ITB YÖREX Fuarı’nda

9 Ekim 2015 18:57

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`nin (TOBB) desteğiyle bu yıl 6`ncısı düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), ANFAŞ Expo Center`da kapılarını ziyaretçilere açtı.

`Sizin Oraların Nesi Meşhur?` sloganıyla bu yıl 68 İlden 101 Oda ve Borsa, 11 Kalkınma Ajansı, 52 kurum ve 224 üretici firma olmak üzere toplam 388 katılımcının yer aldığı fuarda, 158 stantta yüzlerce ürün ziyaretçilere sunuldu.

Türkiye’nin dört bir tarafından yöresel ürünleri ve kültür mirasları sergilendiği fuara çok sayıda katılım oldu. Fuar açılışını yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, YÖREX’in her yıl daha da büyüdüğünü ve geliştiğini gördüğü için mutluluk duyduğunu ifade etti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “"Anadolu`nun kimliğini, uyumunu, tüm renklerini görebilirsiniz. Türkiye`nin dört bir tarafı birlik beraberlik kardeşlik içinde burada yan yana. Hem ekonomik hem sosyal bir başarı hikayesi de sunuyor. 6 sene önce 40 il vardı, şimdi 68 ile ulaştı, inşallah hedefimiz 81 ile ulaşmak. ELİMİZDE 100 TANE LALEMİZ VAR YÖREX`e zenginleşmenin yolu, şehirlerin tanıtımı ve markalaşması adına önem verdiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Ama maalesef müteşebbis insanlarımızı destekleyecek mekanizmalar eksik. Adamın bir tane peyniri var, o isimle dünyanın her yerine satıyor, ama bizim her il ilçede bir zenginlik var. Lalenin anavatanı Türkiye iken dünyada laleyi marka yapan ülke Hollanda oldu ve 1 milyar Avro`luk ihracatı var. En az 100 tane lale elimizde var. Ve 100 milyar Avro`nun üzerinde oturuyoruz. Bunun için de önce markalaşmamız lazım. Bunun için Türk Patent Enstitüsü`ne teşekkür ediyorum, ancak sistemin biraz hızlı çalışması lazım" dedi. AVRUPA`DA TESCİLİN ÖNEMİ Bütün oda ve borsaların kendi yöresel ürünlerine sahip çıktığını söyleyen TOBB Başkanı, "Tescil etmek istiyor ancak şimdi de müracaat sürecinde biraz sorun yaşanıyor. Eskiden bir tane başvuru yokken şu an oda ve borsalarımız tarafından 200 tane ürün için başvuru yapıldı. Bunun bir sonraki bacağı Avrupa. Bugüne kadar kaptırmadığımız bir baklava var. İnşallah incirde Avrupa tescili oluyor. Ama bizim daha fasla ürünümüzü tescil ettiriyor olmamız gerekir ve işte o zaman gerçek parayı kazanabiliriz" diye konuştu.

Açılışa, Antalya Valisi Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani, CHP Antalya milletvekilleri Çetin Osman Budak ve Devrim Kök, MHP Antalya milletvekilleri Mehmet Günal, Ahmet Selim Yurdakul ve Tarkan Akıllı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, TPE Başkan Yardımcısı, Türkiye`nin birçok ilinden Oda ve Borsa Başkanı ve protokol üyeleri katıldı.  Isparta Ticaret Borsamızı temsilen ise Yönetim Kurulu Başkanımız Ahmet Adar, Meclis Başkanımız Nuri Selçuk, Meclis Başkan Yardımcımız Ahmet Korkmaz, Yönetim Kurulu Üyemiz Osman Gök, Meclis Üyemiz Ertuğrul Siyah ile Yakup Sincer ve Genel Sekreter Yardımcımız Ali Koyak açılışta yerlerini aldılar. Protokol üyeleri daha sonra tek tek stantları gezerek, ürünleri inceledi. Türkiye’nin 7 bölgesinden yöresel ürünler 11 Ekim’e kadar EXPO Center’da görülebilecek.

 

Bu haber 600 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...