246 bin ton elma depolarda

8 Aralık 2015 17:49

Yıllık ortalama 600 bin ton elma üretimi gerçekleşen Isparta’da bu sezon büyük bir düşüş yaşandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, bu yılın elma üretimi verilerinin Türkiye İstatistik Kurumundan yayınlandıktan sonra açıklanacağını belirterek, Kasım ayı sonu itibari ile 246 bin ton elmanın soğuk hava depolarında saklanmakta olduğunu açıkladı.

Türkiye’deki elma üretiminin yüzde 22’sini karşılayan Isparta’da elma hasadı sona erdi. Ancak, başta 22 – 23 Nisan tarihlerinde yaşanan don olayı olmak üzere üretimi direkt olarak etkileyen olumsuz unsurlar nedeniyle bu yıl rekoltenin ciddi oranda düştüğü belirtildi.

Geçen yıl toplam 143 bin dekarlık alandan toplanan elmalardan iri olanları pazara sunulurken, küçük olanları meyve suyu fabrikalarına satılıyor.

Isparta’da yaklaşık 15 bin kişinin gelir kaynağı olan elmalar toplandı. Kentte geçen yıl 224 bin dekar alanda elma üretimi yapılırken 646 bin ton elma üretimi gerçekleşti. Bu rakamın bu yıl gerek elma üretiminin 143 bin dekar alanda yapılması gerekse zirai don olayından dolayı yaklaşık yarı yarıya yakın bir oranda düştüğü belirtiliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, bu yılın elma üretim verilerini Türkiye İstatistik Kurumundan yayınlandıktan sonra açıklanacağını belirterek, ancak Kasım ayı sonu itibari ile 246 bin Ton elmanın soğuk hava depolarında saklanmakta olduğunu bildirdi. Müdür Şölen, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Isparta’nın tarımsal Üretim deseninde elma en önemli üründür.

İlimizin sahip olduğu ekolojik koşullardan dolayı elma yetiştiriciliğinde yüksek verim ve kaliteyi Isparta çiftçisi yakalamıştır. Ülkemiz elma üretiminin yaklaşık % 26’sı Isparta çiftçisi tarafından üretilmektedir. Verimliliği düşmüş eski klasik elma bahçeleri sökülerek yerine verimliliği yüksek tam bodur elma bahçeleri tesis edilmesi teşvik edilerek üretim rekoltesini arttırmak hedeflenmektedir.

Bu yıl elma rekoltesinin düştüğünü vurgulayan Müdür Şölen; “22 – 24 Nisan 2015 tarihinde ilimizde meydana gelen zirai dondan elma üretimi oldukça etkilenmiştir. Merkez ilçe dahil 12 ilçede yaklaşık 143 bin dekar elma bahçesi % 20 ila % 97 arasında meyve gözleri zirai dondan etkilenmiştir. Bundan dolayı bu yıl elma rekoltesi düşmüştür.

İlimizde 2014 yılında 224 bin dekar alandan 646 bin ton elma üretilmiştir. Bu yılın elma üretimi verileri, Türkiye İstatistik Kurumundan yayınlandıktan sonra açıklanacaktır.  Kasım ayı sonu itibari ile 246 bin Ton elma soğuk hava depolarında saklanmaktadır. Elma toptan satış fiyatı 1,1TL’den başlamış, şu sıralar 1.5 TL’den satılmaktadır” dedi.

Isparta’da üretilen elmaların yaklaşık % 10’unun dalında satılarak il veya yurt dışına gittiği, % 90’ının ise Soğuk Hava Depolarında konulduğu bir durumda, bu yıl soğuk hava depolarına konulan elma miktarının ise 246 bin ton olarak açıklanması, bu yılki elma rekoltesinin yarı yarıya yakın oranda düştüğü ortaya çıkıyor.

 

Bu haber 646 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...