“Mutluyuz ama yetmez”

5 Ocak 2016 17:27

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısında, yeni asgari ücretin 1.300 liraya yükseltilmesi kararlaştırıldı. Türk-İş İl Temsilcisi Sadık Kaya yapılan zammın kendilerini mutlu etse de yetmeyeceğini belirtti.

Ak Parti’nin 1 Kasım seçim vaatleri arasında yer alan Asgari ücrete yapılacak olan zam, geçtiğimiz gün Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısında bir karara bağlandı. Aylardır herkesin merak ile beklediği asgari ücrete yapılacak olan zammı geçtiğimiz gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu açıkladı. Hükümetin, işverenin yükünü hafifletmek için 110 TL destek vereceği asgari ücret bin 300 lira olarak açıklandı. Belirlenen bu rakamın giderleri karşılamadığına değinen Türk-İş İl Temsilcisi Sadık Kaya, “ölümü gösterip hastalığa razı ettiler” dedi.

‘TÜİK’E GÖRE BELİRLENMELİYDİ’

Asgari ücrete yapılan zammın yeterli olmadığına dikkat çeken Türk-İş İl Temsilcisi Sadık Kaya, belirlenecek asgari ücretin TÜİK’in her ay yaptığı araştırmaya göre belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Kaya “Asgari ücret hükümetin vaatleri ile birlikte bin 300 lira oldu. Bu ücret bizim bu giderlerimize yeterli değildir. Asgari ücretin brütü bin 647 liradır. Kesintiler ile asgari ücret bin 300 liraya kadar iniyor. Günümüz şartları altında aldığımız bu ücretler ile geçinemiyoruz. Türkiye genelinde yapılan zamlar ve bizim aldığımız ücretler yeterli olmuyor. En azından TÜİK’in açıkladığı rakamlar kadar olması gerekirdi” ifadelerini kullandı.

‘MUTLUYUZ AMA YETMEZ’

Konuşmasını şu şekilde sürdüren Kaya “Asgari ücretin bin 300 lira olmasından memnunuz ama yeteceğini düşünmüyorum. Bizde sendikalı olan işyerlerinde hiçbir zaman bin lira maaş alan işçi yoktur. Bin 500 civarında alıyorlar. Bu bahsettiğimiz kişiler de asgari ücretin artması ile birlikte maaşlarına zam alacaklardır. Biraz önce de dediğim gibi asgari ücretin artmasından memnunuz ama geçinemiyoruz. Onun için biz diyoruz ki; ölümü gördük hastalığa razı olduk” dedi.

‘AYRIM YAPILMAMASI GEREKİYOR’

Memur ile işçilerin arasında ayrım yapılmaması gerektiğini dile getiren Kaya “Türk-İş’in rakamlarına göre 4 kişilik bir ailenin sağlık, dengeli ve yeterli beslenmesi için yapılaması gereken gıda harcaması tutarının bin 385 lira bu sadece gıda ve giderlerimiz için ama yoksulluk sınırı 4 bin 512 liradır. Bu tutarı alan kişi yoksul anlamına geliyor. Biz bu harcamaların istatistiklerini her ay yapıyoruz. Türkiye’de asgari ücret ile çalışan kesim %80 civarında. Devlet 110 lira destek verecek. Bu destek yerine devlet memuru nasıl maaşa bağlanıyorsa, özel sektördeki işçide aynı ücreti alması gerekmektedir. Kamu ya da özel sektör diye bir ayrımın olmaması gerekiyor. Bizde aynı pazardan alışveriş yapıyoruz. Bu ayrımın olmaması lazım” şeklinde konuştu.

 

 

Bu haber 685 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...