“Gülde alternatif kullanım alanları genişlemektedir”

13 Ocak 2016 18:10

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, gülün ömrü bitecek şeklindeki değerlendirmelere cevap verdi.  Çelik, “Tersine son yıllarda gül ve gül orjinli gerek kozmetik ve parfüm gerekse gıda sektörü ile birlikte alternatif kullanım alanları genişlemektedir” dedi.

Çelik yaptığı açıklamada “Son günlerde kamuoyunda ve bazı basın çevrelerinde gülcülüğün geleceğinin tartışıldığı ve gülün ömrü bitecek mi? gibi konuların gündeme getirildiğinin maalesef üzüntü ile izliyoruz. Tam aksine dünyanın gül ve gül ürünlerinden gülyağı-gülkonkreti ihtiyacının %60’lık kısmını Türkiye’nin karşıladığını bu pozisyonunda devam edeceği konusunda hiç kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini açık ve net olarak söylüyoruz.

“ALTERNATİF KULLANIM ALANLARI GENİŞLEMEKTEDİR”

Halen Isparta ve çevresinde yaklaşık 25.000 dekarlık bir alanda ortalama 7.000 ton/yıl gül çiçeği üretimi yapılmakta ve elde edilen ürünlerin safhasında da her hangi bir problem de söz konusu değildir. Tersine son yıllarda gül ve gül orjinli gerek kozmetik ve parfüm gerekse gıda sektörü ile birlikte alternatif kullanım alanları genişlemektedir. Buna paralel olarak da kontrollü bir biçimde rakip ülkenin pozisyonları da dikkate alınarak dengeli bir üretim politikası izlemek ticaretin doğasında var olan bir husustur.

“ENDİŞE EDİLECEK DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL”

Burada tüm kesimlerinde iştirakleri ile geleceği iyi planlamak, üretim alanlarını korumak ve sürdürebilir hale getirebilmek için diğer tarımsal ürünlerde olduğu gibi ülkemiz açısından prestij bir ürün olan gül çiçeğinin üretici nezdinde kilogram başına desteklenmesi arzumuzdur. Sektörün endişe edeceği her hangi bir husus söz konusu değildir. 

“BİLİMSEM ÇALIŞMALAR YAPILMALI”

Ancak gülcülüğün daha verimli ve kârlı bir sektör haline getirilebilmesi için bilimsel çalışmalar mutlaka yapılmalı, üreticilerimiz bilinçlendirilmeli, daha fazla üretim alanlarından en fazla üretimin ve ürünün alındığı üreticinin de memnun olduğu şartlar oluşturulmalıdır. Gül bu topraklarda 1954’de kurulan GÜLBİRLİK in önderliğinde bugüne gelmiştir. Bundan sonrada emin adımlarla gelecek nesillere ulaştırılacaktır” dedi.

Bu haber 562 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...