“Kadınlarımız olması gereken yerde değil”

8 Aralık 2015 17:55

Isparta Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyon Başkanı Av. Ayfer Eseryel Kadınlara seçme seçilme hakkı verilmesinin 81.yıl dönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

“Cumhuriyet’in sağladığı hak ve özgürlükleri en iyi biçimde kullanan kadınlarımız, bugüne kadar ülkemizin gelişmesine ve demokratikleşme sürecine büyük katkıda bulunmuşlardır.” Diyen Isparta Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyon Başkanı Av. Eseryel konu ile ilgili açıklamasına şöyle devam etti;

“Cumhuriyet tarihinin en önemli gelişmelerinden ve inkılâplarından biri kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesidir. Bu hak pek çok ülkeden önce ilk olarak ülkemizde uygulanmıştır.

Kadın Hakları teokratik bir devlet yapısının ve kadın haklarının kısıtlı olduğu bir toplum düzeninden kadın-erkek eşitliğinin kabul edildiği modern Türkiye Cumhuriyeti' ne geçiş, birçok devrimler ile mümkün olabilmiştir.

Atatürk, Cumhuriyet' in ilanından dokuz ay önce Şubat 1923 'de şöyle demiştir:

"Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir Yaşamak demek faaliyet demektir Bundan dolayı bir sosyal toplumun, bir organı faaliyette bulunurken, diğer bir organı işlemezse, o sosyal toplum felçlidir"

Cumhuriyet’in sağladığı hak ve özgürlükleri en iyi biçimde kullanan kadınlarımız, bugüne kadar ülkemizin gelişmesine ve demokratikleşme sürecine büyük katkıda bulunmuşlardır. Bu katkılarını artırarak sürdüren kadınlarımız, kendine güvenen ve üreten bireyler olarak toplumsal yaşamı yönlendirmekte, kimi kararlarda belirleyici olmakta, çeşitli mesleklerde önemli görevler üstlenmekte, yurt içinde ve yurt dışında üstün başarılar kazanmaktadır. Kadınlar, ülkenin geleceğinin belirlenmesinde ve gelişme yolunda atılacak tüm adımlarda görev almalı, yeniliklerin öncüsü olmalı, siyasal yaşamda etkinliğini artırmalı ve ülke yönetiminde daha fazla söz sahibi olmalıdırlar.

Türkiye Cumhuriyeti’nin bu yapıya ulaşmasında, Türk kadınının siyasal ve sosyal haklarına kavuşmasının önemli rolü bulunmaktadır. Kadınlarımızın siyaset ve yönetim kademelerindeki temsil oranlarının yükselmesi ve siyasal yaşamdaki etkinliklerinin artmasının, ülkemize güç kazandıracağı kuşkusuzdur. Bu doğrultuda atılacak adımlar, Türkiye’nin uluslararası alanda saygınlığını da artıracaktır. Tüm sorunların yalnız yasalarla çözülemeyeceği bilinmekte, uygulama boyutu önem kazanmaktadır. Kadınlarımızın kendi hak ve özgürlükleri için verdiği savaş tüm yasa ve önlemlerden çok daha önemlidir.

Kadın hakları konusunda temel belge olan Medeni Yasa’nın 1926 yılında kabul edilmesi ile çağdaş toplum düzenine geçilmiş, uzun yıllar boyunca görmezden gelinen kadınlarımız, ekonomik, siyasal ve sosyal haklara kavuşturulmuş, yaşamın çeşitli alanlarında karşılaşılan eşitsizlik ve ayrımcılığın kaldırılması için önemli bir adım atılmıştır.

1934 yılında ise, birçok Batılı ülkeden önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınması, kadınlarımızın etkin olarak ülke yönetiminde söz sahibi olmasını sağlamıştır.

Milletvekili seçimlerinde ve gerekse yerel yönetim seçimlerinde kadınlara az yer verilmekte ülke yönetiminde etkin rol oynaması engellenmektedir. Oysa ki kadınların önü açılmalı ve genel ve yerel seçimlerde daha fazla yer alması sağlanmalıdır. Dünya Ülkelerinden çok önce kadınların seçme ve seçilme hakkı elde etmesine rağmen bu gün Ülkemizde Kadınların olması gereken yerde olmadıkları açıkça görülmektedir.                              

Her yıl 5 Aralıkta kutlanılan ve biz kadınlar için anlam ve önem bakımından çok önemli olan bu günün önemini bilerek ve nimetlerinden faydalanmak için daha fazla çaba sarf etmek zorundayız. Isparta Barosu ve Kadın ve Çocuk hakları komisyonu olarak tüm kadınlarımızın seçme ve seçilme gününü kutlarız.”

Bu haber 615 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...