Atabey´in su sorunu çözülüyor

12 Ekim 2015 18:54

Tarıma dayalı ekonomik yapıya sahip olan Atabey, sulama ihtiyacının büyük bir kısmını Eğirdir Gölünden ve ilçedeki göletten sağlıyor. Ancak bu sulama ihtiyaçlara cevap vermiyor. Bunların yaşandığı Atabeye Ispartanın en büyük barajı yapılıyor. Kısıklı bölgesine yapılacak baraj artık Atabey tarımını deyim yerindeyse şaha kaldıracak.

Atabey'de 79 bin 190 dekar tarım alanı bulunuyor. Söz konusu tarım alanlarının 43 bin 250 dekar alanı sulanabilir durumda. Ancak sulamanın yapıldığı Eğirdir Gölü ve ilçedeki gölet, günümüz ihtiyaçlarına cevap vermiyor.

İlçedeki su sorununu anlatan Atabey Belediye Başkanı Tevfik Aatsoy, "İlçemiz tarım ekonomisine dayalı bir ekonomik yapısı var. Burada elma gibi, kiraz gibi seracılığın geliştirilmesi ile ilgili de vatandaşlarımızın bu yönde çalışmaları var. Biz de bunlara destek olmak ve öncülük olmak için en önemli ihtiyaç suydu. Şuanda Eğirdir Gölü'nden pompa ile su basılıyor. İstenilen şekilde ihtiyaç giderilemiyordu. Göletten bir kısım ihtiyacımız gideriyordu. İlçemizin birçok mahallesindeki vatandaşlarımız da ihtiyaçlarını karşılamıyorlardı." dedi.

Devlet Su İşleri ve Atabey Belediyesi'nin katkılarıyla ilçeye kentin en büyük barajı kazandırılıyor. Bu doğrultuda Kısıklı bölgesinde 9 milyon ila 12 milyon metreküp boşa akan su tarım ekonomisine yapılacak barajla kazandırılacak.

Yapılacak olan bu çalışmayla birlikte 2 bin 200 hektar alanın sulanabileceğini aktaran Atasoy, "Devlet Su İşleri ile birlikte bir çalışma yürütüldü. Şuanda Atabey'de yılda 12 milyon metreküp su 10 boyunca boşa akıyor. Bu su boşa akarken bu bölgenin ihtiyacı da pompajlı suyla Eğirdir Gölü'nden karşılanıyor. Bu suyun ekonomik olarak değerlendirilmesi ve çaydan akan bu suyun taşkın ve zararları önleme için DSİ bir proje başlattı. Bu da pompajla basılan suyun tamamen ortadan kaldırılması ve bu suyun değerlendirilerek cazibeyle birlikte 2 bin 200 hektar alan sulamaya açılacak." ifadesini kullandı.

Barajın ana gövdesinin 96 metre yükseklikte olacağını ifade eden Atabey Belediye Başkanı Tevfik Atasoy, 2 bin 200 hektar alanın cazibe ve kapalı sistemle sulanacağını açıkladı.

Atasoy, "Planlama çalışmaları DSİ tarafından devam ediyor. Zemin etüdü jeolojik yapısıyla ilgili belli bir yere kadar gelindi. Sondaj çalışmaları bitmek üzere. Daha sonra jeolojik yapı ve ana gövde oluşturulacak. Zannediyorum ki ana gövde 96 metre yüksekliğinde olacak. Böylece hem bu su değerlendirilmiş olacak hem de sulama birliğinin yüzde 50 gibi bir elektrik yükü ortadan kalkmış olacak." şeklinde konuştu.

 

Bu haber 615 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...