“Hayalim Isparta´ya Hububat Hal’i kazandırmak”

10 Aralık 2015 18:41

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Isparta'ya bir hububat hali kazandırmak için gayret vereceklerini söyledi. Selçuk, Rusya ile olan yaş sebze meyve ihracatı krizinin Isparta bölgesini etkilemediğini iletti. 

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Kanal 32'de yayımlanan Mustafa Kahraman'la Çizgi Ötesi Programının konuğu oldu. Selçuk,   Isparta'nın tarımsal üretimdeki durumunu anlattı. Deregümü'de seracılık faaliyetlerinin Isparta geneline yayma hedefinde olduklarını belirten Selçuk, Isparta tarımsal üretimde çığ gibi büyüdüğüne dikkat çekti. Gübre ve yemde KDV'nin yüzde 1'e düşeceğini belirten Selçuk, 18x46 gübrenin 95 liradan 80 liraya, 48 lira yem fiyatının da 44 liraya düşeceğini kaydetti.

Mazot ve gübreye destek verildiğini anımsatan Selçuk, 9 lira olan destek fiyatının 30 liraya çıkmasını isteğini aktardı. Selçuk, "Vefat eden kişilerin arazilerinin yaşayanlara aktarılması lazım. Daha doğrusu tarımı yapacak kişilere aktarılması. Isparta'da 100 bin dekar arazi varsa yüzde 33'ü destek alıyor. Nedeni miras ve bölünme. Tarla sahibi olanlar o arazi üzerinde işçi alıyor. Bizim isteğimiz herkes kendi arazisi üzerinde çalışsın" dedi.

SULAMA BİRLİKLERİNİN DURUMU

Sulama birliklerinin sıkıntılarına değinen Selçuk, "Sulama faaliyetini yürütemeyen yerler Özel İdare'ye dahil olacak. Bundan 20 yıl önce DSİ vardı. Sulama birliklerinde enerji gideri fazla. Sulama birliklerinin borçlarını ödemeleri gerekiyor. Valilikte toplantı yaptık. Bir çözüme ulaşamadık. Şu anda Şarkikaraağaç Sulama Birliği Özel İdare'ye devredildi. Bölge Müdürümüzle de görüştüm. Vatandaş bu yükü kaldıramıyor. Damla sulamaya geçilmesi lazım. Damla sulamaya geçilmesi yüzde 25 oranında tasarruf demek" açıklamasında bulundu.

RUSYA KRİZİ BİZİ ETKİLEMEDİ

Rusya'ya yaş sebze ve meyve ihracatının durmasının Isparta'ya zararı olmayacağını kaydeden Selçuk, " Şu anda hiç bir sıkıntı yaşanmıyor. Zaten bizim üretimimiz bitti. Buradan şu anda yurtdışına kesme çiçek gidiyor. Biz Rusya'dan 5 milyar dolarlık ihracat yapıyorsak 25 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Rusya bunu göze alamaz diye düşünüyorum" görüşünü iletti.

ISPARTA'YA HUBUBAT HALİ

Isparta'da bir hububat hali hayal ettiğini aktaran Selçuk, "Böyle bir hali Isparta'ya kazandırmayı düşünüyoruz. Mevcut halin iki katı büyüklüğünde etrafında dükkanlar ortası boş vatandaşın gelip ürününü satabileceği bir yer olmalı" diye konuştu.

Bu haber 687 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...