Büyükyavuz ve Akgün, EBTO toplantısına katıldı

19 Kasım 2012 18:57

Ege Bölgesi Tabip Odaları (EBTO) toplantısı 17 Kasım 2012 tarihinde Balıkesir-Edremit-Güre'de yapıldı. Toplantıda Isparta-Burdur Tabip Odası'nı Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. İlker Büyükyavuz ile Uz. Dr. Deniz Akgün temsil ettiler. Toplantıya Ege Bölgesi ve çevresinde bulunan Balıkesir, İzmir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli ve Isparta-Burdur Tabip Odalarının temsilcileri katıldılar. Ayrıca Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan da toplantıda hazır bulundu.

ADLİ TABİPLİK HİZMETLERİNDEKİ SORUNLAR MASAYA YATIRILDI

Isparta-Burdur Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu Başkanı Uz. Dr. Deniz Akgün, toplantı ile ilgili izlenimlerini şöyle aktardı:

“Oldukça verimli geçen toplantının gündem maddelerinin bir tanesini adli tabiplik hizmetleri oluşturmaktaydı. Toplantıda farklı illerdeki otopsi hizmetlerinin ve ücretlendirmelerin farklı olduğu konuşuldu. Toplantıda ayrıca ölen kişiyi son kez muayene eden doktorun aile hekimi olması durumunda, ölüm belgesinin aile hekimi tarafından verilmesinin bazı sakıncaları olabileceği dile getirildi. Benzer şekilde bazı illerde uygulanan belediyeler tarafından hizmet alınması yoluyla kamu görevlisi olmayan hekimler tarafından ölüm belgelerinin düzenlenmesinin bazı sakıncaları olabileceği belirtildi. Ayrıca Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) otopsinin mutlaka adli tabip uzmanları tarafından yapılması gerektiği ile ilgili bir genelgesinin bulunduğu belirtildi. Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Özdemir AKTAN aktarılan sorunları Adalet Bakanlığı yetkilileriyle görüşebileceklerini belirtti.

KAMU HASTANE BİRLİKLERİ UYGULAMASI TARTIŞILDI

Toplantıda ayrıca kamu hastane birlikleriyle ilgili düzenlemenin Meclis'te yeterince tartışılmadan kanun hükmünde kararname ile geçirilmesinin önümüzdeki dönemde bazı sorunlara yol açacağı belirtildi. Bununla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'nin tam gün uygulamasıyla ilgili olan 650 sayılı Kanun Hakkında Kararname'yi, bu tür düzenlemelerin Meclisten kanun çıkarılarak yapılması gerektiği gerekçesiyle iptal ettiği hatırlatıldı. Ayrıca bu yeni uygulamayla yıllardır hastane yöneticiliği yapan deneyimli kişilerin koltuklarından olduğu, hastanelere il dışından yöneticiler atandığı, sağlık çalışanlarının sözleşmeli statüye geçeceği ve özlük haklarıyla ilgili yaşanabilecek huzursuzlukların, verilen sağlık hizmetinin niteliğini olumsuz etkileyebileceği belirtildi.

ÇEVRE SAĞLIĞI SORUNLARI  

Toplantının diğer bir önemli gündemini ise çevre sağlığı sorunları oluşturdu. 18 Kasım Pazar günü Çanakkale’ye giderek Çanakkale'de Kaz Dağları'nda yapılması planlanan ve bütün Ege Bölgesi'ni etkileyecek olan altın madenciliği ile ilgili bilgi verildiği basın açıklamasına katıldık. Basın açıklaması Truva Otelde, kahvaltı eşliğinde ve “Çanakkale geçilmez, Kaz Dağları delinmez” pankartı önünde yapıldı. Kaz dağları bölgesinde altın çıkarılması durumunda faaliyetin sonunda en fazla 10 milyar doların Türkiye'ye kalacağı, ancak bu bölgede tarımsal gelirin zaten yılda 7 milyar doları bulduğu belirtildi. Bölgede kurulacak altın madenlerinin Çanakkale'nin içme suyunu sağlayan Atikhisar göleti havzasını riske atacağı belirtildi.  Ayrıca toplantıda söz alan bir konuşmacı bugüne kadar altın madeni işletmelerine ruhsat vermediği için Çanakkale Valisi'ne de teşekkür etti.   

Bu haber 1327 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...