Elma hasadında son haftaya girildi

3 Kasım 2015 15:13

Isparta’da geçtiğimiz ay başlayan elma hasadında sona gelindi. Ziraat Odası Başkanı Müslahattin Can Selçuk, elma rekoltesinin yaşanan don olayından dolayı bu yıl düşük olmasını beklediklerini söyledi.

Türkiye’nin en çok elma üreten ili olan Isparta’da elma hasat dönemi geçtiğimiz Eylül ayında başladı ve bugünlerde hasat bitmek üzere. Ülkede üretilen toplam elmanın 5/1’i Isparta’da üretiliyor. Üretim, hava şartları başta olmak üzere diğer etkenlere bağlı olarak her yıl 500 ila 600 bin ton arasında değişiyor.

Bu yılki elma üretiminden geçen yılki kadar umutlu olmadıklarını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Müslahattin Can Selçuk, hasat mevsimi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bilindiği gibi Isparta olarak ülkemizin en çok elmasını biz üretiyoruz. Bu yıl geçen yıla oranla elmayı birinci derecede ilgilendiren hava şartları biraz olumsuz geçti. Özellikle 23 Nisan gecesi yaşanan don olayı üretimde büyük etki yaptı. Bunun yanında ilaçlama, gübreleme ve bahçeyi işleme çalışmalarında da çiftçileri olumsuz etkileyecek küçük çaplı zararlar meydana geldi. Bu nedenle tüm bunların ışığında bu yılki elma hasat döneminden geçen yılki kadar umutlu değiliz ve rekoltede de % 20 dolayında bir düşüş bekliyoruz. Tüm bu durumları göz önüne alarak bu yıl 500 bin ton dolayında elma rekoltesine ulaşacağımızı tahmin ediyorum. Bu rakam bir miktar artar veya eksilebilir.

Geçtiğimiz Eylül ayında elma hasadına başlayan çiftçilerimiz, yaklaşık bir aydır hasatlarını yapıyorlar ve bugünlerde hasat işlemi bitecek. Elma hasadının bu ayın sonuna kadar hatta, Kasım ayı ilk haftasına kadar sürmesini bekliyoruz” dedi.

 

 

Bu haber 612 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...