“Kayıt dışı istihdam çok”

21 Kasım 2015 13:49

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ile İşkur işbirliğinde işverenlere yönelik esnek çalışma saatleri ve yeni iş kanunuyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Meclis Başkanı Osman Şahlan ve yönetim kurulu üyeleri ile İşkur yetkililerinin hazır bulunduğu toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlık Özel Müşaviri Ahmet Şağar, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu TİSK Temsilcisi Cem Ender Mutlu, Türk-İş Temsilcisi Sadık Kaya, ve Hak-İş Temsilcisi Süleyman Aksoy uzmanlık alanları ile ilgili bilgiler verdiler.

ITSO'da gerçekleştirilen toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu, "Çalışma hayatında esneklik; hızla küreselleşen dünyada değişik ekonomik ve sosyal şartlara, hızla gelişen teknolojiye ve uluslararası rekabet şartlarına işletmelerin ayak uydurabilmesi için sosyal tarafların çalışma tür ve koşullarını istedikleri gibi belirleyebilme serbestliğidir." dedi.

Türkiye'de kısmi süreli çalışma oranlarının oldukça düşük seviyelerde olduğunu aktaran İnciroğlu, "Toplam istihdam içinde kısmî süreli çalışanların oranı 2006 yılında %7,6 seviyesinde iken, Eurostat verilerine göre 2013‘de erkeklerde %12,8; kadınlarda ise 25,3’tür. Esasen bu oranın daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir. Ancak kayıt dışı istihdamın yüksek olması sebebiyle sağlıklı bir analiz yapmak mümkün değildir. Türkiye’de esnek çalışma biçimlerinin uygulanabilmesi işçi ve işveren kesiminin uzlaşmacı tavır içinde gerçekleştirecekleri bir sosyal diyaloga bağlıdır." diye konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlık Özel Müşaviri Ahmet Şağar ise, OECD tarafından yayınlanan İstihdam Koruma Endeksi 2008 yılı verilerine göre 40 ülke arasında ülkemizin istihdam koruma mevzuatı açısından en katı mevzuata sahip ülke olduğunu belirtti. Aynı endeksin kıdem tazminatına ilişkin verilerinde de ülkemizin kıdem tazminatı açısından Portekiz’le birlikte en yüksek ödeme zorunluluğu olan ülke olduğunu ifade eden Şağar, "Dünya Bankasının 2010 yılı İş Yapma Kolaylığı Raporunda Türkiye işçi istihdamı kriterleri açısından 183 ülke arasında 145. sıradadır." dedi.

Esnek çalışma ihtiyacını ortaya çıkaran etkenlerden bahseden Şağar, konuşmasına şöyle devam etti; "Üretim tekniklerindeki değişim, üretimde ölçek küçüklüğü, talebin üretimi yönlendirmesi, teknolojideki gelişmeler, küresel rekabet gibi faktörler esnek çalışma ihtiyacını doğuruyor. Standart istihdam yanında esnek çalışma gerekliliği İşletmeler ve çalışanlar farklı hukuki ilişkiler kurmaya ve yeni istihdam türlerini uygulamaya yöneltmiştir." ifadesini kullandı.

Çalışma hayatında esnekliğin işçi, işveren ve toplum açısından birçok yararının olduğunu söyleyen İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu TİSK Temsilcisi Cem Ender Mutlu, esneklik hükümlerindeki temel sorunları anlattı. Mutlu, İşçi çalışma yaşamı ile özel yaşamı arasında daha iyi bir denge kurabilecek, işçi zamanını daha iyi kullanabilecek, işsizliğin azaltılmasına katkıda bulunulacaktır. Fakat 4857 sayılı İş Kanunu ile yürürlüğe giren esneklik hükümlerinde temel iki sorun bulunuyor. Bunlardan biri; Kanun’da yer alan bazı kısıtlamalar ve esneklik konusundaki farkındalık düzeyinin az olması nedenleriyle esnek çalışmanın uygulanamaması ve kağıt üzerinde kalması, diğeri ise bazı esnek çalışma biçimlerinin mevzuatımızda düzenlenmemiş olması." diye konuştu.

Yapılan araştırmalar sonucunda çalışma sürelerindeki esneklik düzenlemelerinin olumlu etkilere neden olduğunun ortaya konduğunu aktaran Mutlu, şöyle devam etti; "Fazla çalışma ücretlerinde azalma, iş yükünün uyumunda iyileşme, işe devamsızlığın azalması, iş tatmininin yükselmesi gibi olumlu geri dönüşler elde edilmiştir. 2014 tarihli Ulusal İstihdam Stratejisi’nde esneklik içeren düzenlemelere yer verilmiş olup, bu yaklaşımın hayata geçirilmesi gereklidir. Bu kapsamda, Strateji ekinde bulunan eylem planında birtakım tedbirler öngörülmüştür. Bunlar; Belirli süreli iş sözleşmeleri için belirlenen süre içerisinde tekrarlanma imkanı sağlanması, Kısmi süreli çalışanların çalıştığı süre ile orantılı olarak fazla çalışma yapabilmesine imkan tanınması, İş paylaşımı, esnek zamanlı, evden ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma biçimleri için gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi, Özel istihdam bürolarının geçici iş ilişkisi kurabilmelerine yönelik yasal düzenleme yapılması."

Mutlu ayrıca, ülkemizde esnek çalışmaya ilişkin düzenlemelerin uygulamadaki duruma göre yetersiz kaldığını ve gerekli yasal değişikliklerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

 

 

Bu haber 768 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...