“Kış aylarında kan bağış miktarı azalıyor”

12 Ocak 2016 18:38

Kızılay Kan Merkezi Müdürü Uğur Güzel kış aylarında kan ihtiyacında bir azalma görülmediğini fakat kan bağışı miktarında düşüş yaşandığını söyledi. Isparta’da aylık 2 bin 2 bin 200 ünite olan kan bağış miktarının kış aylarında bin 100 üniteye kadar gerilediğine dikkat çeken Güzel kan bağışı konusunda toplumsal duyarlılık çağrısı yaptı.

Kış aylarında kan ihtiyacında bir azalma olmamasına rağmen kan bağış oranında düşüş görüldüğünü söyleyen Kızılay Kan Merkezi Müdürü Uğur Güzel “Tüm Türkiye’de olduğu gibi Isparta’da dört mevsim yaşıyoruz. Özellikle kış aylarında olumsuz hava koşulları, fiziki imkanların kısıtlı olması, gezici ekipleri düzenlemekte sıkıntı yaşamamız gibi nedenlerle kış aylarında kan bağış oranımız %50’lere kadar düşüyor. Normalde bir ay içinde almamız gereken 2 bin 2 bin 200 ünite kan bin 100 üniteye kadar düşebiliyor” dedi.

Kana herkesin her an ihtiyacının olabileceğini belirten Güzel “ Bizim ricamız kamu kurumlarımızın bu noktada bize biraz daha destek vermesi ve Isparta içinde bulunan ve fiziki imkânları uygun olan bağışçıların kan bağış merkezimize gelerek bağışta bulunmaları noktasında duyarlılık göstermesi. Biz elimizden geldiğince yine kamu kurum ve kuruluşlarımızda ve insanların toplu olarak bulunduğu AVM gibi alanlarda kan bağışı kabul edeceğiz. Bizi gördüklerinde kan bağışından kaçınmasılar ve gelip kan bağışında bulunsunlar. Kan bağışı nihayetinde hayat kurtarıcı bir bağış, herkes bir gün kana ihtiyaç duyabilir. Kan bağışı özellikle Aralık, Ocak, Şubat ve Mart ayları ile Ramazan ayında kan bağış oranımız düşüş gösteriyor. Ama kan ihtiyacında bir düşüş olmuyor” şeklinde konuştu.

Gelişen teknoloji ile bir ünite kanın üç farlı hastada ihtiyaçlarına göre kullanılabildiğini söyleyen Güzel “Her ülkenin nüfusunun %3 ile 5’i arasında kan ihtiyacı oluyor. 1980’lere kadar kan kişiden alındığı gibi kullanılırken 80 sonrası kanlar hücresel komponentlerine yani trombositlerine, al yuvarlarına üç ayrı şekilde ayrıştırılarak kullanılmaya başlanınca mevcut değerli ve sınırlı kan daha fazla hasta tarafından kullanılmaya başlandı. Dünya genelinde üç çeşit kan bağışı alınıyor. Bunlardan birisi gelişmiş yada az gelişmiş ülkelerde uygulanan para karşılığı bağış yöntemi, diğeri kana karşılık hasta yakınından farklı grupta da olsa kan talep etme yöntemi, biride normal bize uygulanan kan bağışı sistemi. Zaten Dünya Sağlık Örgütü ilk iki yöntemi doğru kabul etmiyor. Kan bağışının gönüllülük esasına dayalı özgece bir yöntem olduğunu söylüyor” dedi.

 

Bu haber 629 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...