“Döner Sermayeleri Yok Edecekler”

8 Ekim 2015 19:12

Türk Sağlık Sen Isparta Şube Başkanı Hayati Yıldız, sağlık çalışanlarının döner sermaye sorunu ile ilgili bir açıklama yaptı. Yıldız’ın açıklaması şöyle; “Adaletsiz ve hakkaniyetle bağdaşmayan, emekliliğe yansıtılmaması nedeniyle çalışanlara emekliliği de zehir eden döner sermaye sistemi ne yazık ki çözüme kavuşturulmayan bir sorundur.

Sağlık çalışanları bu temel sorunun çözüme kavuşturulmasını beklerken Sağlık Bakanlığı ise sorunu yeni sorunlarda ekleyerek döner sermaye sistemini katlanılamayacak bir hale getirmiştir. İdarenin elinde tutuğu döner sermaye bir kılıç gibi ne yazık ki hep çalışanı kesmeye başlamıştır.  SUT’ taki paket uygulamalarda yapılan değişiklikler nedeniyle hastane gelirleri düşerken, bu düşüşü doğrudan personelin emeğine yansıtmışlardır.

Son olarak Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İzleme, Ölçme ve Değerlendirme Birimi tarafından gönderilen bir yazıda sabit ek ödemeler toplamının dağıtılabilecek ek ödeme sınırını aştığı dönemlerde ek ödeme dağıtım kararı alınmaması istenmiştir. Örneklerle nasıl ödeme yapılmayacağını da açıklayan bu yazının manası kimseye performans ödemesi yapmayın demektir. Bu bağlamda branş hastanelerinde çalışanlar aylardır döner sermaye gelirlerinden faydalanamamaktadır. Tüm Türkiye’de toplamda 129 entegre ve branş hastane çalışanları mağdur olmuşlardır, bu gidişle mağdur olmaya devam edeceklerdir.

Söz konusu, çalışanın hakkını elinden almak olunca çok hassas davranan idareler de bu talimatı da usulüne göre hemen uygulamışlardır.

Bu iki durum bir araya gelince ne yazık ki küçük hastanelerimizde doktorlar bile performans ücreti alamaz olmuşlardır.

Baktığımızda hastanelerde İş yoğunluğu ve yükünün sürekli arttığı ve çalışanın sunduğu katkının yükseldiği bir durumda döner sermayelerin bu şekilde yok edilmeye çalışılması son derece manidardır.

Çalıştıkça artan döner sermaye ne hikmetse bizde çalıştıkça düşmektedir. Ekonomi biliminin yeni baştan yazılmasına neden olacak bu uygulamayı hayata geçirmekte doğrusu çok mahir olan idarecilere ne diyeceğimizi bilemiyoruz.

Çalışanın hakkını teslim ederek emeğinin karşılığını vermek yerine idarecinin çalışanı gözden çıkarması ve haklarını yok etmenin peşine düşmesi kabul edilemezdir.  Düşüre düşüre döner sermayeleri yok etmek isteyenlere müsaade etmeyeceğiz, rıza göstermeyeceğiz.

Türk Sağlık-Sen olarak buradan Sağlık Bakanlığı’na ve hastane idarecilerine çağrıda bulunuyor ve çalışanın döner sermayesini yok etmek yerine adaletin sağlandığı ve emekliliğe yansıtıldığı  bir düzen için çalışmalar yapın mevzuatınızı düzenleyin diyoruz.  Çalışanın hakkını teslim edin, çalışanın cebinden elinizi çekin, emeğini sömürmekten vazgeçin diye sesleniyoruz”.

 

Bu haber 583 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...