‘Bir insanın yaşamını sağlamak bütün insanlığa hayat vermek gibidir’

17 Kasım 2015 15:33

İl Müftü Vekili Mafuz Ata, Organ bağışının İslam Dinine göre uygun bir davranış olduğunu söyledi.

İl Müftü Vekili Mahfuz Ata, Organ bağışının dini açıdan değerlendirmesini yaptı. İslam Dini’nin hastalığı bir olarak gördüğünü bu yüzden hastalıktan kurtulmak için de tedavi olmamızı emrettiğini ifade eden Ata; “İslam Dini, hasta olan insanları hastalıktan kurtulmak için tedavi olmasını söyler. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in bir hadisinde ise ‘tedavi olunuz Allah size tedavi olmak için şifa sunmuştur’ der. Bu yüzden bize emanet edilen vücuda iyi bakmamız gerekir” şeklinde açıkladı.

Organ bağışında iki türlü nakil olduğunu ve bu konuda da Din İşleri Yüksek Kurulu’nun toplantılarda yapmış olduğu açıklamalara dikkat çeken Ata; “Organ bağışında, diriden diriye ve ölüden diriye olmak üzere iki türlü nakil vardır. Organ bağışı konusunda Din İşleri Yüksek Kurulu’nun toplantılarda yapmış olduğu bir takım açıklamalar vardır. Din İşleri Yüksek Kurulu’nun açıklamasına göre her iki türlü bağışta da kesinlikle ortada bir ihtiyaç olması gerekmektedir. Organı verecek kişinin kesinlikle onayının alınması ve kesinlikle organlar bir ticari amaç taşınmaması organların ücret karşılığı verilmemesi zorunludur” dedi.

Yine Başkanlığımızın Din İşleri Yüksek Kurulu’nun açıklamasında da yer aldığı gibi organ naklinde uzmanların da bu nakli gerekli bulması halinde caiz olacağının altını çizen İl Müftü Vekili Mahfuz Ata; “Organ nakil konusunda şu konuyu özellikle belirtmeliyim ki kesinlikle bir karşılık beklenmemelidir. Organ ücret karşılığın satılmamalıdır. Zaten bu mevzu dinimizde yasak kılındığı gibi hukuki yönden de yasaktır” şeklinde açıkladı. Organ bağışı konusunda büyük bir yere sahip olduğunu vurgulayan Ata; “Organ bağışı İslam Dini yönünden büyük bir yere sahip kutsal kitabımız Kur’anı Kerim’de şu ifade yer almaktadır ‘Bir insanın yaşamını sağlamak bütün insanlığa hayat vermek gibidir’ der. O yüzden baktığımızda Dinimiz asla organ bağışına olumsuz bakmaz” dedi.

Diriden diriye organ bağışında her iki tarafta zararın olmaması gerektiğine vurgu yapan Müftü Vekili Ata; “Organ bağışı konusunda diriden diriye nakilde şunu altını çizerek belirtmeliyim ki her iki tarafın zarar görmemesi gerekir. Diriden diriye organ bağışında hepimizin bildiği gibi böbrek, karaciğer nakli gibi bir takım organ bağışları vardır. Burada bir zarar yoksa bir insan tek böbrek ile yaşamını sorunsuz idare edebilirse tabi uzmanların görüşü ile diğer böbreğini bağışta bulunabilir. Karaciğer bağışında karaciğerden ufak bir parça alınarak diğer karaciğeri iflas etmiş olan kişiye nakil yapılabilir. Bildiğiniz üzere karaciğerin kendini yenileme gibi özelliğe sahip o yüzden bu süreç sonrası her iki tarafta yaşamına sorunsuz bir şekilde devam edebiliyorsa hiçbir sorun yoktur” şeklinde açıkladı.

Bir takım din adamlarının organ bağışı konusunda caiz değildir gibi açıklamalarına değinen Ata; “Bir takım din adamları organ bağışı açıklamalarında ‘öldükten sonra dirileceğimizi ve tüm organların şahitlik edeceği için organlarını bağışlayan kişi peki kime şahitlik edecek’ açıklamaları ile organ bağışı caiz değildir diyorlar. Her şeyi bilen yüce Allah bu konuda mı şaşıracak bunu görmezden mi gelecek o yüzden şunu belirtmeliyim ki organ bağışı net olarak caizdir” dedi.

 

Bu haber 733 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...