‘Teşvik’ konusunu gündeme getirdi

3 Şubat 2016 18:33

CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır, Mecliste ‘Teşvik’ konusunu gündeme getirdi. Milletvekili Bakır, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından cevaplanması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.

Bakır önergesinde; “Isparta son yıllarda sanayileşme anlamında büyük kan kaybetmiştir. Bugüne kadar çıkarılan teşvik yasalarından, istenilen oranda faydalanamayan Isparta, hizmet sektörüyle ayakta kalan bir şehir görüntüsü çizmektedir.  Özellikle bölgeler arası farkların üst düzeyde olduğu ülkemizde 2004 yılında çıkarılan 5084 sayılı yasayla 36 il teşvik kapsamına alınmış ancak ilimiz 10 dolar farkla teşvik kapsamı dışında kalmıştır. O gün ki iktidar yetkilileri çıkarılacak ek bir yasayla Isparta ve benzeri illerin mağduriyetinin giderileceğini belirtmişlerdir. 2005 yılı içerisinde çıkarılan 5350 sayılı ek yasayla 13 il daha yasa kapsamına alınmış fakat Isparta yine görmezden gelinmiştir. Yine bu dönemlerde çıkarılan bölgesel ve il bazlı teşvik yasalarında ilimizin mağduriyeti gittikçe artmıştır. Antalya, Kayseri, Konya, Mersin, Adana ve Denizli gibi büyük ekonomilerle aynı sınıfta değerlendirilen Isparta, sanayileşme anlamında bütün umutlarını kaybetmiştir. Örneğin Isparta’ nın yıllık bazda ihracat rakamları 200 milyon dolar seviyelerindeyken, Denizli bu ihracatı bir ayda yapmaktadır.

Isparta bu süreçte gerekli desteği alamadığı için tekstil, orman ürünleri ve başka alanlarda bırakın yeni yatırım almayı, elindeki fabrikalarını da kaybetmiştir. Ispartalı iş adamları dahi haklı olarak yatırımlarını şu anda 3. bölgede yer alan Burdur ve 4. bölgedeki Afyonkarahisar iline kaydırmıştır. Teşvik yasaları hazırlanırken sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeylerinin baz alındığı düşünülmektedir. Isparta sağlıkta ve eğitimde özellikle üniversitemizin de etkisiyle bu sıralamada yüksek sıralarda yer almaktadır. Ancak değerlendirme kriterlerinde sanayi ve üretim verilerinin baz alınması durumunda ilimizin mağduriyeti ortaya çıkacaktır. Isparta’ nın şu anda içerisinde yer aldığı 2. teşvik bölgesindeki illerle sanayi anlamında rekabet etmesi mümkün değildir.

Maalesef yıllar içerisinde görülmüştür ki Isparta yanlış yapılan değerlendirmeler sonucunda sanayileşme ve üretim ekonomisine geçiş anlamında yaya kalmıştır. İller arasındaki farklar giderilmek istenirken maalesef bu makas daha da açılmıştır. Teşvik gibi yatırımların esas alındığı yasaların mutlaka kalkınma odaklı olması gerekmektedir. Isparta’mızın sadece hizmet ve tarım sektörüyle işsizliğin ve istihdam sorunlarının önüne geçmesi mümkün değildir. İlimiz bütün teşvik yasalarından ağır yara alarak çıkmıştır. Dolayısıyla hiçbir yatırımcı 3.bölgede yer alan Burdur ve 4. bölgedeki Afyonkarahisar illeri varken, Isparta’ ya yatırım yapmayacaktır. Isparta açısından hayati önemi sahip bu konudaki sorularım ise şunlardır.

1.            Teşvik yasaları belirlenirken baz alınan sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi (SEGE) tek başına yeterli bir kriter midir? Objektifliği tartışılan bu yasalarda işsizlik düzeyi, o ilde sanayi sektöründe ne kadar kişinin istihdam edildiği, ihracat rakamları gibi ekonomiyle, sanayiyle, ticari hayatla ilgili kriterler baz alınmakta mıdır?

2.            Organize sanayi bölgeleri sınır olan Burdur ilimiz 3. bölgede yine komşu ilimiz Afyonkarahisar 4. bölgedeyken Isparta’nın 2. bölgede yer almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

3.            Çarpık teşvik yasaları sebebiyle ilimiz ve çevre iller arasında sanayileşme anlamında makas her geçen gün açılmaktadır. Bu mağduriyetimizin giderilmesi anlamında ilimizin 4. ya da 5. Bölgeye alınmasını düşünür müsünüz?

4.            Yeni bir teşvik yasası çalışmanız var mıdır? Şayet varsa, Isparta’nın bu yasadaki konumunun nasıl olması öngörmektesiniz?” ifadelerine yer verdi.

 

Bu haber 607 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...