“Ortada çok büyük bir sanat var”

1 Aralık 2015 17:33

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nde (SDÜ) gerçekleştirilen ‘Yükseköğretimde Satranç Çalıştayı’na Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) ve çeşitli üniversitelerden katılan akademisyenler, Isparta Belediyesi tarafından Gökçay Kavşağı’na kurulan ve içinde binlerce objenin bulunduğu Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesi’ni ziyaret etti. Federasyon yetkilileri ve bilim adamları tarihe ışık tutan halı ve kilimleri incelerken hayranlıklarını gizleyemedi.

Gökçay Kavşağı’nda bulunan müzeyi gezen ve seyir terasından şehrin gece manzarasını izleyen konuklar, Isparta’nın tarihine ışık tutan halılar, halı dokumasında kullanılan tezgahlar ve değişik dokuma aletleri ile yine müzede bulunan kilimleri ve diğer tarihi objeleri büyük bir hayranlık içerisinde yakından inceledi.

Müze ziyareti sonrasında ise müze ve şehir ile ilgili izlenimlerini aktaran federasyon yetkilileri ve akademisyenler, müzenin tarihe ışık tuttuğunu dile getirerek, müzenin oluşumunda büyük emek sarf eden Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın başta olmak üzere herkese teşekkür ettiler.

TSF Yönetim Kurulu Üyesi ve Pamukkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selçuk Burak Haşıloğlu, müzeye hayran kaldığını ve çok beğendiğini söyleyerek, “Diğer taraftan bizi çok düşündürüyor. Bunları yapanlar ne kadar çok emek harcamışlar. Emeklerinin karşılığını alabilmişler mi? Ortada çok büyük bir sanat var. İnsanlar bu eserlerin ortaya çıkması için aylarını ve emeğini vermiş. Diğer taraftan da belediyemizi ve başkanımızı kutluyorum. Çok büyük bir eser çıkartmış. Bugünlere kadar gelen kültürümüzü de bu müze sayesinde görebiliyoruz” dedi.

Müzeyi gezdiklerini ve çok hoş bulduklarını söyleyen Azerbaycan Bakü Üniversitesi Beden Terbiyesi Fakültesi Satranç Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahtiyar Rustamov da, “Bu müze Türkiye’nin geçmişi, tarihi, medeniyetini yansıtıyor. Özgeçmişi olmayan halkın geleceği de olmaz. Böyle güzel halıları görüp saklamak her halka nasip olmaz. Böyle güzel halıları koyup saklamak, gelecek nesillere aktarmak, öz medeniyetini sergilemek her bir halk için ayrı bir önem teşkil ediyor. Biz özümüzle Azeri Türk’üyüz. Bizde gururlanıyoruz” şeklinde konuştu.

Müzeye girdiklerinde ayrı bir hava ve ambiyansla karşılaştıklarını söyleyen Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murat Tekin ise, “Çünkü her bir kat ayrı bir yüzyıl, sevgi dolu, yaşam dolu, çok farklı emeklerle dolu bir müze. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” görüşlerinde bulundu.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fizik Bölümü Araştırma Görevlisi Yasemin Kaçar da, “Müzeyi çok beğendim. Görevliler bize yukarıda belli yörelere ait halı ve kilimleri nasıl tanıyabileceğimizi gösterdiler. Örneğin Isparta’nın gül motifiyle meşhur olduğunu gördük. Halılara farklı figürler işlenmiş, duyguları ifade etmek amacıyla. Yine eserlerde boğa figürünün erkeği temsil ettiğini, akrep figürünün gücü temsil ettiğini gördük. Ben bir esere baktığımda bu tarz duygu ve düşüncelerin işlenmiş olabileceğini hayal edemezdim. Bunları görünce çok beğendim. Renklerde insanın aklını başından alıyor. Canlılığını hala o kadar yıla rağmen koruması çok değerli sanatçılarımızın geçmişte burada yaşadığını ortaya koyuyor” diye konuştu.

TSF çalışanlarından Nigarhan Gürpınar ise, klasik müze anlayışından çok farklı bir atmosferle karşılaştıklarını söyleyerek, “Halı ve kilimler kültür mirasımızın bir parçası ve bu kültür mirasının burada sergilenmesi bizim açımızdan çok değerliydi” dedi.

Satranç Isparta İl Temsilcisi Özkan Çağlar da, böyle bir müzeyi kuran Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’a teşekkür ederek, “Misafirlerimizi dolaştırabileceğimiz ve yüzyıllarca kalabilecek bir müzemiz oldu. Dünyada ilk ve tek olarak söyleniyor, bunun için de bir Ispartalı olarak gurur duyuyorum” görüşlerinde bulundu.

Bu haber 614 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...