“Engelleri birlikte aşalım”

15 Aralık 2015 17:52

İl Müftülüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından başlatılan ‘Gelin engelleri beraber aşalım’ projesi kapsamında engellilerle bir araya gelerek onların sorunlarını dinledi. Beyazay Derneği Isparta Şube Başkan Vekili Yunus Özler, engellilere Beril Alfabesiyle yazılmış Kur’anı Kerim hediye etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Türkiye genelinde ‘Gelin Engelleri Beraber Aşalım’ temalı programlar düzenliyor. Genel Merkez düzeyince Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile, İl’lerde ise Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ve Engelli Dernekleri işbirliği ile gerçekleştirilen programların Isparta ayağı Fatih Kur’an Kursunda gerçekleştirildi.

Kursun Yemekhanesinde başlayan programa; İl Müftüsü Galip Akın, Müftü Yardımcısı Yasin Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı İlkay Türkoğlu, Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Ramazan Erdoğan, Türkiye Görme Engelliler Derneği Isparta Şube Başkanı Mehmet Ali Özbey, Beyazay Derneği Isparta Şube Başkan Yardımcısı Yunus Özler, Karınca Zihinsel Engelliler Eğitim ve İstihdam Derneği Başkanı Belkıs Çomak ve engelliler katıldı. Programda;  sivil toplum kuruluşları ile koordinasyonu artırması ve netice alma noktasında katkı sağlaması bekleniyor.

Programda bir konuşma yapan İl Müftüsü Galip Akın, programa engellilere yönelik hizmet yürüten tüm sivil toplum kuruluşları davet edildiğini belirterek, engellilerin Diyanet İşleri Başkanlığı ve Müftülüklerden beklentilerinin neler olduğunun belirleneceğini söyledi. Müftü Akın, bu kapsamda yapılacak çalışmalar üzerine öneri ve tekliflerin alınması ile alınan öneri ve tekliflerin rapor haline getirilerek, Diyanet İşleri Başkanlığına sunulacağını bildirdi.

İl Müftüsü Galip Akın, programda ilk olarak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in İl Müftülüğüne gönderdiği mesajı okudu. Görmez, bu mesajında; “Toplumsal emanetlerimiz olarak vasıflandırabileceğimiz engellilerimiz, maddi ve manevi ihtiyaçlarını sorunsuzca karşılama, doğuştan Allah'ın kendilerine bahşettiği yetenekleri değerlendirebilme hakkına sahiptir. Engelliler için yapılanlar, düzenlemeler asla bir lütuf olarak değerlendirilemez. Engelli ya da engelsiz fark etmeksizin herkesin, insan olma onuruna yaraşır bir biçimde yaşama ve kabul görme hakkına sahip olduğunu vurgulayan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Toplumsal emanetlerimiz olarak vasıflandırabileceğimiz engellilerimiz, maddi ve manevi ihtiyaçlarını sorunsuzca karşılama, doğuştan Allah'ın kendilerine bahşettiği yetenekleri değerlendirebilme hakkına sahiptir. Engelliler için yapılanlar düzenlemeler asla bir lütuf olarak değerlendirilemez. Zira her ne kadar desteğe ihtiyaç duysalar da bu, engelli kardeşlerimizin hayatı kucaklamalarına ve umuda bağlanmalarına engel değildir" ifadelerine yer verdi.

Allah’ın yeryüzünün şerefli halifesi olarak var ettiği insanları, farklı niteliklerle donattığına değinen Başkan Görmez, mesajında şu hususlara değindi; “Hepimiz yüce yaratıcı tarafından birbirimize emanet edilmiş canlarız…” Allah, yeryüzünün şerefli halifesi olarak var ettiği insanları, farklı niteliklerle donatmış, onlardan birbirlerini tanımalarını, tamamlamalarını, varlık aleminin bütün üyelerine ve elbette birbirlerine karşı emanet bilinciyle yaklaşmalarını istemiştir. Hepimiz yüce yaratıcı tarafından birbirimize emanet edilmiş canlarız. “Dünya bir imtihan sahnesidir. Ancak sadece yoklukta olanlar, mahrum kalanlar imtihana katlanıyor sanılmamalıdır…”

Dünya bir imtihan sahnesidir. Ancak sadece yoklukta olanlar, mahrum kalanlar imtihana katlanıyor sanılmamalıdır. Varlığın sınavı da yokluk kadar ağırdır. Engeller ve mahrumiyetler bazen görünür, bazense gizlidir. Yüreğine iyilik karşısında engel koyan, zihnini hakikate ulaştıran yolu, engellerle kapatan nice insan, görünmez engellerle yaşamakta değil midir? Dünyadaki engellerin en büyüğü ise duygu ve davranışlarımızla oluşturduğumuz aşılmaz kayalıklardır. Bir insanın Allah katında değer kazanmasının, fiziksel özellikleriyle değil, gönül zenginliğiyle ve davranışlarıyla mümkün olacağını unutmaktır.  “Duygu ve düşüncelerimizdeki engelleri atarak hep birlikte fiziksel engellerin üstesinden gelmeliyiz…”

İnsan olmak, 'engelsiz' bir hayatı hak etmektir. Duygu ve düşüncelerindeki engelleri atarak hep birlikte fiziksel engellerin üstesinden gelmektir. İnsanlık ailesinin her ferdinin huzur ve güven içinde hayatını sürdürebilmesi için emek vermektir. Unutulmamalıdır ki Peygamberimizin ifadesine göre, görme engelli birine rehberlik etmek, işitme ve konuşma engelli birine anlayacağı bir şekilde anlatmak, bir ihtiyacı konusunda yol göstermemizi isteyen birine yol göstermek, derman arayan dertliye yardım etmek, yürüme güçlüğü çeken bir insanın koluna girip destek olmak ve konuşmakta zorlanan bir insanın meramını ifade etmek sadakadır” dedi.

Programda daha sonra bir konuşma yapan Beyazay Derneği Isparta Şubesi Başkan Yardımcısı Yunus Özler; “Derneğimiz Isparta Şubesi olarak biz de engellilerimize yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalardan birisi de geçtiğimiz yıl Gençlik Merkezinde düzenlediğimiz görme engellilere yönelik beril alfabesi ile Kur’anı Kerim Kursu idi. Çok sayıda görme engellimizin katıldığı bu kursumuzu başarıyla tamamladık ve kurs bitiminde kursiyerlerimize sertifikalarını verdik.

Bugün burada İl Müftülüğümüz tarafından engellilerin sorunlarının dinlenmesine yönelik programda da, Beyazay Derneği Isparta Şubesi Başkanlığı olarak bizim de bu yemekte bir tuzumuz bulunsun istedik ve Görme Engelliler Derneği Başkanımıza bir adet Beril Alfabesiyle yazılmış Kur’anı Kerim Cüz’ü, bir adet Kur’anı Kerim hediye etmek istiyorum” dedi.

Beyazay Derneği Isparta Şubesi Başkan Yardımcısı Yunus Özler, konuşmasının ardından Görme Engelliler için özel olarak hazırlanmış olan Kur’anı Kerim Cüz’ü ve Kur’anı Kerim’i Türkiye Görme Engelliler Derneği Isparta Şubesi Başkanı Mehmet Ali Özbey’e takdim etti.

Programda daha sonra, başta Türkiye Görme Engelliler Derneği Isparta Şubesi Başkanı Mehmet Ali Özbey olmak üzere diğer engelli dernekleri başkan veya temsilcileri söz olarak sorun ve sıkıntılarını İl Müftüsü Galip Akın’a aktardılar.

Bu haber 633 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...