Fırıncılara Gıda Hijyeni Semineri

20 Kasım 2012 19:23

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu tarafından imzalanan protokol çerçevesinde, Isparta’da fırıncı esnafına yönelik ‘Gıda hijyeni, personel hijyeni, bina hijyeni’ konularında eğitim semineri düzenlendi.

Fırıncı esnafına yönelik düzenlenen seminer, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü uzmanları tarafından HACCP kriterlerine uygun olarak güvenli gıda üretmeleri için uyulması gereken kurallar, güvenli gıda sisteminin yanı sıra, ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği hakkında da teknik bilgilendirmeler yapıldı.

85 fırıncı esnafının katıldığı eğitim programın açılış konuşmasını Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural yaptı.

Tural konuşmasında; “Bildiğiniz gibi 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’ ile ilgili esnafımıza eğitim semineri verilecek. Daha sonra da imtihan edeceğiz. Bu yasa ilk önce, esnaf ve sanatkârımıza maddi yönden bir külfettir. Yani bu yasaya uymadığımız zaman, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün 80 bin TL’ye kadar ceza yazma yetkisi var. Burada iş yerlerinde kademeli olarak 1 – 2 yıl içerisinde yanındaki çalışanı gözetmeksizin; yani eskiden 50’ye kadar sağlık uzmanı olmak zorunda idi. Artık yanında 1 kişi de çalıştırsa, iş güvenliği için sağlık uzmanı bulundurmak zorunda. Bu her ne kadar istihdam sağlayacak gibi gözükse de esnaf ve sanatkarlar için de maddi külfet getireceğini ifade etmek istiyoruz. Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca bir protokol imzalandı. Bu protokol üzerinde de biz Esnaf Odaları Birliği olarak İl Müdürlüğümüzle görüşmeler yapmak suretiyle bu semineri düzenlemiş bulunmaktayız.

 Tabi bu her ne kadar fırıncıyı ön tarafa çıkarıyorsa da bunun yanında yine satışta da bakkal esnafımızı da çok ilgilendiriyor. İnşallah bu kapsamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerimiz bu geçiş sürecinde bunu uygulayanlar olarak her ne kadar ceza yönü varsa da ilk önce uyarma gibi uygulamalarla geçerse bizleri memnun eder. Ben bu toplantımızın başta üyelerimize ve esnafımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Daha sonra fırıncı esnafı, güvenli gıda sistemi ile ilgili olarak bilgilendirildi.

Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği Mevzuatı, fırınlarda hijyen ve sanitasyon, fırınlarda HACCP ve iyi hijyen uygulamaları, temizlik ve dezenfeksiyon, el yıkama, maske ve bone kullanımı, temizlik ve dezenfeksiyon maddelerinin kullanımı, gıdadaki zararlı maddeler, bulaşma ve bozulmalar, gıda enfeksiyon ve zehirlenmesi konuları çalışanlara detaylıca aktarıldı.

Gıda, tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden Gıda ve Yem Şube Müdürü Veteriner Hekim Orhan Bilgin, Gıda Mühendisi Ömer Çetinel, Ziraat Mühendisi Yusuf Kestel tarafından verilen eğitimin ardından eğitimin sonunda sınav yapılarak, başarılı olanlara sertifikaları verildi.

 

Bu haber 758 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...