Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı

21 Ocak 2016 17:59

Okul çağı çocuklarda sık görülen işitme kayıplarının erken tanısına yönelik tarama programının bu yıl içerisinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Bu kapsamda ilimizde ilköğretim 1. sınıfta eğitim gören çocukların taranmasına yönelik olarak ilimizde 30 sağlık personeline uygulayıcı eğitim verildi. Tarama programı, İlimizde kamu/özel ilköğretim okullarında 1. sınıfta eğitim gören çocuklara sahada uygulamaya başlandı.

Konu ile ilgili olarak Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Ülkemizde çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla çeşitli tarama programları yürütülmektedir. Yenidoğan Tarama ve İşitme Tarama Programları, bu kapsamda yürütülen çalışmalardır. Okul çağı çocuklarda sık görülen işitme kayıplarının erken tanısına yönelik tarama programının da bu yıl içerisinde hayata geçirilmesi planlanmıştır.

Bu amaçla illerde taramaları uygulayacak olan 81 ilden Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser/ ÇEKÜS Şube Müdürü ve TSM'de görevli 1 sağlık personelinden oluşan 2 kişilik ekiplere yönelik olarak 29-30 Eylül 2015 tarihlerinde Ankara ilinde bir eğitim toplantısı yapılmıştır.

Bu kapsamda ilimizde ilköğretim 1. sınıfta eğitim gören çocukların taranması, tarama sonuçlarına göre çocukların kulak burun boğaz hastalıkları uzmanlarına yönlendirilmelerinin takibi ve programın izleme ve değerlendirilmesi ile sürdürülebilirliğinin sağlanması için ilimizde 30 sağlık personeline uygulayıcı eğitimi il eğitimcilerimiz tarafından verilmiştir. Ayrıca ilde görev yapan tüm aile hekimleri, aile sağlığı elemanları, kulak burun boğaz hastalıkları ve çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarına bilgilendirme yapılmıştır.

1.Tarama programı kapsamında o ilimizdeki kamu/özel ilköğretim okullarında eğitim gören 1. sınıf öğrencilerine işitme taraması yapılacaktır.

2.İşitme taraması, TSM’ de görevli ebe/hemşire/sağlık memuru tarafından tarama odyometri cihazı ile yapılacaktır.

 3.Tarama sırasında çocuklar uygulayıcı tarafından risk faktörleri açısından sorgulanacak ve risk faktörlerinden herhangi birinin varlığı durumunda,   test yapıldıktan sonra çocuk testten geçse de kalsa da mutlaka işitme taraması rehberinde bulunan sevk formu ile kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına sevkleri ve takipleri yapılacaktır.

4. Yapılan tarama testleri, birinci basamakta sunulan diğer sağlık hizmetleri gibi ücretsizdir.

İlimizde kamu/özel ilköğretim okullarında 1. sınıfta eğitim gören çocuklara sahada uygulamaya başlanmıştır” denildi.

Bu haber 791 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...