Doğal gaz kullanımında yüzde 50 geçildi

18 Ocak 2016 17:42

Hava kirliliği Türkiye’nin en önemli çevre sorunlarından biri. Geçtiğimiz yıllarda hava kirliğinin en çok görüldüğü şehirler arasında yeralan Isparta’da vatandaşların doğalgaza geçmesiyle birlikte hava kirliliği oranı da düşüyor. 2013 yılında hava kirliliği sıralamasında 23’üncü olan Isparta, bu yıl 30’uncu sıralara kadar yükseldi.

Isparta Makine Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Hasan Akıllı, hava kirliğinin azalmasındaki en önemli sebeplerden birinin de vatandaşların doğalgaza geçmesi olduğunu belirterek, Isparta genelinde şu anda 51 bin 970 doğalgaz kullanan abone olduğunu açıkladı.

Isparta Makine Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Hasan Akıllı, Isparta’nın partikül madde açısından büyük bir tehlikede olduğunu belirterek, “Isparta partikül madde açısından oldukça tehlikeli bir şehir. PM10 ve SO2 maddeleri hava kirliliğinin en büyük nedenleri arasında yer alıyor. Bu konuda değişik çalışmalar yapıyoruz. 2013 yılında Isparta üzerinde 2 tane perde niteliğinde hava kirliliği meydana gelmişti. O yıllarda bu tür konular oldukça fazla görülüyordu. Isparta’da sıcak hava ve soğuk hava sirkülasyonu olmuyordu. Ancak o tarihten bu tarihe kadar kömür kullanımının azalması ve vatandaşların doğal gaza geçmesi, Isparta’daki hava kirliliğini belli oranlarda azalttı” dedi.

Isparta Makine Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Hasan Akıllı, Isparta’daki doğalgaz kullanım oranı hakkında bilgi verdi. Akıllı, “ Isparta halkı artık doğalgaza geçmeye başladı. Isparta’da 105 bin konut var. Bu konutların içerisinde hastane, kamu kurumları gibi binalar var. Ancak elimizdeki verilere göre şu anda Isparta genelinde 51 bin 970 doğalgaz kullanan abone var. Bu da Isparta’nın yüzde 50’sine tekabül ediyor” şeklinde konuştu.

Isparta Makine Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Hasan Akıllı, Isparta’da doğalgaz geçişlerinin olması nedeniyle kömür yakma oranının azaldığını ve bu sayede hava kirliliğinin de yavaş yavaş bittiğini belirterek, “Bilindiği üzere Isparta’da son 10 yılda hava kirliği oranı oldukça yüksekti. Hatta Türkiye genelinde hava kirliliği sıralamasında ilk 3’e bile girmiştik. O günlerde çalışmalarımız vardır. Kömür yakımı konusunda Isparta’da yasaklar konuldu. Mahkemelere taşındı. Ancak gün geçtikçe dediğimiz gibi vatandaşlar doğalgaza yöneldiği için hava kirliliği konusunda ilerlemeler kaydetti. Türkiye Genelinde hava kirliliği sıralamasında 23’üncü olan Isparta, bu sene 30’üncu sıraya kadar yükseldi” diye konuştu.

 

Bu haber 577 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...