Simit’e talim ediyoruz

24 Kasım 2012 16:31

Türkiye’de en güzel simit üretiminin yapıldığı ilimizdeki simitçi fırınlarında  günlük ortalama 15 bin simit üretiliyor.  Maddi sıkıntılar son yıllarda simide olan rağbeti daha da artırmış durumda. 

Simit…. Tarihi neredeyse yüz yıla yaklaşan ve tüm kesimlerin vazgeçemediği bir gıda maddesi. Bu vazgeçilmez gıda maddesini her gün binlerce kişi satın alıyor. Isparta’da her gün yaklaşık 80 simitçi mahalle – mahalle, cadde – cadde dolaşıyor. Bu rakam yaz aylarında giderlerini simit satarak kazanmaya çalışan öğrencilerin de kervana katılması ile çoğalırken, kış aylarında ise sadece gerçek simit satıcıları kalıyor.

ISPARTA’DA GÜNLÜK 15

BİN SİMİT TÜKETİLİYOR

Konu ile ilgili olarak yaptığımız  araştırmada; Isparta’da son zamanlarda açılan simit evleri hariç toplam 7 adet Simitçi Fırını bulunuyor. Bu fırınlar günlük ortalama bin 500 ila 2 bin 500 arasında simit üretimi yapıyor. Bu da toplamda Isparta’da yaklaşık 15 bin adet simit üretildiği anlamına geliyor.

SİMİTLERİN ÇOĞUNLUĞUNU

SABİT SİMİTÇİLER SATIYOR

Bu simitlerin çoğunluğu cadde ve sokakların belli yerlerinde konuşlanmış olan sabit simitçiler tarafından halka satılırken, bir bölümü de bizzat fırınlardan toptan simit alarak başlarında tabla ile satan gezici simitçiler tarafından satılıyor. Üretilen bu simitlerin çok az bir kısmı ise bizzat fırınlardan vatandaşa direk olarak yapılan satışlardan oluşuyor.

“SİMİT HER KESİME

HİTAP EDEN BİR ÜRÜN”

Simit Fırını işletmecileri simit satışlarından özellikle kış aylarında daha memnun olduklarını belirterek şu görüşlere yer verdiler: “Bilindiği gibi simit, tüm kesimlerin rahatlıkla satın alabileceği ve fakirinden zenginine herkese hitap eden bir yiyecek. Simidi cebinde gerçekten parası olmayan fakir vatandaşlarımız satın alabildiği gibi, zengin olmasına rağmen geniş kapsamlı bir şekilde kahvaltı yapacak kadar zamanı olmayanlarda satın alıyor. Hatta bazı zengin vatandaşlarımız sırf zevk için ve çok sevdiği için simit alıp yiyor.

“SİMİT SATIŞLARI KIŞIN

ARTIYOR YAZIN DÜŞÜYOR”

Isparta’da günde ortalama 15 bin simit satılıyor. Bu rakam kışın daha fazla oluyor ve 20 bine kadar çıkıyor. Zira, insanlar yaz aylarında simitten çok dondurma, meşrubat gibi soğuk içeceklere yöneldikleri ve bunları daha fazla tükettikleri için simit satışlarımız düşüyor. Kışın ise çay tüketimine paralel olarak insanlar çayın yanında bir de simit yemeyi tercih ediyorlar. Bu da kışın simit satışlarımızın daha fazla olmasını sağlıyor” dediler. 

“OKULLARDA SİMİT

SATIŞLARI DÜŞTÜ”

Geçmiş yıllarda en fazla simidin okullarda satıldığını ifade eden Simit Fırını işletmecileri, “Bilindiği gibi geçmiş yıllarda okullarda kantin olgusu hiç yoktu veya şimdiki kadar etkili değildi. Onun için biz hemen hemen her okula günlük ortalama 700 ila bin arasında simit veriyorduk. Oysa, şimdi her okulda kantin var ve bu kantinlerde bisküvisinden cipsine, çikolatasından gofretine  kadar yüzlerce yiyecek ürün çeşidi var. Çocuklar, simit almak yerine akşam televizyonda gördüğü cipsi veya bisküviyi alıyor. Dolayısıyla, son zamanlarda okullara verdiğimiz simit sayısı önceki yıllara göre çok düşmüş durumda.

“SİMİT EVLERİ, SATIŞLARI

OLUMSUZ ETKİLEDİ”

Bilindiği gibi daha üç yıl öncesine kadar Isparta’da tüketilen tüm simitler bizim fırınlarda yani simit fırınlarında üretilirdi. Oysa son zamanlarda bir de piyasaya ‘Simit Evleri’ çıktı. Isparta’da da art arda açılan simit evleri de simit ihtiyacı olan vatandaşlarımızı oraya doğru yönelttiği için satışları düşürdü. Hatta, bu simit evleri veya simit sarayları denilen işyerlerinde simitler kaşarlısından sucuklusuna kadar çok çeşitli olarak üretildiği için ve vatandaşlara bizzat işyerinde içeceği ile birlikte servis yapıldığı için büyük rağbet görüyor” dediler.

EN UCUZ YİYECEK : SİMİT

Simit şuanda Isparta’da 65 kuruştan satılıyor. Bilindiği gibi uzun süre 50 kuruşa satılan simit 12 Haziran 2012tarihinden itibaren % 30 oranında zamlanarak 65 kuruşa çıkmıştı. 

Bu haber 2121 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...