DEİK ile BAKA, işbirliği protokolü imzaladı

20 Kasım 2012 19:15

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) arasında daha fazla ve nitelikli yabancı yatırım çekmek amacıyla kurumsal işbirliği protokolü imzalandı. ‘Bakanlık koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Antalya, Burdur ve Isparta’yı içeren BAKA ile DEİK arasında kurumsal işbirliğinin tesis edilmesi, BAKA bölgesinin ticaret ve yatırım kanallarıyla küresel pazarlara entegre olmasına yönelik olarak işbirliğiyle gerçekleştirilecek çalışmalara ilişkin usul ve esasların belirlenmesi” amacıyla hazırlanan protokole, BAKA Yönetim Kurulu’nun verdiği yetkiye istinaden BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ile DEİK Genel Sekreteri Bahri Can Çalıcıoğlu imza attı.

Protokole göre; DEİK sahip olduğu birikim, deneyim, imkân ve hizmetleri bölgenin ticaret ve yatırım kanallarıyla küresel piyasalara entegre olmasına yönelik BAKA ile paylaşacak, ortak yatırım heyetleri düzenlenmesine yönelik koordinasyon ve organizasyon faaliyetleri gerçekleştirilecek. DEİK’in yıllık yurtdışı ve yurtiçi etkinlik programı hakkında BAKA bilgilendirilerek ajansın programlara katılımı sağlanacak. Amaç ve kapsam çerçevesinde işbirliği gerçekleştirilecek konular şöyle sıralandı:

İŞBİRLİĞİ ALANLARI BELİRLENDİ

“DEİK’in strateji dokümanları ile analiz çalışmalarına destek vereceği BAKA’nın yatırım tanıtımlarına yönelik sunum yapması. Bölge işletmelerine yönelik program ve destek mekanizmalarında kullanılmak üzere fon kaynağı oluşturulması için yerel, ulusal ya da uluslararası fonlar, kredi kuruluşları ve bankalarla gerçekleştirilecek çalışmalara DEİK’in katkı sağlaması. Küresel yatırımcıların BAKA bölgesine yönlendirilmesi için gerekli tanıtım çalışmalarına katkı sağlanacak.

Batı Akdeniz bölgesinin ihtiyaçlarına göre devlet yetkililerinin yurt dışı seyahatlerine, DEİK’in düzenleyicisi olduğu organizasyonlara BAKA’nın da katılmasına imkan sağlanacak. DEİK; resmi internet sitelerinde, yabancı dillerdeki versiyonlar da dâhil olmak üzere, BAKA’ya özel tanıtım bölümleri ayıracak, bülten ve yayınlarında BAKA’ya imkanlar dahilinde ücretsiz yer verecek. Yurt dışından DEİK’e gelen ortaklık ve işbirliği talepleri, ihale ilanları BAKA’ya iletilecek, ortak eğitim ve işbirliği programları düzenlenecek. DEİK, bölgede faaliyet gösteren şirketlere yönelik olarak hedef ülke günleri düzenleyecek.”

Türkiye’nin ve Türk özel sektörünün küreselleşme sürecine ‘yüksek katma değerli’ entegrasyonunu hedefleyen bir iş dünyası kuruluşu ve “Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerini yürütme” görevini üstlenen DEİK’in 750 üye şirketi, 38 kurucu kuruluşu, 109 iş konseyi, 114 ticaret ve/veya sanayi oda ve borsa oda temsilciliği, 3 yurtdışı temsilciliği bulunuyor. Dış ekonomik ilişkilere bir bütün olarak yaklaşan DEİK, ihracattan ithalata, Türkiye’ye yönelen yabancı yatırımlardan Türk özel sektörünün dış yatırımlarına, uluslararası müteahhitlikten enerjiye ilişkin konulara, bankacılıktan lojistiğe tüm ticaret, yatırımlar ve hizmetler alanlarında faaliyet gösteriyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Kalkınma Bakanlığı arasında 19 Temmuz 2012’de imzalanan protokol ile birlikte, Türkiye’deki 26 Kalkınma Ajansı ile daha fazla ve nitelikli yabancı yatırım çekmek amacıyla gerçekleştirilmesi planlanan işbirliklerinin temelleri atılmıştı.

 

Bu haber 607 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...