KARGO TAŞIMACILIĞININ ÖNÜ AÇILIYOR

29 Ocak 2016 19:07

Isparta’da üretilen ürünlerin daha hızlı olarak pazara sunulması için SD Havalimanının özellikle yurtdışı pazarına kiraz, elma ve Akdeniz bölgesinde yetişen sebzelerin daha hızlı ulaştırılması için kadro taşımacılığına açılmasını istediklerini ve bu önerilerinin kabul gördüğünü belirten ITB Başkanı Adar; “SD Havalimanına bin 500 ton kapasiteli bir soğuk hava deposu yapılması yönünde çalışma başladı” dedi.

Isparta Ticaret Borsası (ITB) Başkanı Ahmet Adar Çizgi Ötesi programına konuk oldu. Isparta’da elmanın bir marka olduğuna dikkat çeken Ahmet Adar, “Isparta’yı Gelendost, Eğirdir, Senirkent diye ayırmadan elmayı Isparta elması markası altında toplamamız gerekiyor. Isparta elması zaten Türkiye pazarında bir marka oldu. Coğrafi şartlar nedeniyle bizim ilimizin genelinde üretilen elma aroma olarak, lezzet olarak Türkiye’nin diğer yerlerinde üretilen elmadan zaten farklı ve Türkiye genelinde tüketilen her dört elmadan biri Isparta’dan gidiyor. Isparta Ticaret Borsası olarak bizim elma borsası ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ama elmada saklama koşulları bir buğdayda, fındıkta, pamukta olduğu kadar rahat değil. Soğuk hava koşullarında saklanarak soğuk zincirle sevk edilmesi gerekiyor. Bu nedenle bir ürün borsası şeklinde kuramıyoruz. Şimdi bakanlıkla görüşerek farklı bir yol izleyeceğiz. Gelmiş olduğumuz noktada Isparta’nın ürünlerinin daha iyi şartlarda pazarlanması için bizim elma borsasını mutlaka kurmamız gerekiyor” dedi.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SOĞUK HAVA DEPOLARI ISPARTA’DA”

Daha önce İtalya’yı ziyaret elma üreticileri ile görüştüklerini belirten Adar “İtalya’da üreticinin görevi elmayı üretmek ve birliklere teslim etmek. Birliklerin görevi ise kendilerine teslim edilen elmayı en iyi şekilde pazarlamak. Pazarlamada ürünlerin tek elden teminat altına alınarak pazarlanması bir zorunluluk. Bunun için bizim pazarlamayı tek elde toplamamız, eklimizde ki ürünün niteliğini, kalitesi, miktarlını bilmemiz gerekiyor. Türkiye’nin en büyük soğuk hava depoları Isparta’da. 5 yıl önce Isparta’da 340 bin ton depolama kapasitesi varken bugün 430 bin ton kapasitemiz var. Yıllık 600 bin ton gibi bir elma üretimimiz var. Bu anlamda gayet iyi bir noktadayız” diye konuştu.

“KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER ÜRETMEMİZ GEREKİYOR”

Borsa Başkanı Ahmet Adar elma lobisi oluşturmaya çalıştıklarını söyleyerek Isparta ve Karaman milletvekillerini Ankara’da buluşturarak bir lobi faaliyeti yürütmeye çalışıyoruz. Bu şekilde yeni pazarlara açılabilmek açısından ihracat desteğini düzenli olarak almaya çalışacağız. Çünkü ihracat desteği ile bir Pazara giriyorsunuz fakat gelecek yıl destek kalkınca o pazara tekrar girmeniz daha güç oluyor. Bizim bunun yanında elmanın gelişmesi için katma değeri yüksek ürünler üretmemiz gerekiyor. Yani elma cipsi benzeri, elma unu, suyu, pekmezi ve benzeri başka ürünlere çevirmemiz gerekiyor. Bunun yanında küçük bahçelerde üretim elmada üretim maliyetlerini çok artıyor. Ama 100 dönüm 200 dönüm gibi büyük bahçeler üretim maliyetlerini çok düşürüyor” dedi.

“SÜT İŞLEYEN FABRİKA SAYISINI ARTIRMALIYIZ”

 “Isparta elma ve kirazda büyümeye devam etmeli, bunun yanında hayvancılıkta günden güne büyüyor. Isparta’da büyükbaş hayvan sayısı 120 bin, küçükbaş sayısı 380 bine ulaştı. Günlük süt üretimimiz 450 tona ulaştı. Bu yüzden Ticaret Borsası olarak tarımla büyüyen ve sanayileşen Isparta diyoruz” şeklinde konuşan Adar, “çiğ sütü 1,20 kuruştan satmak yerine, organize sanayide süt işleyen fabrika sayısını artırarak ambalajlanmış yada mamul hale getirilmiş olarak satmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“SD HAVALİMANINA BİN 500 TON KAPASİTELİ

SOĞUK HAVA DEPOSU YAPILACAK”

Türkiye Odalar Borsalar Birliği Ekonomi şurasına Isparta’daki sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili bizden fikir sordular. Biz Isparta Ticaret Borsası, ITSO ve Yalvaç Ticaret Odası olarak ITSO Başkanımız Şükrü Başdeğirmen’i sözcü olarak seçerek ilimizdeki sorunların oraya aktarılmasını sağladık. Orada Isparta’da üretilen ürünlerin daha hızlı olarak pazara sunulması için SD Havalimanının özellikle yurtdışı pazarına kiraz, elma ve Akdeniz bölgesinde yetişen sebzelerin daha hızlı ulaştırılması için kadro taşımacılığına açılmasını istedik. Bu önerimiz kabul gördü ve SD Havalimanına bin 500 ton kapasiteli bir soğuk hava deposu yapılması yönünde çalışma başladı. Bu çalışmalar inşallah en kısa sürede sonuçlanırsa bölgemizde üretilen ürünler hızlı bir şekilde pazara uçaklarla ulaştırılabilir. Bununda Isparta ekonomisine önemli katkısı olur. Gönlümüzden geçen kargo taşımacılığının kiraz sezonuna yetiştirilmesi” dedi.       

“ULUSLARARASI FİRMALARA EV SAHİPLİĞİ YAPILABİLECEK ALANLARA İHTİYAÇ VAR”

Bu yıl 11.si yapılan Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarının gelecek yıllarda da büyüyerek devam edeceğini söyleyen Adar “bizim fuar konusunda en önemli sıkıntımız yer darlığı bunu yıllardır dile getiriyoruz. Fuar dediğinizde çok geniş alanlarınız olmalı fuarın alanına ve bölgesine daha fazla katkı yapabilmesi için uluslararası firmalara ev sahipliği yapılabilecek alanlara ihtiyaç var. 12. Tarım ve Hayvancılık fuarının bu noktada Belediye Başkanımız tarafından yapılan Gökkubbe Fuar alanında yapılacağını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.   

“KDV ORANININ DÜŞÜRÜLMESİ SEVİNDİRİCİ”

Yem ve gübrede KDV oranının %1’e indirilmesinin hayvancı açısından önemli bir gelişme olduğunu belirten Borsa Başkanı Ahmet Adar “biz yıllardır zaten hayvancının en önemli girdi kalemi olan yemde KDV’nin düşürülmesi gerektiğini yıllardan bu yana dile getiriyorduk. Şimdi bunun gerçekleşmiş olması çok sevindirici oldu. Elmada olduğu gibi sütte de üreticinin işi üretmek. Birliğin işi bu üretilen sütü pazarlamak. Bu nedenle birlikler olmazsa olmaz” dedi.                                                                                         

Bu haber 790 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...