Isparta’nın havası temiz

29 Ocak 2016 18:56

Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, şehrin SO2 ve PM değerlerinin standartların altında olduğunu ve kentin havasının temiz olduğunu söyledi. Aylara göre gerçekleşen değerleri kamuoyuyla paylaşan Günaydın, “Amaç vatandaşa temiz hava, temiz su ve temiz gıda sağlamaktır. Bu çok önemli bir unsurdur. Bu unsurların en iyi şekilde gerçekleşmesi için ortaklaşa bir düşünce ve vizyon içerisinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Ispartalılarımıza daha temiz, daha güzel, daha sağlıklı hayat diliyoruz”  dedi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’ı makamında ziyaret etti. Beraberinde yöneticiler ile birlikte Başkan Günaydın’ı ziyaret eden İl Müdürü İlker Yavuz, 2014-2019 Temiz Hava Eylem Planı ve belediyeyle yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Belediyeler ve sivil toplum kuruluşları ile beraber çalışacaklarını söyleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, “Amacımız Isparta’mızdaki havamızın 2019 yılında Avrupa norm standartlarına getirmektir. Beraber çalışmakla bu değerlere daha önceden geçeceğimize eminiz. Havamız her geçen gün daha da düzeliyor. Isparta’mızda inversiyon fazla olduğu halde 2014-2015 kış sezonunda SO2’miz ve Partikül Madde değerimiz sınır değerlerin altında gerçekleşmiştir. 2019 yılına kadar bunu Avrupa standartları normlarına çekmektir, ancak buna daha önceden de geçeceğiz diye düşünüyoruz. Belediyemiz, sivil toplum kuruluşlarımız valiliğimiz hep beraber bu işte seferberlik ilan ediyoruz” dedi.

Isparta’da her geçen yıl hava temizliğinin daha iyi seviyeye gittiğinin aşikar olduğunu belirten Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, Belediye, Valilik, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün bunun üzerinde titiz bir şekilde durduğunu söyledi. Günaydın, 2014-2015 kış sezonu ekim-mart ayları arasındaki hava değerleriyle ilgili de kamuoyuyla önemli bilgiler paylaştı. Buna göre SO2 değeri olarak Isparta’da ekim 11, kasım 30, aralık 75, ocak 38, şubat 41 ve mart ayı 12 olarak gerçekleşti. Yine partikül madde olarak ekim de 46, kasım 111, aralık 118, ocak 114, şubat 46 ve mart ayı verileri 55 olarak belirlendi. Günaydın, “Bu verilere göre SO2 yıl ortalaması 35, Partikül madde seviyesi de 82’dir. Bunun yanı sıra karbondioksit ve karbonmonoksit değerleri de aynı orantıda düşmektedir. Bu bir başarıdır. Yine bu kış sezonunda da SO2 ve PM değerlerinin de düşerek gittiğini görmekteyiz. Doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasının da bu sonuçlara faydası var. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’müzün yani Valiliğimizin de kontrolleri ile birlikte belediye olarak bizlerinde kömür kontrol ve analiz laboratuvarımız da şehre giren tüm kömürlerin kalite ve standart kontrolleri yapılmakta. Belediye olarak tüm giren kömür kamyonlarının her biri laboratuvar ortamında kontrolden geçmektedir. Standartlara uymayan kalitesiz kömürler anında şehir dışı yapılıyor, bu konuda çok titiz davranıyoruz. Isparta’mız temiz vilayetler arasındadır. Şehrimiz dağlar arasında bir çember içerisindedir. Bu da inversiyon olayına sebep vermekte ve yılda 28 ile 32 gün arasında bu inversiyon gerçekleşmektedir. Bu inversiyon olduğunda hava kirliliği var olarak algılanıyor. Eski tarihlerde şehrimizde nefes alınamıyor, nefes darlığından hastaneler dolup, taşıyordu. Şu anda hastanelerimiz bu konuyla ilgili bomboş. Bu da başarının bir sırrı anlamıdır. Şehrimiz en temiz vilayetler arasında, yaşanabilirlikte de en önde. Bunu da belirtmek istiyorum. Bu da Isparta’nın başarısıdır. İnşallah bundan sonra da inversiyonların olduğu günlerde dahi havamızı daha temiz yapabiliriz detaylarına inmek istiyoruz. Bir valiliğin, belediyenin amacı vatandaşa temiz hava, temiz su ve temiz gıda sağlamaktır. Bu çok önemli bir unsurdur. Bu unsurların en iyi şekilde gerçekleşmesi için ortaklaşa bir düşünce ve vizyon içerisinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Ispartalılarımıza daha temiz, daha güzel, daha sağlıklı hayat diliyoruz” şeklinde konuştu.

Bu haber 669 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...