SDÜ’ye Satranç Bölümü kazandırılacak

30 Kasım 2015 18:21

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay'ın, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı'yı ziyareti sırasında gündeme gelen “Satranç Öğretmenliği Bölümü”nün açılması yönündeki talep, Eğirdir Mavi Göl Otel’de gerçekleştirilen “Yükseköğretimde Satranç Çalıştayı”nda ele alınıyor.

Mantıklı düşünmeyi, analitik yeteneği arttıran ve bir strateji oyunu olan satranç eğitiminin ilköğretimin yanı sıra yükseköğretimde de verilmesine ortam hazırlamak amacıyla SDÜ  ve Türkiye Satranç Federasyonu tarafından düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını Düzenleme Kurulu başkanı Doç. Dr. Ayşe Nur Güncan yaptı.

Güncan, “Global dünyada ülkemiz adına trendi yakalamak son derece önemlidir. Bu nedenle eğitim sistemimize pozitif dokunuşlar yapmak gerekmektedir. Analitik düşünce yeteneği kazandıran ve geliştiren satranç sporu bu anlamda en önemli parametreler arasındadır.” diyerek SDÜ olarak ülkemize Satranç Bölümünü kazandırma arzusunda olduklarını ifade etti.

Ülkemizde ilk kez SDÜ’de düzenlenen bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız da on binlerce öğrencisi ve mezunuyla büyük bir aile olan SDÜ’nün ülkenin geleceğinde görev alan bireyler yetiştiren önemli bir eğitim kurumu olduğunu belirterek açılması planlanan bölümün öneminden bahsetti.

Türkiye Satranç Federasyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Yusuf Doğruer de bireylerin gelişiminin yanı sıra çevresini daha iyi tanıması, daha iyi iletişim kurması ve sosyal yönünü daha fazla geliştirmesini sağlayan satrancı, toplum her kesimine yaymak amacıyla pek çok faaliyet yürüttüklerini ifade etti. 2006 yılından bu yana ilköğretimde “Satranç Eğitimi”nin seçmeli ders olarak müfredatlara girdiğini söyleyen Doğruer, yükseköğretimde de yerini alması açısından büyük önem arz eden çalıştayın verimli geçmesini diledi.

İki gün sürecek çalıştayda, “Eğitim Sürecinde Satrancın Rolü”, “Eğitimde Satrancın Önemi”, “Yaratıcılık ve Satranç”, “Satrancın Yaratıcı Düşünme Becerilerine Etkisi”, “Satranç Bölümünün Geleceğine Yönelik Tartışmalar”, “İşimiz Gücümüz Satranç”, “Satrancın Temel Bilimlerle Etkileşimi”, “Yükseköğretimde Satranç Ders İçerikleri”, “Okul Öncesi Dönemde Satranç Eğitimi Üzerine Yapılan Araştırmalar”, “İlköğretim Satranç Dersi ve Yansımalar”, “Öğretmen Yeterlikleri Bağlamında Satranç”, “Eğitim Fakültesinde Satranç Öğretmenliğinin Gerekliliği” konulu oturumlarda, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden gelen çok sayıda akademisyen, satranç eğitiminin önemini ele alındı.

 

Bu haber 659 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...