Alman heyete, güneş enerjisi bilgilendirmesi

26 Kasım 2012 18:59

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya Teknokent işbirliğiyle Almanya’dan gelen 10 kişilik güneş enerjisi heyetini ağırladı ve Türkiye ile Antalya özelinde güneş enerjisi yatırım potansiyeli hakkında bilgi verdi. Türkiye ve Batı Akdeniz’in güneş enerjisi konusunda büyük potansiyel arz ettiğini ifade eden Alman heyet, özellikle Batı Akdeniz’in yatırımlar için Almanya’nın çok ilgisini çektiğini belitti.

Görevleri arasında bölgesinde potansiyel arz eden sektörlerin gelişmesi için çalışmalar yürütmek olan BAKA, güneş enerjisi alanındaki çalışmalarına devam ediyor. BAKA, bu kapsamda Almanya’da faaliyet gösteren güneş enerjisi firmalarından oluşan heyete, Türkiye’de güneş enerjisi yatırım süreçleri ve bölgemizdeki güneş enerjisi potansiyeli hakkında bilgi verdi.

Toplantıya; Solarschmiede firması yetkilisi Felix Schneıder, ADULO Firması yetkilisi Jürgen Zınecker, Handwerkskammer Südwestfalen yetkilisi Markus Kramer, Enerfux Firması yetkilisi Torsten Labahn, Antalya Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Cihangir İleri, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Afşin Güngör, GQ Solar Proje Danışmanı Ayşe Özkan, GQ Solar Teknik Müdürü Fırat Kodaş, BAKA Antalya YDO Koordinatörü Alaattin Özyürek, YDO Uzmanı Selin Şen ve diğer yetkililer katıldı.

BATI AKDENİZ GÜNEŞ ENERJİSİNDE BÜYÜK POTANSİYEL ARZ EDİYOR

Güneş enerjisi danışmanlık, güneş ölçüm cihazı üretim ve yazılım ile mühendislik proje firmalarının yetkililerinin bulunduğu heyete, Türkiye’deki lisanslı ve lisanssız olarak elektrik üretim resmi süreçleri hakkında bilgi verildi. Almanya’da lisansız elektrik üretimi üst sınırının 30 kW olduğunu ifade eden Alman heyet, Türkiye’nin 500 kW ile bu konuda büyük potansiyel arz ettiğini vurguladı ve özellikle Antalya, Burdur ve Isparta’yı içeren Batı Akdeniz’in yatırımlar için Almanya’nın çok ilgisini çektiğini belirtti.

Antalya Teknokent işbirliğiyle gerçekleştirilen organizasyonda, Antalya Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Cihangir İleri, Alman yetkililer ile Teknokent’te Ar-Ge çalışmaları yürüten firmalarla işbirliği kurulabileceğini belitti. Teknokent’te güneş ölçüm yazılımı geliştirme konusunda Ar-Ge çalışmaları yürüten ve organizasyona büyük katkıda bulunan GQ Solar Proje Danışmanı Ayşe Özkan ise, BAKA ve Antalya Teknokenti’ne desteklerinden dolayı teşekkür etti. Türkiye’de 2013 yılından itibaren güneş enerjisi uygulamaları yapabilmek için eğitim alma zorunluluğu getirilmesinin planlandığına dikkat çeken Özkan, BAKA ve Antalya Teknokenti’nden de bu konuda çok destek gördüklerini, toplantıya katılan Alman heyetin de destekleriyle orta vadede kurs merkezine uluslararası bir nitelik kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Türkiye’deki güneş enerjisi yatırım potansiyelinin açılması hedeflenen güneş enerjisi kurs merkezi ile daha da artacağına inandıklarını belirten Alman heyet, BAKA’ya düzenlediği toplantıdan dolayı teşekkür etti. BAKA ile Alman güneş enerjisi heyeti arasındaki işbirliği devam edecek.

 

 

Bu haber 1028 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...