“Gül üretimini Isparta’da sanayiciler değil, köylüler yapmalıdır”

12 Ocak 2016 18:41

Isparta’da 10 binden fazla ailenin geçim kaynağı olan Gül ile ilgili bazı dönemlerde ömrünü tamamlamak üzere olduğu iddialarına, Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik net bir şekilde cevap verdi.

Gül ile ilgili devletten direk destek beklediklerini ve gülcülüğün geleceğinin sağlam olduğunu söyleyen Hasan Çelik katıldığı televizyon programında şunları söyledi: “Isparta olarak devamlı kendimizi yeniliyoruz. Dosyalarımızı güncelliyoruz. Gül’ün geleceğinde hiçbir sıkıntı yok. Dünya’da gülün önemi ve değeri gün geçtikçe gözler önüne seriliyor. Güle karşı temayül büyük bir artış gösteriyor. Şu anda 3 kademede kullanılan gül yeni kalemlere doğru yol almış durumda. Yani Isparta’da üretilen gül yeni kalemler doğuruyor.

Gül’ün pazarlamasında bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Şu unutulmamalıdır ki arz-talebe göre üretim olmalıdır. Gül üretimini Isparta’da sanayiciler değil, köylüler yapmalıdır. Gül, köylülerimize Allah’ın bir lütfudur. Bu Gül işini en iyi köylülerimiz yapar. Eğer Gül’ü sanayiye çevirirsek ortada kalite kalmayabilir. Bir kez daha tekrarlıyorum Gül sanayi ürünü değil, köylünün ürettiği bir üründür. Herkes gülcülük yapabilir mi diye bize soruyorlar.

Bunun dileyen herkes yapabilir ama benim tavsiyem sadece köylülerimiz yapsın. Çünkü onlar bu işi çok iyi biliyor. Gül zahmetli bir iş. Gül bitkisi çok narin ve kırılgan bir bitki. Meşakkati yüksek bir nimet. Gülcülük yapmak isteyenler bize danışsınlar. Biz onlara yol gösterelim. Dönüm dönüm araziye gül dikip para kazanacağım hırsına kapılmayalım.

Gül, ortalama 45 günlük bir sürede günlük toplanması gereken bir ürün. Sabahın erken saatlerinde ve belirli bir saate kadar toplamanız gerekir. Toplayabileceğiniz kadar gül yetiştirin. Ben eleman tutar, gülü toplatırım demeyin. Herkes gül toplayamaz. Yetiştiriciler tuttukları işçiye kilo başına para veriyor. O da çok küçük meblağlalar. Yani kiraz gibi elma gibi gündelik parası değil. Gül’ün hergün kaç kilo vereceğini bilemeyebilirsiniz.  Zaten gül toplamaya giden işçi birkaç gün içinde o işi bırakıyor. Aile bireylerinizin toplayabileceği kadar gül ekmenizi tavsiye ederim” dedi.

20 MİLYON EURO’LUK İHRACAT 

Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini tek başına karşılayan Isparta gül çiçeğinde dünya liderliğini sürdürüyor. 2015’de bir önceki yıla göre yüzde 8’lik bir artış olduğunu söyleyen Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, “Kent gülden 20 milyon euroluk bir ihracat girdisi sağladı” dedi. Çelik, 2015 yılında Rosense’nin birçok dünya ülkesine gül ürünü ihraç ettiğini söyledi. 6 bin tonluk gül çiçeği üretiminden 1 ton gül yağı çıkarıldığını kaydeden Genel Müdür Çelik,2015 yılında Isparta’nın Almanya, Çin, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Avusturya, Danimarka, Kanada, Ürdün, Dubai, KKTC, Kamboçya ve Tayland gibi ülkelere gül ürünü ihraç ettiğinin altını çizdi. Çelik, gül şehrine bu ihracat noktalarından yılda 20 milyon euroluk girdi sağladığını söyledi.

Dünya pazarında rakipler olmasına rağmen gül çiçeği üretiminde Isparta’nın lider olduğunu belirten Hasan Çelik, “Isparta hala dünyada lider konumda. Hala dünya gül çiçeği üretiminin yüzde 60’lık dilimini tek başına karşılıyor. Bundan sonraki yıllarda inşallah bu pozisyonunu kaybetmez” açıklamasında bulundu.

Avrupa, Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinin gül ürünleri noktasında daha çok gül suyunu tercih ettiğini kaydeden Çelik, “Yani lokomotif ürün gül suyu. Bunu sırasıyla krem ürünleri ve cilt temizleyiciler takip ediyor” dedi.

Öte yandan 2016’ya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Çelik, “Dünya ile alakalı bir durum bu tabi ki bizimle alakalı değil. Dünyada savaşların devam etmesi tedirgin olursan içine çeker. Çok iyi bir ortamda değiliz siz de biliyorsunuz. Dünyada durum sakin olmadığı sürece biz de tedirgin olacağız. Doğu ve Güneydoğu’daki biz hiçbir pazarımıza ürün göndermiyoruz. Adamlar istese bile gitmiyoruz. Ürünü göndersen paranı alamazsın. Dünyayı da böyle görmek lazım. Sadece Suriye ile bitmiyor mesele. Suriye’deki bir kıvılcım ne olacağını kimse tahmin edemiyor. Sonuç olarak pastadan en büyük dilimi almaya çalışıyorlar. 2016 öngörümüz dünyadaki gelişmelere bağlı. Net olarak bir şey söyleyemiyoruz” dedi. Gülbirlik, Rosense grubunda 27 dalda 70 ürün, Sweetrose grubunda ise 3 dalda 13 ürün olmak üzere toplam 30 dalda 83 ürün yelpazesiyle kendi mağazaları ve satış noktalarıyla Türkiye ve yurt dışında faaliyet göstermeye devam ediyor.

Bu haber 692 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...