avantaj bizim için diğer dünya halkaları açısından büyük bir avantajdır. Aile ve Sosyal Bakanlığı olarak biz bu sürecin içindeyiz ama bizim bu konuda paydaşlarımız çok. Pek çok kuruluş bizim bu konuda ortağımız. Bu konu ile ilgili somut adım Isparta il Müdürlüğü olarak bir komite oluşturduk. Çalışmalarımıza başladık. 22 milyonu çocukların oluşturduğu böyle bir ülkede çocukların haklarının bilinmesi bunların kullanılması ile ilgili çalışmaların yapılması açısından çok önemli. Çocuklara yapılacak yatırımlarla yüz yıllar sonrasına hakim olabileceğimiz bir çalışma olacak. Bu anlamda bakanlık olarak biz bu çalışmaları çok önemsiyoruz. Biz sadece çocukları hakları bakımından çocuk bir mağduriyet yaşarsa biz o zaman orada oluyoruz. Biz olay olmadan önce de çocuğun haklarını koruma noktasında da bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bu sözleşme işte onun için. 5 yıllık bu eylem planları da çocuğun yanında olmak için var. Bu eylem planı yürürlüğe 2013 yılından itibaren girmiştir” dedi.

ÇOCUK ÖLÜM ORANLARI DÜŞTÜ

Çocuk ölüm oranlarının düşmesi ile ilgili de yoğun çalışmalarının olduğunu açıklayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürü Yakup Kütük, ”Çocuk doğumla beraber ana rahmine düştükten sonra sağlıklı bir ortamda yaşama hakkı vardır. Dolayısıyla biz bunu sağlamak için uğraşıyoruz. Daha önce TÜİK verilerine bakıldığında çocuk ölümleri çok fazla iken şimdi yok denecek kadar az. Isparta’da bu konuda çok iyi durumdayız. Çocuk ölümlerinin engellenmesine yönelik misafirhane projesi gerçekleştirdik. Bulunduğu yerde doğum yapabileceği sağlık koşulları yoksa kadına doğum yapabileceği sağlık koşulları yerinde olan bir misafirhane projesiyle hastanelere doğumevlerine alma projemiz var. Sağlık Bakanlığı’nın projesidir. 5 bin 340 anne 2013 yılında misafirhane projesinden yararlanmıştır. Doğurganlık yaşı çok ileri yaşa taşınmıştır. Evlenme yaşı sağlık bakanlığınca yapılan çalışmalarla düzenlenmiştir. İstatistiklere bakıldığında şiddet olaylarında bir artış var deniyor. Ancak rakamlar böyle söylemiyor. Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğumuzu söyleyemeyiz. Isparta kadın da olsa çocuk da olsa şiddete uğrayabileceğini söyleyecek demokratik özgürlüğünü biliyor artık. Nereye başvuracağını nereye gideceğini biliyor” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 633 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...