MAREM II. Uluslararası Bitki Islahı Kongresinde

9 Kasım 2015 18:31

Türkiye Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) tarafından Türkiye Bitki Islahçıları Derneği (TÜBİD), Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB), ECO Tohumculuk Derneği (ECOSA) ve diğer ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içerisinde 1-5 Kasım 2015 tarihleri arasında "II. Uluslararası Bitki Islahı Kongresi ve Eucarpia Yağ ve Protein Bitkileri Konferansı" Antalya’da düzenlendi. 

Kongrenin açılışına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü İsa Eren, Bitki Islahçıları Alt Birliği Başkanı Doç. Dr. Yalçın Kaya, TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gencer, Organizasyon Komitesi Başkanı Vehbi Eser ile yerli ve yabancı çok sayıda araştırmacı katılmıştır.

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) çalışanlarından Müdür Yrd. Zir. Yük. Müh. Recep Ali Emre, Dr. Gökhan Öztürk, Dr. H. Cumhur Sarısu, Dr. Emel Kaçal, Dr. Şerif Özongun, Zir. Yük. Müh. İsmail Demirtaş, İbrahim Gür, Mehmet Aksu, Figen Akyüz, Melih Aydınlı, Turgay Seymen, Fatih Erdoğan, Şafak Sekmen ve Şeyma Reyhan Erdoğan, elma, armut, kiraz, kayısı, şeftali, erik ve kavun türlerinde yapılan ıslah çalışmalarının sunulduğu 1 sözlü, 13 poster bildiriyle Enstitüyü temsil etmişlerdir.

Kongre kapsamında Akdeniz Üniversitesi, AKİŞMER Teknoloji Transfer Ofisi, BİSAB ve ATSO işbirliği ile ülkemizde ıslah alanında ilk defa Bitki Islahı Proje Pazarı (BIPP) düzenlenmiştir. 18 adet projenin yarıştığı Proje pazarı’na MAREM, Dr. H. Cumhur Sarısu ve Zir. Yük. Müh.Turgay Seymen tarafından hazırlanan 2 adet proje ile katılmıştır. Proje değerlendirmeleri sonucunda “Elmada soğuk zararı ve geç çiçek açan elma ıslahının önemi” isimli proje 2.’lik ödülüne, “Tohum taslağı, nusellus ve embriyo kesesi gelişiminin kiraz meyve tutumu ve tohum kalitesi üzerine etkileri” isimli proje ise popüler proje ödülüne layık görülmüştür.

BİSAB tarafından iki yılda bir düzenlenen Bitki Islahı Kongresi’nin Dünya'da meyve ıslahı konusunda çalışan araştırmacılarla iletişim kurmak ve birlikte çalışmalar yapmak için önemli fırsatlar sunduğuna değinen Enstitü Müdürü İsa EREN; Kurum personeline ise katkı ve başarılarından dolayı ayrı ayrı teşekkür etti.

Bu haber 737 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...