‘Büyükşehir Yasası rant yasası olmasın”

23 Kasım 2012 19:16

Saadet Partisi İl Başkanı Cevat Gençay, hükümetin Meclisten geçirdiği ve şuanda Cumhurbaşkanı Gül’ün onayında bulunan Büyükşehir Yasası’nın AKP’ye rant yasası haline gelmemesi gerektiğini söyledi.

Yasanın şu haliyle ülke genelinde bin 500’e yakın Isparta’da ise 30 Belde Belediyesini kapatacağını ifade eden Saadet Partisi İl Başkanı Cevat Gençay; “Bizler gittiğimiz mahalle ve köy ziyaretlerinde mahalle ve köy sorumlularından halka yeni Büyükşehir Yasasının iyi anlatılmasını istiyoruz. Bunun için kendilerine büyük iş düştüğünü ifade ediyoruz.

Bizim yerel yönetimlerdeki anlayışımız milli görüş anlayışıdır. Yasanın her şeyine karşı çıkacak değiliz. Ancak, AKP’nin yeni Büyükşehir yasası talan, yağma ve rant üzerine çıktığı iddiaları bugünlerde her yerde söyleniyor. Bizde durumun kısmen de olsa böyle olduğunu düşünüyoruz. AKP’liler bu yasayı savunurken ikide bir Kocaeli ve İstanbul örneğini veriyorlar. Oysa bu yasa ile 16 bin köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalle olacak. Belde belediyelerinin bin 500’ü kapanacak. Belde belediyelerinin kapanması ve köylerin kapanması konusu önemli. Bu özellikle belde ve köylerde dillendirilip iyi anlatılmalıdır” dedi.

Yeni yasayla köyün ortak mallarının hepsinin Büyükşehir’e ait olduğunu, köylünün emlak vergisi ve su parası ödeyeceğini belirten Başkan Gençay; “Köylü artık dededen kalma yerini almak için ya da üç beş köylü birleşip bir arsa almak için emlak vergisi, harç verecek. Kimsenin söz söyleme hakkı yok. Ahırı büyütme şansınız yok. Köylünün tapusunun olması da önemli değil. Kamu yararı deyip tapulu mal ellerinden alınabilir. Köylü sadece içtiği suyun değil hayvanlar için harcadığı suyun da parasını ödeyecek. Biz köylüyü zorda bırakmayın dedik. Ama olmadı. AKP seçimler yaklaştığı için emlak vergisini 5 yıl öteledi. Bu yasa demokratik yapıya hiç uygun değil. Köylerimiz güçlü olsun ama rant yeri olmasın diye bu yasaya karşıyız” diye konuştu.

Bu haber 662 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...