“Aile Mahkemelerinin sayısı yetersiz geliyor”

21 Aralık 2015 17:28

Isparta Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Ayfer Eseryel boşanmaların arttığını ve Türkiye’de Aile Mahkemelerinin yetersiz gelmeye başladığını belirterek, “ Önceden sadece Asliye Hukuk Mahkemesi vardı. Asliye hukuk mahkemesinde yüzde 10’u boşanmayı oluştururken şimdi ayrı bir aile mahkemesi kuruldu. Bir tanesi yetmedi, ikincisi açıldı. Hatta iş yoğunluğundan dolayı Isparta için 3’üncüsünün açılması gündeme gelebilir” dedi.  

TBMM’de boşanmalar ve aile bütünlüğünün korunması ile ilgili bir araştırma komisyonu kurulmasını değerlendiren Isparta Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Ayfer Eseryel “Boşanmaların ekonomik, sosyal, şiddet boyutu var. Dejenere olmanın getirdikleri bir takım şeyler var. Yeterince eşlerin birbirine sadakat yükümlülüğünü yerine getirmeme nedenleri var. Bu komisyonun kurulması ve araştırma yapması güzel bir şey. Nedenlerini saptarsak buna çözüm de bulunabilir. Bir yandan da Türkiye’nin geldiği durumu da göstermesi açısından da bir gösterge olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

AİLE MAHKEMELERİ YETERSİZ GELİYOR

Önceden sadece Asliye Hukuk Mahkemeleri olduğunu ve boşanmalara Asliye Hukuk mahkemelerinin baktığını söyleyen Av. Ayfer Eseryel “Boşanmalar çok arttı. Türkiye’de aile mahkemeleri yetersiz gelmeye başladı. Önceden sadece Asliye Hukuk Mahkemesi vardı. Asliye hukuk mahkemesinde yüzde 10’u boşanmayı oluştururken şimdi ayrı bir aile mahkemesi kuruldu. Bir tanesi yetmedi, ikincisi açıldı. Hatta iş yoğunluğundan dolayı Isparta için 3’üncüsünün açılması gündeme gelebilir. Aralık ayı başına kadar 1520 kişi Isparta’da evlenmiş. Boşanmalara baktığımızda 950 boşanma davası var. Demek ki evlenenlerin yarısından fazlası boşanıyor. Isparta merkez için bakıldığında 6284 sayılı kanuna göre şiddet mağdurlarına 700 tane tedbir kararı verilmiş. Bu uzaklaştırma, yaklaşmama, kişisel ilişkinin devlet kontrolünde kurulması gibi tedbir kararları verilmiş. Dolayısıyla bu boşanma davalarının yüzde 70’den fazlası şiddete bağlı boşanma davası” ifadelerini kullandı.

ŞİDDETİN NEDENLERİ ARAŞTIRILMALI

Şiddet ve şiddetin nedenlerinin araştırarak bir yol çizmek gerektiğine dikkat çeken Eseryel “Boşanmaların azaltılmasında bunun da önemi fazla olacaktır. Şiddetin altında yatan sebebin büyük çoğunlukta ekonomik sebepler olduğunu düşünüyorum. Evlilikte beklentiler karşılanmıyor, insanlar işsiz. Ekonomik sebebi birinci sebep olarak düşünebiliriz. Bence sosyal sebeplerin çok fazla olduğu gibi geliyor. Herkesi kendimiz gibi kabul edersek yanılırız ama duyduğum, gördüğüm şey; erkek, ben döverim, eşim bunu çekmek zorunda gibi düşünüyor. Böyle bir düşünce de var. Bu düşünce yapısının değişmesi lazım. Bu konuda biz kamuoyu oluşturmak ve farkındalık yaratmak istiyoruz. Dayak olayının kötü bir şey olduğunu ortaya koymaya çalışıyoruz. İnsanlar şiddete dayanıyor ama en sonunda mahkemeye gidiyor. Ben biliyorum ki 50 yaşındaki bir kadın halen eşinden dayak yiyor. Ekonomik durumu iyi olmadığı ve kanunlar yeterli ama uygulanmadığından yeteri koruma sağlanamayacağı için gelecek endişesi nedeniyle çekmek zorunda kalıyor. Ama elinde imkanı ve ailesi yanında olan da boşanma yoluna gidiyor. İlgisizlik, sadakatsizlik de boşanma nedeni. Bu kadınlarda da oluyor ama en çok erkeklerde oluyor” dedi.

TBMM’de kurulan araştırma komisyonuna Isparta Barosu olarak rapor göndermeyi düşündüklerini belirten Isparta Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Ayfer Eseryel “Eğitimli olan ve işi gücü olanlarda da boşanma fazla görülüyor. Bunu da şuna bağlıyoruz. İnsanlar artık birbirini taşımakta sorun yaşıyor. Sosyal statüsü yüksek olan insanlarda boşanma oranı, sosyal statüsü daha düşük olanlardan daha yüksek. Çünkü sosyal statüsü ve gelir durumu iyi olmayanlar gelecek kaygısı yaşadıklarından boşanmaktan kaçınıyor. Buna ek olarak gelir durumu düşük olanlar şiddete dayalı nedenlerle boşanma yoluna giderken, gelir durumu yüksek kişiler sadakatsizlik ve dejenere olmak gibi nedenlerle boşanma yoluna gidiyor. Isparta Barosu olarak bu komisyona bizde bir rapor göndermeyi düşüyoruz. Çünkü her ilin kendine has özel durumları var. Komisyon böylelikle illere özel durumları da tespit edebilir” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 827 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...