Havalar Soğudu, Isınma Amaçlı Zehirlenmelere Dikkat!

23 Kasım 2015 15:56

Isparta Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, havaların soğuması ile birlikte artış gösteren ısınma amaçlı zehirlenmelere karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Hasan Akıllı, Makine Mühendisleri Odası olarak bu konuda vatandaşların aydınlatılması, bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi amacı ile soba, kalorifer ve doğalgaz kullanımları ile ilgili ücretsiz kitapçıklar dağıttıklarını belirtti.

Akıllı’nın şu konulara dikkat çekti: “Türkiye genelinde olduğu kadar ilimizde de ısınma amaçlı soba ve şofben zehirlenmeleri kış sezonunda arttığı bilinen bir gerçektir.

Bilhassa kuvvetli lodosun(güneybatıdan esen rüzgar) oluştuğu günlerde halkımız son derece dikkatli olmalıdır. Soba ve baca zehirlenmeleri genellikle dikkatsizlik ve bilinçsizlik kullanımlarından, şofben zehirlenmeleri ile genellikle dikkatsizlik neticesi gaz kaçaklarından daha ziyade yeterli havalandırma olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu gibi olaylarda oksijen oranının havada azalması ve karbonmonoksit (CO) gazının yükselmesi ile zehirlenme olayları gerçekleşmektedir. CO Gazı solunum yolu ile doğrudan kana karışarak bu yolla oksijen alımını engelliyor. Netice itibari ile zehirlenmelere ve ölümlere neden oluyor.

Zehirlenmelerde çok erken ve çok çabuk tıbbi müdahaleler oluşturulamaz ise zehirlenmeler ölüme neden olur. CO gazı renksiz, kokusuz ve tatsız bir gaz olmakla beraber yanıcı özelliği olan bir gazdır. Zehirlenmelerin önüne geçmek için bacaların yıllık temizliği yapılarak temiz tutulmalı, kalorifer kazanlarının tekniğe uygun yakılması yanma için gerekli olan oksijeni bulunduğu ortamdan atan hermatik cihazların bulunduğu ortam dikkate alınarak şohbenlerin mümkün mertebe bina dışına alınarak bulundukları ortamın havalandırılması, kombili ısıtma sistemlerinde, kombinin kalite belgesinin olup olmadığı ve ehliyetli kişi ve kuruluşlar vasıtası ile monte edilerek devreye alınması, su eksikleri ile gaz kaçaklarını belirleyen alarmlı aygıtların bulunması mutlaka yerine getirilmesi gerekmektedir.

SOBA YAKARKEN YAKIT YAVAŞ YAVAŞ İLAVE EDİLMELİ

Isparta’da genellikle zehirlenme neticesi ölümlerin soba zehirlenmelerinden kaynaklanmaktadır. Bunun için bilinçli yakma teknikleri uygulanmalıdır. Sobaların sönmemesi için bilhassa sönmekte olan sobalara tutuşması için yeni yakıt konulmaması gerekmektedir. Soba yanarken yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli ve yanmadan önce sobaya yeni yakıt konulmamalıdır. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit (CO) zehirlenmesi artacağından soba tutuşturulur iken yakıtın üstten yanması sağlanmalı özellikle alçak basınçlı, lodoslu havalarda zehirlenmeleri olaylarında artış görüldüğü için, eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı yakma zorunluluğu var ise de; gece yatarken mutlaka söndürülmeli, soba borularının birbiri ile birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı, sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Bacalar düzenli olarak temizletilmeli, dumanın geri tepmemesi için baca çatının en üst noktasından en az bir metre yüksekte olmalıdır.

BACA TEMİZLİLİĞİNE RİAYET EDİLMELİ

 Öte yandan bacaların yılda bir kez temizlenmelidir. Kazanlar mutlaka yetkili ve belgeli yakıcılar vasıtası ile yakılmalı. Yakıta, kazan-baca bağlantısına ve bacanın yıllık temizliğine mutlaka riayet edilmesi gerekmektedir.

Makine Mühendisleri Odası olarak bu konuda halkımızın aydınlatılması, bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi amacı ile soba, kalorifer ve doğalgaz kullanımları ile ilgili ayrı ayrı küçük kitapçıklar bastırarak halkımıza ücretsiz şekilde vermekteyiz”.

 

Bu haber 689 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...