“Rusya krizi Isparta’yı çok etkilemez”

10 Aralık 2015 18:44

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan krizin ekonomiyi etkileyeceği yönündeki tartışmalarla ilgili Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar önemli açıklamalarda bulundu. Rusya ile krizin fırsata dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen Adar, “Bu kriz Isparta’mızı da ekonomik anlamda çok etkilemez” dedi.

Sınır ihlali sebebiyle uçağı düşürülen Rusya, Türkiye'ye ekonomik alanda bazı tedbirler uyguladı. Rusya ile gerilen siyasi ilişkilerin ardından tüm Türk mallarının Rus gümrüklerine girişi durduruldu. Yaşanan krizin ardından sektör temsilcileri arka arkaya açıklamalar yaparken, konuyla ilgili de bir açıklama Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar’dan geldi. Krizin fırsata çevrilmesi gerektiğinin altını çizen Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, “Ticarette çok zıtlaşma olacağını zannetmiyorum. Çünkü ihtiyaçları var, alacaklar” dedi.

Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Rusya krizi Isparta’mızı çok etkilemez. Geçen hafta Ankara’da toplantı vardı. Orada Kumluca Borsa Başkanı ve Antalya’daki arkadaşlarla da görüştük. Orada domatesin 2 liradan 1 liraya, biberin 3,5 liradan 1 liraya düştüğünü söylediler. Aslında her kriz bir fırsat doğuruyor. Ülke sınırlarımızın 30 kilometrelik sınırlarında çok büyük pazarlar var. Rusya şimdi limonu alıyor. Limonu 3 dolara satıyoruz. yurtdışından girdiğinde 10 dolara giriyor. Ticarette çok zıtlaşma olacağını zannetmiyorum. Çünkü ihtiyaçları var, alacaklar. Rusya almasa bile kriz her zaman için bir fırsat doğurur. Biz başka ülkelere gireriz. Cumhurbaşkanımız başka ülkelerin devlet başkanlarıyla görüşüyor ve açıklamalar yapıyorlar. Bu açıklamaların hemen ticari faaliyete dönmesini isteriz ama zaman alacaktır. Türkiye’miz bu krizden çok büyük fırsat ve avantajla çıkacağını düşünüyorum.

Türkiye’nin bu krizden fırsattan çıkacağını ve yeni pazarlar oluşturacağını düşünüyorum. Biz sadece bir ülkeye bağımlı bir devlet değiliz. Oraya mal satmasak da olur. Başka ülkelere satarız.

Kirazda var. Elmada zaman zaman oluyor. Elmada rakibimiz dünya ülkeleri.  Elmada birinci üretici Amerika, ikinci Çin, üçüncü üretici de İtalya. Buradaki ürünlerle bizim fiyatlarımızın tutması gerekiyor. Elmada çok etkileneceğimizi düşünmüyorum. ITSO ve Borsa olarak gerekli şekillerde yurtiçi ve yurtdışı fuarlarına katılarak Pazar arayışı içindeyiz. En son Dubai’ye gitmiştik. Orada da bir Pazar var.  Süleyman Demirel Havalimanının sebze ve meyve konusunda daha aktif hale gelmesi ve direkt uçuşlar yapılması noktasında TOBB’a bir görüş vermiştik. Antalya Havalimanı bugün yolcu açısından kendisine yetmiyor. Antalya buraya 100 kilometre. Kumluca 160-170 km. biz artık zamanla yarışacağız. Tırla gemiyle ürün gönderme giderek azalacak. Şuanda Rusya krizinin çok büyük fırsat olacağını, tüm kurum ve kuruluşları harekete geçirerek Süleyman Demirel Havalimanının sebze ve meyve taşımacılığında öne çıkacağını düşünüyorum. Hızlı bir şekilde hareket edilirse buradaki ürünler, 6-8 saat sonra istediğimiz pazara indirebiliriz. Bu da şuanda ekonomi şurasında TOBB tarafından Sayın Başbakanımıza sunuldu. Kitapta da yayınlandı.  Hızlıca hareket edersek Isparta’mız ve çevre iller için fırsat olacak.

Dubai’de Türk işadamlarıyla görüştük. Eti bile Türkiye’den alıyorlar. İstanbul Havalimanından kargoyla belli bir saat sonra Dubai’ye ulaşıyor. Biz neden göndermeyelim?”

Bu haber 680 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...