“Kanser hastaları Isparta’da dört dörtlük tedavi edilebiliyor”

3 Şubat 2016 18:49

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uyguma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Yıldırım, 5 yıl önce 400 yataklı bir hastaneden 602 yataklı dev bir hastaneye dönüştüklerini söyledi.

Basın Kulübü’nün canlı yayın konukları Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uyguma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Yıldırım ve Başhekim Yardımcısı Doçent Dr. Tolga Atay idi.

Kanal 32’de ekranlara gelen Gazeteciler Mehmet Erçakır ve Soner Toros’un hazırlayıp sunduğu Basın Kulübü’nde bu hafta, Isparta’nın sağlık üssü olma hedefi konuşuldu.

Sağlıkta Türkiye’nin en iyi illeri arasında yer alan Isparta’nın gelecek vizyonu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uyguma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Yıldırım, 5 yıl önce 400 yataklı bir hastaneden 602 yataklı dev bir hastaneye dönüştüklerini söyledi. Prof. Dr. Mehmet Yıldırım şöyle konuştu: “Devasa bir hastane aslında. 3. basamak üniversite hastanelerinin tek bir misyonu yok aslında. Hem eğitim, hem araştırma hem hasta bakma gibi misyonları var. Bilimsel alt yapısıyla birlikte sunar bunu da. Günün geçerli tıbbi değerleriyle birlikte sunar.”

12 MİLYON KAYBIMIZ VAR

Önceki dönemden 12 milyon kadar bir kayıp olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldırım, “Mali durumla ilgili üniversite hastanelerinin çoğunda sıkıntı var. Bu sıkıntıyı biz insanlara hastalarımıza yansıtmamaya çalışıyoruz. Mali durumu yüzünden batacak diye bir şey söz konusu değil. Destek istiyoruz, bekliyoruz. Buradaki mali sıkıntı bizi çok yoracak durumda değil. 11 kusur milyon bir kayıp var ama bunun üstesinden gelecek güçteyiz devletin kurumu olarak” dedi.

HASTANIN KONFORUNU ARTIRIYORUZ

Göreve başladıkları günden bu yana hastaların hizmet kalitesini artırma yönünde çalışmalar yaptıklarını belirten Başhekim Yardımcısı Doçent Dr. Tolga Atay yaptıkları çalışmaları anlattı: “Göreve ilk geldiğimizde hasta konforunu artırmaya yönelik çalışmalar yapmak istedik ve bunu yaparken de gelen şikayetleri baz aldık. Bizim hastalarımızın çoğu Isparta dışından geliyor. Isparta’dan daha az geliyor. Dışarıdan gelenler için 10 kişilik bir personel oluşturduk. Bu ekip hastalarımızı karşılıyor ve hastane içerisinde yapmaları gereken her uygulamada hastalarımıza yardımcı oluyor. Onları bir nebze hastanenin soğuk ortamından kurtarmaya çalıştık. Hasta zaten kötü bir durum ve ruh hali içinde hastanenin bir sağına bir soluna giderken büyük zorluklar çektiğini fark ettik ve onu ameliyata hazırlama ekibi kurduk. Hasta ameliyat olacağı zamana kadar yapması gereken bütün işlemlerin olduğu birimleri de bir araya topladık. Bütün tahlilleri hazırlanıyor ve hepsi bitince hasta ameliyata hazır hale geliyor. Sırf hastanenin içindeki karmaşa yüzünden ameliyattan vaz geçen hastalarımız oluyordu. Bunun hastanın konforunu artırdığını düşünüyorum. Hem de zamandan kazanç oluyor. Mümkün olduğu kadar fiziki şartları da düzeltmeye çalışıyoruz. Telefonla randevu sistemine başladık. Şu anda belli sayıda hasta kullanabiliyor. İnşallah bu da zamanla yerleşecek.”     

HASTALAR İL DIŞINA GİTMEK ZORUNDA KALMASIN

602 yataklı hastanenin 94 yoğun bakım yatağı olduğunu belirten Başhekim Prof. Dr. Mehmet Yıldırım, bu yatak sayısının artık yetmediğini söyledi. Prof. Dr. Yıldırım, gelecekte 200-250 kişilik yoğun bakım hasta yatak sayısı hedefleri olduğunu belirtti. Bu sayıya mutlaka ulaşılması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Yıldırım, “Isparta’dan hasta il dışına gitmek zorunda kalmasın benim gerçekten bir hayalim var. İl dışından buraya yoğun bakım hastası gelsin. Böyle olursa ancak marka olabilirsiniz. Bizden dışarıya hasta gitmesin. İşte o zaman gerçekten sağlıkta marka olabiliriz” dedi.

Yoğun bakım hasta yatak sayısını Tıp Fakültesi’nin en büyük problemlerinden biri olarak nitelendiren Prof. Dr. Tolga Atay, 150 yatak dahi olsa bu sayının Isparta’ya yetmeyeceğini vurguladı. Prof. Dr. Atay, “En büyük problem yoğun bakımda hastaların uzun süre yatması. Yatağı da işgal ediyorlar. 150 yatak da olsa bir şekilde yetemeyecek. Bu da hastane fiziki şartına bağlı. Genişlemesine imkan yok. İmkan olsa bir ek bina yapsak diye düşündük. Daha çok yer açarız diyoruz ama bunlar kısa vadeli çözüm olacak.  Çünkü hastalar uzun vadeli yatıyorlar”  şeklinde konuştu. 

KANSER TEDAVİSİNDE EKSİĞİMİZ YOK

VATANDAŞ ŞEHİR DIŞINA GİTMESİN

Onkoloji merkezinde son teknoloji cihazlar kullanıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Tolga Atay, kanser hastalarının Isparta’da dört dörtlük tedavi edildiğini söyledi. Bu konuyu Ispartalıların çok iyi bilmediğini belirten Prof. Dr. Atay, “Kanser için başka yere gitmelerine gerek yok. İşin her basamağında takibinde tanısında tedavisinde her aşamasında biz varız. Bunun alt yapısının Isparta da olması çok iyi, büyük şans. Bizdeki cihazların kalitesi Türkiye’de birkaç yerde ancak var. Dolayısıyla eski model değil. Isparta’yı doyurur, dışarıdan da hasta alabilir. Akdeniz bölgesine hakimiz. Afyon ve ilçelerinden Burdur, Antalya, Konya ilçelerinden gelen hastalar var.” Dedi.

Bu haber 773 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...