SGK prim ve borç ödemeleri bankalara yapılacak

20 Kasım 2012 19:10

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda, vatandaşların SGK’ya olan prim ve borçlarının bankalar kanalıyla ödenebileceği açıklandı.

Sosyal güvenlik merkezlerindeki veznelerin kapatılması ile birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumunca cari döneme ilişkin alacaklarının yanı sıra ödeme vadesi geçmiş prim ve diğer alacakların da bankalar üzerinden tahsil edilmeye başlandı.

SGK’dan konu ile ilgili yapılan duyuruda; şöyle denildi: “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü,  sosyal güvenlik merkezlerinde bulunan veznelerin 1 Şubat 2012 tarihi itibariyle kapatılacağını, SGK ya yapılacak ödemelerin sadece Bankalar yoluyla yapılacağı, Bankaların bu tahsilatları Mali Otomasyon Sistemi Projesi (MOSİP) üzerinden muhasebeleştirileceği açıklanmıştı. Vadesi geçmiş prim ve idari para cezası borçlarının hangi bankalar kanalıyla ve ne şekilde ödenebileceği de bu açıklamada yer aldı.

1 Şubat 2012 tarihinden itibaren sosyal güvenlik merkezlerindeki veznelerin kapatılması ile birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumunca cari döneme ilişkin alacaklarının yanı sıra ödeme vadesi geçmiş prim ve diğer alacaklar da bankalar üzerinden tahsil edilmeye başlanıldı.

1- Geçmiş Dönem Prim Borçları: Bu borçlar “Merkezi Tahsilat Sistemi” ve  “On-lıne Banka Tahsilat Sistemi” olmak üzere iki ayrı şekilde tahsil edilecek.

a-Merkezi Tahsilat Sistemi; T.C. Ziraat Bankası, T. Vakıflar Bankası T.A.Ş. ve T. Halk Bankası.Bu sistem vasıtasıyla tahsil edilen paraların ilgili işyeri dosyasına on-lıne olarak aktarımı henüz gerçekleştirilememektedir.  Bu sebeple; tahsilat işleminin yapılmasından sonra, SGK nun ilgili personeli tarafından işyeri dosyasına yapılacak olan aktarma işlemleri manuel olarak gerçekleştirilecek.Bunun tabii sonucu olarak; “teşvikli aylık prim ve hizmet belgesi” gönderilmek veya “e-Borcu yoktur” belgesi alınmak istenildiği durumlarda sistem bunu vermediğinde, banka dekontu ile birlikte işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine müracaat edilmesi gerekmekte.

b-On-lıne Banka Tahsilat Sistemi; Şekerbank T.A.Ş., Anadolubank T.A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Asya Katılım Bankası, tarafından kullanılmakta. Bu yolla yapılan ödemler, tahsilatı yapan banka tarafından mutabakat onayının verilmesinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumuna aktarılmakta, Kurum da bu tahsilatları mutabakat onayının verildiği günü takip eden gün içinde işyeri dosyalarına yine on-lıne olarak aktarmaktadır. Böylece, işverenlerce yapılan ödemeler de en geç ödemenin yapıldığı tarihi izleyen üçüncü gün içinde müfredat kartlarına aktarılmakta. Ödeme durumları nazara alındığında, ödeme vadesi geçmiş prim ve diğer borçların Şekerbank T.A.Ş., Anadolubank T.A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Asya Katılım Bankası  kanalıyla ödenmesi halinde, ödemenin sisteme işlenmesi amacıyla sosyal güvenlik merkezine müracaat edilmesine gerek bulunmamaktadır.Dolayısıyla, aylık prim ve hizmet belgelerinin gönderilmesi gereken yasal sürenin sonu ayın 23’ü olduğundan, ödeme vadesi geçmiş prim ve diğer borçlarını On-lıne Banka Tahsilat Sistemi vasıtasıyla ayın 20’si veya öncesinde ödenmesi işveren bakımından kolaylık sağlayacaktır.”

 

 

Bu haber 820 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...