“Hatalar devam ediyor”

10 Ekim 2015 13:42

Aktif Eğitimciler Sendikası Isparta İl Temsilcisi Kemal Aydın, il içi özür durumu bulunan öğretmenlerin kaderini İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin eline bırakmaması gerektiğini ifade etti.

Aydın; “MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 01.10.2015 tarihli 9729512 sayılı yazısında;

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın "Ailenin korunması ve çocuk hakları" başlıklı 41. maddesinde; "Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar." hükmüne dikkat çekmiştir.

Öğretmenlerin görev yaptıkları yerler bakımından coğrafi durum, ulaşım şartları ve benzeri nedenlerle aile birliği sağlanamayan öğretmenlerin, norm kadro kapsamında il içinde öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına yer değiştirmelerinin yapılması yönünde ilk defa bir il içi özür durumu düzeltilmesi yazısı olması anlamında, MEB adına olumlu bir adım olmuştur. Ancak, bu yazının belirgin hataları bulunmaktadır. Bu yazı çok genel bir yazı olmuştur. İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin yazıyı farklı yorumlayacaklarını düşünmek abartılı olmayacaktır. Bakanlığın norm güncellemeleri ile ilgili daha önce gönderdiği yazıda normlar 11 Kasım 2015 tarihine kadar netleştirilecek. Hâlbuki şu anda bazı Milli Eğitim Müdürlükleri normlar güncellenmeden il içi atama duyurusuna çıkmaya başladı.

Kısacası yazı, il içi özür durumu bulunan öğretmenlerin kaderini İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin eline bırakmamalıydı.

Yazı; normlar kadrolar bakanlıkça onaylandıktan sonra il içi özür durumu yer değiştirmesi yapılsın demeliydi. Norm kadrolar güncellenmeden, MEB tarafından onaylanmadan yapılacak bir il içi özür durumu yer değiştirmesi yerinde, mantıklı ve kamu yararı gözeten bir uygulama olmayacaktır.

Bilindiği üzere yaz dönemi özür durumu yer değiştirme duyurusunda coğrafi durum, ulaşım şartları ve benzeri nedenler bir şart olarak duyuruda bulunmamaktadır. Şimdi bakanlık yaz dönemi il içi yer değiştirme duyurusunda il içi özür durumu olan ve norm kadrosu boş olan okulları tercih eden tüm öğretmenlerin yer değiştirmesini gerçekleştirirken şimdi şart sunmak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Kanun önünde eşitlikle ilgili 10. maddesinde;

"Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar." hükümleri ile bağdaşmamaktadır”.

 

 

Bu haber 608 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...