“DEREBOĞAZI YOLU ISPARTA’NIN MEŞALESİDİR”

28 Aralık 2015 19:20

3 Şubat Pazar günü saat 11.00 de Isparta Atlas Sinemasında Dereboğazı-Antalya Yolu Yaptırma Derneğinin yıllık kongresi açıldı. Bir hafta evvel ekseriyet olmadığından bu ikinci toplantı olduğundan mevcut üyeler nisaba kafi görüldü.

Başkan tarafından yapılan açık oylamada Kongre Başkanlığına Cemal Tokoğlu ve katipliklere Süleyman Şahlan ile Osman Çapçı seçildiler. Kongre Divanı yerini aldıktan sonra gündem okundu ve herhangi bir değişiklik yapılmadı ve ondan sonra Atatürk ve Türk Şehitleri için saygı duruşu yapıldı. Bilahare tasnif heyeti seçilerek bunlara teklif veçhile Mehmet kaşıkçı, Halit Yıldızhan ve Kemal Demirkol ittifakla kabul edildi. Bu seçim açık oyla yapıldı.

Bundan sonra Dernek Başkanı Ali Şahap Gürelli tarafından faaliyet raporu okundu. Daha sonra yine gündem gereğince Denetleme raporu okundu. Her iki rapor hakkında söz istiyenler soruldu. İlk sözü Emin Çakırkaya aldı. İdare Heyeti çalışmalarından çok memnun olduklarını söyleyip kendilerine teşekkür etti.

Başkanın başka söz isteyen var mı diye sorularına karşı söz isteyen olmadığı anlaşıldı. Bundan İdare Heyeti ibrası reye kondu. Rey açık oyla kullanıldı ve mevcudun ittifakı ile İdare Heyeti ibra edildi.

Bundan sonra gündemin dilekler ve temenniler maddesine geçildi. Mehmet Tunçoğlu ve Tevfik Önem söz istediler. Mehmet Tunçoğlu eski İdare Heyeti çalışmalarını takdir ederek teşekkürlerini bildirdi.

İkinci söz isteyen Tevfik Önem ise Ispartayı karanlıktan aydınlığa çıkaracak mühim dava olan Dereboazı-Antalya yolunun Ispartanın hayati davası ve can damarı mahiyetinde bir iş olduğunu bu hususta ehemmiyetle çalışan idare heyeti ve yardımcılarına içten gelen sevgi ve muhabbetlerini bildirdi. Toplantıya şeref veren Sayın Valimiz, Nafia Müdür  ve Karayolları 37. Şube Şefinin bu yola çok önem verdiklerini tebarüz ettirerek kendilerine şükran ve saygıyı borç bildiklerini ifade etti. Bundan  sonra memleketin hayati davasının ışığı olan bu toplantıya bütün münevverlerin ve hemşehrilerin gelmelerini gönül isterdi. Bütün İdare Amirleri ve hemşehrilere güvenerek gayeye erişinceye ve can tenden çıkıncaya kadar çalışacağını açıkladı ve bu beyanatının gazete sütunlarına geçirilmesini rica etti. İdare Heyetinde bulunduğundan yol hakkında bahsi lüzumsuz gördüğünü ve yolun bir an evvel bitirilerek gayeye erişilmesini arzuladığın ve kalbinin çarptığını tebarüz ettirerek yeni seçilecek İdare Heyetine muvaffakiyetler temennisi  ile  selam  ve saygılarını bildirdi.

Daha sonra Alaettin Küçüköten söz aldı. Ispartanın körfez kaldığını ve Demiryolu şebekesinin iyi çalışmadığını belirtti. Eskiden bu yolun istikşafı yapıldığını ve bunu büyüklerimizden rica ediyoruz. Daha büyüklerimize duyursunlar. Antalya’ya liman da yapılırsa Demiryolundan çok faydalanılacağını belirtti.

Mehmet Tunçoğlu tekrar söz alarak Vali Bey’in konuşmasını teklif etti. Vali söz alarak:

“İnsanlar her zaman heyecanlanmazlar. Bu gün çok heyecanlıyım. Huzurunuzda bir memleket çocuğu olarak Halkla- Hükümetin işbirliğinin çok güzel bir örneğini görüyorum. Ispartalılar çok çalışkandırlar. Senirkent şimal dağlarını yarmaktadır. Yalvaç yine dağları yararak kestirmeden şimale gitmek istemektedirler. Keçiborlu İstanbul’a daha keseden gitmek istemektedir. Sütçüler, Eğirdir ve Isparta güneye inme gayreti ve çalışması içindedirler. Bu bakımdan Ispartalılar (hem şehir, hem il olarak) gayretli ve faziletli insanlardır. Burada kaldığım müddet zarfında taş üstüne taş koyarsam veya yapılacak yollardan bir taş kaldırırsam kendimi bahtiyar sayacağım. Buradan ayrılsam dahi bu yola karşı sempatim devam edecektir “ diyerek sözlerine son verdi.

Daha sonra Mehmet Soydemir çalışmaların ehemmiyetini belirterek Çandır hakkında izahat verdi. Çandır ve çevresinde çarık eskitmiş bir hemşehriniz olarak size söyleyebilirimki  yakında Çandır Ispartanın en iyi kasabası olacaktır. Burada tek yaprak yokken orası yeşildir. Ispartanın bol ve ucuz sebze temin edilmesinde rol oynayacaktır.Bu işin planlamasının yapılmasında Derneğin rolü büyüktür. Bu davaya yakın alaka gösteren Vali Beye, Nafia Müdürüne ve Karayolları Bölge Şefine teşekkür etti.

Vali Bey tekrar söz alarak ilk görüşmesinde Dereboğazı İdare Heyetine teşekkür ettiğini söyledi ve maddi olarak temin edilen sonucun küçüksenemiyeceğini, teşekkürü borç bildiğini tebarüz ettirdi  Bunu Halk ile Hükümet işbirliğinin çok iyi bir numunesidir dedi.

İbrahim Alaybeyoğlu tarafından Şevket Demirel ile Turhan Özgül’ün de konuşmasını teklif etti.

Şevket Demirel’e söz verildi ve ezcümle: Dereboğazı yolunda dört-beş senedir%60 edebiyat ve %30 realite görüşüldü. Ispartanın Dereboğazı yolunda bir inadı vardır. Bu inad faydalı da oldu. İlk zamanlar Nafia bu işe sarıldı. Bilahare bu işten vazgeçince Dernek kuruldu. Bu yolun Dernek tarafından yapılması mümkün değildir. Yalnız Hükümet kestirme yoldan Orta Anadoluyu Akdeniz’e bağlamak istemektedir. Bir çok yollarda etüdler iyi netice vermedi. İlerde Devlet yine bunu düşündüğü zaman kulaklarında Dereboğazı da yer etmiştir. Bunu da düşüneceklerdir. İşte Dernek bu mevzuu daima ayakta tutmalıdır. Bu sayede gerek alakalı makamlara benimsetilmiş olan bu yol inşallah yapılacaktır. Dereboğazı yolu bir meşaledir. Çalışanların faaliyetine devam etmesini ve maneviyatlarının bozulmamasını ifade etti ve çalışan elbette hedefine erişir. Yeni heyete muvaffakiyetler temenni etti.

Turhan Özgül’e söz verildi.  Türkiye de halkın gayreti ile Dernek kurup iki Vilayet arasında yol yapmak ancak ilk defa Ispartamızda görülmüştür. Bunu büyüklerin ağzından işittim. Dernek İdare Heyetini tebrik etti. Kendisinin ilk idareciler arasında olduğunu ve işlerinin çokluğu dolayısıyla aralarından ayrıldığını, fakat dün de, bu gün de, yarın da daima emirlerindeyim. Fert ve cemiyet olarak çalışacağız. Bu davayı tahakkuk ettirmek azmi içerisindeyiz. Devletle Hükümet çalışmalarının birleşmesi ehemmiyeti çok büyüktür. Daha iyi neticelere el birliği ile varılacağını tebarüz ettirdi ve yeni seçilenleri tebrik etti ve güzel Ispartamızın her davasında bunda olduğu gibi birlik ve beraberlik oldukça hepsini muhakkak hal edecektir.

Ruzname gereğince seçimlere geçildi. Başkanlıkça soruldu ve sonuçta tüzükte seçimlerin açık oyla da yapılabileceği anlaşıldı. Keyfiyet heyetin reyine kondu. İttifakla açık oylama kabul edildi. Tasnif Heyeti çağrıldı. Onların da huzurlarında yapılan seçimlerde Dernek İdare Heyeti

Asil üyeliklerine:

Ali Şahap Gürelli

Mehmet Beyhan

Kadir Gülsoy

İbrahim Alaybeyoğlu

Kadir Boylu

Mehmet Orer

Mustafa Ateşgül

Tevfik Önem

Tahsin Öztunç

Bundan sonra 9 yedek için seçim yapıldı.İttifakla:

Yaşar Yeşilot

Memiş Dönmez

Osman Çapçı

Mustafa Kazak

Feyzullah Kutlu

Mustafa Kaçıkoç

Mehmet Kalkınan

Osman Akdağ

Süleyman Kolancı

Seçildiler.

Üç asil ve üç yedek Denetleme Kurulu seçilmesine geçildi ve yine ittifakla:

Süleyman Şahlan

Osman Köse

Mehmet Kaşıkçı

ve yedeklere

Kemal Demirkol

Osman Çapçı

Cemal Tokoğlu

Seçildiler. Ruznamede başka madde kalmadığından Kongre Başkanı Cemal Tokoğlu  kapanış konuşmasında:

“Kongreye alakanın az olmasından üzülüyorum. Ispartanın bu dava ile olan alakasını biliyorum. Bu durum Isparta da içtimai alakanın az olmasından ileri gelmektedir. Bu şehrimiz için çok büyük eksikleridir. Kongrede  tenkit olmamış ve Şevket Demirel istisna edilirse olumlu bir teklifte yapılmamıştır. Hepinize, bizlere ve Derneğe karşı gösterdiğiniz teveccühe teşekkür ederim” dedi ve kongreyi 12,15’ de kapadı.

3 Şubat 1963

Kongre Başkanı: Cemal TOKOĞLU

Katip: Osman ÇAPÇI

Katip : Süleyman ŞAHLAN

( Bu kongre zaptı Diş Hekimi Turhan Özgül tarafından gazetemize ulaştırılmıştır. Kendisine teşekkür ederiz)

 

Bu haber 1067 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...