“Hayatımız sürücülerin elinde”

23 Kasım 2012 10:49

Kaldırımlarda rampa olmadığı veya olan yerlerde araçların rampaları kapatmasından dolayı kaldırıma çıkamayan ve sürekli araçlarla aynı yolu kullanmak zorunda kalan Yürüme Engelliler her an bir aracın altında kalıp ölmekten korkuyor. Isparta Yürüme Engelli Yaşam Derneği Başkanı ve Ortopedik Engelliler Derneği Isparta Şube Başkanı Ramazan Erdoğan; “Hayatımız tamamen yanımızdan veya karşıdan gelen araç sürücülerin dikkatine ve insaflarına kalmış durumda. Ölümle her an burun burunayız” dedi.

Isparta Yürüme Engelli Yaşam Derneği Başkanı ve Ortopedik Engelliler Derneği Isparta Şube Başkanı Ramazan Erdoğan, yürüme engelli bir kişinin bir günde yaşadığı sorunları anlattı. Başkan Ramazan Erdoğan, Tekerlekli özürlü aracının trafikte dikkate alınmadığından yakındı.

ERDOĞAN; “BU ŞEHİRDE BEN GİBİ 4 BİN 600 KİŞİ DAHA VAR”

Bir Ortopedik Engelli olarak yıllarca bu şekilde hayatını sürdürdüğünü ifade eden Başkan Erdoğan; “Ben ortopedik engelli bir bireyim. Bu şekilde yani ben gibi Isparta’da 4 bin 600 kişi var. Biz engelliler en azından Akülü arabamızın bakımını yaptırmak için bile yaklaşık3 kilometrekadar trafiğin içinde seyrediyoruz.

“TRAFİKTE ZOR ŞARTLAR ALTINDA İLERLİYORUZ”

Bizler akülü araçları ile yaşamak zorunda olan kişileriz.  Engelli olmanın zorluklarını her gün çekiyoruz. Hayatımızda biz de çalışmak ve üretmek istiyoruz. Bunun dışında başka ihtiyaçlarımız için de çarşıda – pazarda dolaşmak durumunda kalıyoruz. Gerek iş için gerekse ihtiyaçlarımız için dışarı çıktığımızda yoğun trafikle karşı karşıya kalıyoruz. Yıllardır bu sorunu yaşıyoruz. Belediye tarafından yapılan kaldırımların bir kısmında biz engelliler için ‘çıkış rampası’ var. Ama bir kısmında ya yapılmamış yada unutulmuş. Onun için bu çıkış rampalarından yok. Olan bazı yerlere ise kendini bilmez sürücüler araçlarını koyarak kapatıyorlar. Dolayısıyla bizde bu durumda araçların kullandığı yolda yani trafiğin bizzat içinde ilerlemek durumunda kalıyoruz. Zaten hayat bizim için yeterince zor, bir de bunlarla uğraşıyoruz. 

“HAYATIMIZ SÜRÜCÜLERİN ELİNDE”

Rampa olmayan yerlerde kaldırıma çıkamıyoruz ve sürekli araçlarla aynı yolu kullanmak zorunda kalıyoruz. Her an bir aracın altında kalıp ölmekten korkuyoruz. Bu nedenle sürekli araçların altından kalma korkusuyla yaşıyoruz. Hayatımız tamamen yanımızdan veya karşıdan gelen araç sürücülerin dikkatine ve insaflarına kalmış durumda. Ölümle her an burun burunayız.  İlgili kurum ve kuruluşlar bizim de birer insan olduğumuzu ve yaşam hakkına sahip olduğumuzu hatırlayıp çıkış rampası olmayan kaldırımlar ile yeni yapılan kaldırımlara da birer çıkış rampası yapsınlar istiyoruz.

“ÇOĞU SÜRÜCÜ BİZİ DİKKATE BİLE ALMIYOR”

Araç sürücülerinden ise, trafikte biz engellilere yardımcı ve destek olmasını istiyoruz. Bu konuda bazı vatandaşlarımız gerçekten duyarlılık gösterirken, çoğunluğu da sanki biz yokmuşuz gibi davranıyor veya biz engellileri dikkate bile almıyor. Bu genelde caddelerde tekerlekli sandalyelerimizle karşıdan karşıya geçerken oluyor” dedi. 

Bu haber 1122 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...