“Pazar payı dikkate alınmadan yapılan üretim sonuçta üreticiyi zor durumda bırakır”

19 Ocak 2016 15:00

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik gül dikilen alanların artması noktasında pazar payının dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Isparta’nın gül çiçeği, gül yağı ve konkretinde dünya piyasasını belirleyen lider olduğunu hatırlatan Çelik üreticinin gelecek yıllarda mağdur olmaması için planlı hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Gül çiçeği son beş yıldır sürekli artan fiyatı ile üreticinin gözdesi oldu. Hal böyle olunca daha fazla alana gül dikimi yapılmaya başlandığı gibi var olan gül bahçeleri de gençleştirildi. Giderek artan gül bahçelerinin planlı olarak büyütülmesi noktasında her yıl uyarılar yapan Gülbirlik aynı uyarılarını yineledi. Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik “Alana bakıldığında bahçe olarak yeteri miktarda bir gül çiçeği bahçesinin olduğunu biliyoruz. Bugün nereden bakarsanız 22-25 bin dekar arası bir gül çiçeği bahçesi var. Bu alan Isparta’da gül yağı üreten firmaların taleplerini yeteri miktarda karşılayacak düzeyde” diyerek bu yıl için hava koşullarının uygun olması halinde 7 bin tonun üzerinde üretim beklediklerini söyledi. Isparta’da giderek daha fazla alanda dikimi yapılan lavanta üretimi konusunda da konuşan Çelik pazar payı dikkate alınmadan yapılan üretimin, üreticiyi zor durumda bırakacağını söyleyerek “bu durum sadece gül, lavanta için değil, bölgemizde üretilen elma, kiraz gibi ürünlerde de geçerli” dedi.

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik üretici açısından dikkat çeken açıklamalarında şunlara yer verdi. “2015 yılında 7 bin ton civarı rekolte bekliyorduk. Fakat 24 Nisan gecesinde yaşanan don hadisesi nedeniyle ortalama %30 oranında ürün kaybı yaşandı. Bu nedenle hem gül çiçeği hem de gülyağı fiyatlarında bir yükseliş meydana geldi. Aslında bu yükseliş geçen yıllardan da kademeli olarak geliyordu. Bu üretici nezdinde büyük kabul gördüğü için üretici gül dikim sahalarını artırarak geliyordu. Ancak 2015 yılındaki fiyattan sonra bölgemizde gül çiçeği dikim alanları katlanarak artıyor. Bölgemizde elma, kiraz gibi diğer ürünlere bakınca en çok para eden ürün olarak gül çiçeği görülmeye başlandı.

Alana bakıldığında bahçe olarak yeteri miktarda bir gül çiçeği bahçesinin olduğunu biliyoruz. Bugün nereden bakarsanız 22-25 bin dekar arası bir gül çiçeği bahçesi var. Bu alan Isparta’da gül yağı üreten firmaların taleplerini yeteri miktarda karşılayacak düzeyde. Fakat son beş yıldır artan gül çiçeği fiyatlarının altında yatan nedenlerden biri de küresel iklim değişikliği. Bunun önüne bizim geçmemiz mümkün değil. Bu nedenle bir yıl aşırı sıcak, başak bir yıl aşırı yağış, sonraki yıl ise don olayı ile mücadele etmek zorunda kaldık ve gül çiçeği üretilen alanın artmasına rağmen rekoltenin düşmesi nedeniyle gül çiçeği fiyatları arttı. Bunun sonucu olarak gül çiçeği alım fiyatları yükseldi. Devamında ise gül dikilen alanlarda arttı.

2016 yılına geldiğimizde yeterinden fazla demeyeceğim ama elimizde yeteri miktarda gül bahçesi var. Geçmiş yılarda olduğu gibi 2016 yılında da iklimsel bir sorun yaşar mıyız? Bu şimdilik belli değil. Şuan için sadece kuraklıktan dolayı bir şikayetimiz söz konusu, bu sadece gül çiçeği ile ilgili değil, bölgemizdeki tüm tarımsal ürünlerde ilgilendiriyor. 2016 yılında hava koşulları anlamında bir sıkıntı yaşanmaması halinde 7 bin tonun üzerinde bir rekolte bekliyoruz.

Gül dikim sahalarının her zaman tedbirli ve dikkatli olmak lazım ben 30 yıldır Gülbirlik içinde faaliyet gösteriyorum ve geçmiş yıllarda Isparta’da bir yılda 12 bin ton gül çiçeği rekoltesi gerçekleştiği dönemleri gördüm. Bunun 4 bin 500 kg kadar düştüğü zamanları da gördüm. Bunun yokluğu da derttir çokluğu da derttir. Isparta olarak gül çiçeğinde sektörde dünya lideriyiz. Dünya genelinde gül yağı, konkreti ve gül çiçeği fiyatını belirleyen bir konumdayız. Bunu kaybetmemek gerek. Bu noktada da az üretim yaparsanız sizi ikimse dikkate almaz. Mutlaka çok üretilmeli. Ama aşırı üretim nedeniyle fiyatlarda aşırı bir düşme olursa o zaman üretici sıkıntı yaşar. Bugün baktığımızda insanlar gül çiçeği fiyatları yükseliyor diye elmasını, bağını sökerek yerine gül dikti. Eğer 3 sene sonra, 4 sene sonra gül çiçeği fiyatı taban yaparsa bu üretici büyük mağduriyet yaşar. Bu şekilde bir mağduriyetle karşı karşıya kalmamak için tedbirli olmak gerektiğini söylüyoruz.

LAVANTANIN GELECEĞİ VE PAZARI PLANLANMALI

Isparta endemik bitkiler açısında gerçekten bereketli bir yer. Bugün gül çiçeğinin yanında lavanta üretimi başladı. Lavanta atıl durumdaki kullanılamayan alanlarda da yetiştirilebiliyor. Ama lavanta üretimi sadece Isparta’da yapılmıyor. Isparta dışında Anadolu’nun birçok yerinde lavanta üretiliyor.

 Bu nedenle üretilen lavanta ileriye dönük nasıl kullanılacak, nerede kullanılacak kimlere pazarlanacak ihtiyaç ne kadardır? Bunların bilinmesi gerekiyor. Bugün Isparta’da lavanta işlemek için imbikler kuruluyor. Lavanta yağı üretmek için kurulan fabrikalar destekleniyor. Ama mevcut fabrikalar dahi üretim kapasitesinin çok altında günlük 10-12 saat ancak çalışıyor. Buna rağmen yeni fabrikalar kurulmasına çok anlam veremiyoruz. Lavanta konusunda da üretim planlanmalı, üretilen değerinde satılabilmeli.

Bizim ortaklarımızdan gül çiçeğinin yanında yeteri miktarda lavanta üretilmesi halinde biz onu da alır işleriz. Ama Isparta’da şuan için yağlık lavanta üretimi çok yapılmıyor. Bizde üretilen lavander adı verilen ve kurutularak kullanılan bir tür. Planlı ve pazar payı hesaba katılarak üretim yapılması sadece gül çiçeği, lavanta için değil, elma için, kiraz için Isparta’da üretilen diğer ürünler içinde geçerli.   

 

Bu haber 824 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...