“BAKA’nın merkezinin Isparta’da olması bizim için avantajdır”

29 Ocak 2016 19:08

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), proje çağrısına çıktığı 2016 Mali Destek Programları bilgilendirme toplantısını Burdur ve Antalya’nın ardından Isparta’da da yaptı. Toplam 12 milyon TL’lik mali desteğin verileceği programların tanıtım toplantısına Isparta Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Vahdettin Özkan, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, SDÜ Rektörü Prof.Dr. İlker Çarıkçı ile Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör, yerel yönetim ve STK temsilcileri katıldı. Vali Vahdettin Özkan, “’İyi proje destek bulur’ diyerek iş adamlarımızdan, kamu kurumlarından, belediyeler ve STK’lardan nitelikli projeler bekliyoruz. Mali Destek Programlarının herkese hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Isparta, Antalya ve Burdur’un sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak üzere faaliyetlerini sürdüren BAKA, ‘Küçük Ölçekli İşletmeler’, ‘Sosyal Kalkınma’ ve ‘Sürdürülebilir Çevre’ alt başlıklarından oluşan 2016 Mali Destek Programları ile ilgili bilgilendirme toplantılarını sürdürüyor. Toplantı, Burdur ve Antalya’nın ardından Isparta’da Barida Hotels’de gerçekleştirildi. Yeni mali destek programlarının hayırlı olmasını dileyen Isparta Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Vahdettin Özkan, BAKA’nın 2016 yılı MaLi Destek Programı kapsamında ‘Küçük Ölçekli İşletmeler’, ‘Sosyal Kalkınma’ ile ‘Sürdürülebilir Çevre’ alt başlıklarında 12 milyon TL’lik mali desteklerinden Isparta’nın yararlanmasını istedi.

BAKA 2016 yılı mali destek programında konuşan Vali Vahdettin Özkan, Isparta’da eğitim, sağlık, sosyal politika ve birçok alanda yapılan projeleri ve projelerin maliyetleri konusunda bilgiler verdi.

BAKA’NIN MERKEZİNİN ISPARTA’DA OLMASI BİZİM İÇİN AVANTAJDIR

Vali Vahdettin Özkan, BAKA adına yaptığı konuşmada, BAKA’NIN merkezinin Isparta’da olmasının Isparta için büyük bir avantaj olduğunu belirterek, “BAKA 2016 teklif çağrısı kapsamında 3 ayrı mali destek programında 19 Ocak 2016 tarihi itibariyle ilanı çıkmış durumda. Biz başarılı projelere toplam 12 milyonluk bir destek sunacağız. Bunların özetle küçük ölçekli mali destek programı kapsamında önceliklerimiz var. Arkadaşlar sunacaklar size. Sosyal kalkınma mali destek programı çerçevesinde buna verilen belirli finansal oranlar var. Bir de ilimiz açısında da önem arz eden sürdürülebilir çevre destek programında 4 öncelik kapsamında yüzde 80 oranında bir hibeyi kapsayan bir destekleme olarak yönetim kurulumuzla kararlaştırılmış durumda. Biliyorsunuz bu mali destek programları, kalkınma ajansları ilimiz ve bölgemiz için özellikle son zamanlarda geliştirilen modellemeler, evrensel düzeyde bölgesel kalkınma, bölgeler arasındaki gelişmişlik konusundaki ilerleme. Kırsal kesimde dengeli bir yaşamın sunulması yönünde çeşitli organizasyonlar geliştirilmiş. Bunlardan en yaygını özellikle belirli ülkelerde de uygulanan ajanslar vasıtasıyla güzel neticeler elde edilmiştir. Bizim ilimizde de bölge kalkınma ajansının merkezi olması bizim açımızdan şanstır. Biz sadece bugün burada 12 milyon TL’lik bir finansmanın ilimize verilmiş ve bununla ilgili bir toplantı değil bu. Kalkınma ajansları dediğimiz zaman bu belki bazen bir girişimcimiz, bir yatırımcımız 12 Milyon değil, 30 milyon TL’lik, 50 milyon TL’lik yatırım yapıyorlar. Dolayısıyla meblağ olarak baktığımız zaman son derece küçük bir meblağ. Ama geliştirilen çerçeve açısından bu konuyu irdelemek lazım. Kalkınma ajansları bildiğimiz gibi merkezi bizde. Merkezinin bizde olması büyük bir avantajı var. Hükümetimiz tarafından Isparta il merkezinde kalkınma ajansının kurulmuş olması bizim açımızdan çok ciddi bir avantajdır” dedi.

YAŞLI VATANDAŞLARIMIZA BAKIM HİZMETLERİ SUNUYORUZ

Vali Özkan, 2015 yılı sağlık sektörünün Isparta’da oldukça geliştiğini ve gelişmeye devam edeceğini belirterek, “2015 yılı faaliyet raporunu açıkladı. Vali Özkan, “Etkin verimli ve planlı çalışmanın bu işin özü oluşturdu. İlimizde sağlık sektöründe örneğin sağlık sektöründe yaşanan başarı bir tesadüf değildir. Etkin planlı çalışmaların ve bunun sonucu olarak sağlık sektöründeki iyileşmelerin sonucu ve ürünüdür. Sağlıktaki gelişmeleri hepiniz basından takip etmişsinizdir. Son 11 yılda yoğun bakım yatak sayısı 10’dan 300’e çıkarıldı. Diğer göstergelerde 10 bin kişiye düşen yatak sayısı bakımından Türkiye genelinde 4’ncü sıraya yükseldik.  Son 10 yılda yine ambulans sayısı 10 iken 60’lara yükseldi. Yapımı devam eden şehir hastanesi Isparta’nın en büyük değerlerinden biridir. Sadece bizim ilimizde büyüklerimize yaşlılarımıza hizmet etmek zaten bizim kültürümüzde var. Ama gerçekten satın alma gücü düşük insanlarda olabilir. Bu çaresiz olup tespit ettiğimiz 3 bin büyüğümüze bir personel gibi adeta bir memur görevlendirip ve ona maaş verip o büyüklerimize bakmaktadır. Sadece Isparta’da bu vesileyle 3 bin kişi görevlendirdik. Bunu hem sağlık hizmeti ile hem de sosyal hizmetlerle ilgisi var. Diğer fiziksel olarak yapılan yatırımlar, hastaneler binalardır” şeklinde konuştu.

TÜİK ARAŞTIRMALARINA GÖRE ISPARTA EĞİTİMDE 2’NCİ SIRADA

Vali Özkan, Isparta’da 2015 yılında eğitim faaliyetleri hakkında bilgiler vererek, eğitim alanında hükümetin ve gençlik hizmetlerinin büyük önem arz ettiğini belirterek, “Eğitim alanında Isparta ortalamanın üzerinde bir şehir olarak karşımızda. Başarıları itibariyle büyük bir başarı elde ettiler. Her yönü ile eğitim alanında ciddi mesafeler kat edildi. Biliyorsunuz son TÜİK araştırmalarına göre eğitim alanında açıklanan pozitif değerleri basında okuyorsunuz. Bu zamanlarda açıklanan oranlara göre de Isparta eğitimde 2’nci sırada. Ülkemiz ve Isparta’mız gelecek bedenen ve zihnen sağlıklı yetişen gençlere emanet diyoruz. Bu konu ile ilgili gençlik hizmetlerinin yüksek oranda hükümetin icraatları var. Sadece Isparta’daki gençlik hizmetlerinden 30 branşta yaklaşık 3 bin 900 genç faydalanmıştır 2015 yılı içerisinde” diye konuştu.

DON OLAYINDA HÜKÜMETTEN DESTEK GELDİ

Vali Özkan, hükümetin 2015 yılı içerisinde meydana gelen don olayları kapsamında, ürünlerinden zarar eden çiftçilere destek verdiğini belirterek, “Çiftçilerimiz için hükümetimiz büyük çalışmalar içerisinde olmuştur. İlimizde 2015 yılında meydana gelen don olayında biliyorsunuz, hemen bir ay içerisinde ilgili bakanlıklar ve başbakanlık harekete geçip yapılan girişimlerle yaklaşık 10 bin çiftçimizin zararı ağırlıklı olarak giderilmiştir” diyerek sözlerini noktaladı.

SON BAŞVURU TARİHLERİ

2016 Yılı Mali Destek Programlarının amacı, hedefi, alt başlıkları ile ilgili konularda ayrıntı bilgileri BAKA Program Yönetim Birim Başkanı Bayram Altıntaş verdi. BAKA’nın bu yıl ilk kez ‘Küçük Ölçekli İşletmeler’, ‘Sosyal Kalkınma’ ile ‘Sürdürülebilir Çevre’ alt başlıklarında Burdur, Isparta ve Antalya’daki projelere destek vereceğini hatırlatan Altıntaş, Küçük Ölçekli İşletmeler Programı’nda ‘Mikro’ işletmelerin projeleri için 3 milyon TL, ‘Küçük’ işletmeler için de 5 milyon TL, kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların hazırlayacağı ‘Sosyal Kalkınma’ ile ‘Sürdürülebilir Çevre’ projeleri için de 2’şer milyon TL’lik bütçeler ayırdığını söyledi. Hangi projelerin kabul edileceği, dikkat edilmesi gereken noktalar, projelerin uygulanma yeri ve süreleri, maliyetlerin uygunluğu gibi konularda bilgiler veren Bayram Altıntaş, mali destek programına projelerin internet üzerinden son başvuru tarihinin 8 Nisan 2016, proje dosyalarının son teslim tarihinin ise 15 Nisan 2016 olduğunu hatırlattı.

Bu haber 762 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...