“Ürünlerimizin tanıtımı yapmak ve Dünya çapında yeni pazarlara girmesini sağlamaktır”

27 Kasım 2015 18:56

Bu yıl 11’ncisi düzenlenen Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı, dün açıldı. 26 – 29 Kasım tarihleri arasında açık olacak fuara 80’in üzerinde firma katılırken ziyaretçi sayısının 20 bin kişiyi bulması bekleniyor

11’inci‘Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Süleyman Demirel Kongre ve Sergi Sarayında dün saat 14.00’de gerçekleştirilen törenle açıldı. Açılışa; Vali Vahdettin Özkan, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Vekili Bülent Karakuş, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcıları Salih Sarıkaya ve Metin Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, İl Emniyet Müdürü Halil Altan, Ziraat Odası Başkanı Müstahattin Can Selçuk ve çok sayıda davetli katıldı.

26 – 29 Kasım tarihleri arasında açık olacak fuara 80’in üzerinde firma katılırken ziyaretçi sayısının 20 bin kişiyi bulması bekleniyor. Fuarda Damlama sulama sistemleri, gübre, fide ve fidan laboratuarları, meyvecilik, ambalaj ve paketleme, soğuk hava depoları, hayvancılık, süt sağma makineleri, bankalar, ihracatçı firmalar, süt sanayi, organik tarım, tarımsal yayıncılık konusunda faaliyette bulunan firmalar tarım ve hayvancılık sektöründe ziyaretçilere sektördeki yenilikler sunuluyor.

Fuarın açılış töreninde ilk konuşmayı Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Adar yaptı. Adar konuşmasında; “Isparta Ticaret Borsası olarak Isparta’nın ilk ve tek sektörel organizasyonu olan Göller Bölgesi Yayla şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın 11’incisini açmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu mutluluğumuzu paylaşan siz katılımcılara şükranlarımızı sunuyoruz.

Fuarımızın amacı, tarım ve hayvancılık sektörlerindeki en son gelişmelerin ve yeniliklerin bu sektörü oluşturan en başta üreticimize, tüccarımıza ve tüm diğer paydaşlarımıza ulaşmasını sağlamaktır. Bu da İlimiz ve bölgemiz tarım ve hayvancılığının gelişimi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bundan sonra Isparta Ticaret Borsası olarak amacımız fuarımızı daha geniş katılımlı bir ihtisas fuarı düzeyine taşımaktır. Bu yıl son defa Süleyman Demirel Kongre Merkezinde gerçekleştireceğimiz fuarımızı inşallah gelecek sene daha geniş katılım ve farklı içeriklerle Isparta Belediye Başkanımızın da sözüne ve desteklerine dayanarak Gökkubbe Fuar Merkezinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Isparta Ticaret Borsası olarak en büyük hedeflerimizden biri Isparta’nın ürettiği ürünlerin tanıtımını yapmak ve ürünlerimizin dünya çapında yeni pazarlara girmesini sağlamaktır. Tüm paydaşlarımızın da desteğiyle tarımda Isparta markası ve markalarını oluşturmalıyız. Kurulduğumuz 1996’dan bu yana Isparta’da tarım ekonomisini geliştirmek için çalışıyoruz. Her ortamda ilimizi tanıtmak için çaba gösteriyor; üyelerimizden aldığımız sektörel sorunları ilgili kurum ve bakanlıklar nezdinde çözmek için uğraş veriyoruz.

Borsamız ve Isparta Tarım Ticaretinin son 10 yıllık dönemine bakıldığında 2006 yılında 282 olan üye sayımız 2015 yılında 578’e; 2006 yılında 157 milyon TL olan yıllık işlem hacmi 2014 yılı sonunda hedefimizi aşarak 704 milyon TL’ye ulaşmıştır. 2015 yılsonu hedefimiz 800 milyon TL’dir. Borsamızca kayıt altına alınan Isparta tarım ekonomisi ticari hacmi hızla 1 milyar TL’ye doğru büyümektedir. Ancak halen daha kayıt dışı faaliyet gösteren onlarca firma bulunmaktadır. Kayıt dışı firmalar nedeniyle üreticilerimiz her dönem mağdur edilmekte veya dolandırılmaktadır. Tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren tüccarlarımızın Borsamıza kayıtlı olarak faaliyet göstermesi hem vergi indirimlerinden faydalanmalarını sağlayacak hem de kayıt dışı firmaların üretici tarafından tercih edilmesini engelleyerek mağduriyetlerin önüne geçilecektir.

Her geçen gün büyüyen tarım ekonomimiz yeni yatırım ve teşviklerin önünü açmaktadır. Son dönemlerde IPARD ve Tarım Bakanlığımızca bölgemize yönelik verilen desteklerle yeni yapılan yatırımlar bunların göstergesidir. Sadece TKDK tarafından onaylanan 162 proje ile yaklaşık 124 milyon TL’lik yatırım ilimize kazandırılmıştır. Bu desteklerle 26 yeni soğuk hava deposu yapılarak ilimiz ülkemizdeki en büyük depolama kapasitesine sahip il haline gelmiştir. Bu gelişmeler hem bizim için büyük gurur kaynağı olmakta, hem de ülkemizin 2023 yılı hedefine katkı açısından büyük önem arz etmektedir. Önümüzdeki yıl itibariyle başlayacak olan IPARD 2 destek programı ile de bu rakamın daha da yükseleceğine inanıyoruz. Bu yolda bize destek veren ve açılış töreninde yanımızda olan sizlere teşekkür eder, saygılar sunarız” dedi.

Törende daha sonra Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Vekili Bülent Karakuş birer konuşma yaptılar.

Törende daha sonra kürsüye gelen Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da konuşmasında; “Bugün burada ilimiz için çok önemli bir açılış yapıyoruz. Bu fuarın ilimiz tanıtımına ve ekonomisine büyük katkıda bulunacağına inanıyorum” dedi.

Törende son konuşmayı Vali Vahdettin Özkan yaptı. Vali Özkan yağan yağmurdan dolayı konuşmasını çok kısa tutarak fuarın hayırlı uğurlu olmasını diledi ve katılımcıları fuarın açılışında kurdela kesmeye davet etti.  

Daha sonra, fuarın açılış kurdelası törene katılan Vali Memduh Vahdettin Özkan ve diğer protokol üyeleri tarafından kesildi ve protokol üyeleri ile diğer davetliler fuarı gezerek incelemelerde bulundular.

 

Bu haber 885 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...