“Ekmeğe zam yok”

6 Şubat 2016 13:04

Isparta Fırıncılar, Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, gerçek anlamda ekmek maliyetlerinin yükseldiğini belirterek; “Ancak, Federasyonumuzla görüştük. Ülkemizin de içinde bulunduğu zor durumu göz önüne alarak şuanda ekmeğe zam yapmayı düşünmüyoruz” dedi.

İstanbul’da ekmek fiyatlarına yapılan zam ve ardından yapılan zamma Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik’in tepki göstererek ‘61 kuruş olması gereken bir ekmeğin bugün 1 veya 1.25 TL’den satılması kabul edilir değildir’ sözleri ile başlayan ekmek polemiği sürüyor. Zira, Bakan Çelik’in ekmeğin maliyetini 61 kuruş olarak açıklaması küçük ekmeğin 1, Büyük ekmeğin 2 TL’ye satıldığı Isparta’da ekmek fiyatlarının yüksek olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi.

Isparta Fırıncılar, Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, Isparta’da ekmek fiyatlarının yüksek olmadığını hatta, son zamanlarda artan girdi fiyatları nedeniyle bir çok fırının da para kazanamadığını söyledi. Başkan Erdeğer, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı sayın Faruk Çelik kameraların karşısına geçip ekmeğin maliyetinin 61 kuruş olduğunu söyledi. Bu durum insanların kafasında sanki fırınlar ekmeği söylendiği gibi çok ucuza mal ediyormuş da, iki katına satıyormuş gibi bir ima oluşturdu.

Oysa, sayın Bakan’ın söylediği ekmek maliyeti Halk Ekmek içindir. Normal bizim gibi özel fırınların ekmeği 61 kuruşa mal etmesi mümkün değildir. Malum olduğu üzere Halk Ekmek Fabrikaları bulundukları ilin Belediyelerinin kuruluşlarıdır. Burada çalışan personelin maaşlarını belediye öder, servis yapan araçların benzini belediye karşılar. Daha buna benzer bir çok gider Belediyeler tarafından karşılandığı için maliyette hesaplanan sadece un, tuz, maya gibi unsurlar olduğundan dolayı maliyet böyle düşük çıkmaktadır.

Ancak, bizde böyle bir şey söz konusu değildir. Çünkü, bilindiği gibi hükümetimiz 1000 TL olan asgari net ücreti 1300 TL’ye çıkarmıştır. Bunun yanında, son 6 ayda una 10 TL zam gelmiştir. Tuza ve mayaya gelen zamlar derken bir ekmeğin maliyeti 1 TL’nin üzerine çıkmaktadır. Fırıncının da burada kâr edip, ekmek yiyebilmesi için bu ekmeği 1 TL’nin üzerinde satması lazımdır.

Ben de bu doğrultuda geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde önümüzdeki günlerde Isparta’da ekmek fiyatlarına zam yapmayı düşündüğümüzü deklare etmiştim. Ancak, önceki gün Federasyon Başkanımızla bir görüşme yaptım. Kendileri, ekmeğin maliyetinin düşük olması gibi bir konunun olmadığını, fakat ülkemizin gerek iç gerek dış tehditlerle karşı karşıya kalmasından ve dolayısıyla zor bir süreçten geçtiğini belirterek, ekmeğe zam konusunu şimdilik askıya almamızı istedi. Zaten önümüzde hasat dönemine de 6 ay gibi kısa bir süre kalmıştır. Un fiyatları bu süre içinde ciddi oranda zamlanmazsa veya artmazsa biz Isparta Fırıncılar Odası olarak ekmeğe zam yapmayı düşünmüyoruz” dedi.

Bilindiği gibi; Isparta’da yaklaşık 2 yıldır zam yapılmayan ekmeğe en son 20 Haziran 2014 tarihinde % 20 oranında zam yapılmış ve Küçük Ekmek 0,75 liradan 1 TL’ye Büyük Ekmek 1,5 liradan 2 TL’ye yükseltilmişti. Aynı gün Simidin fiyatı da 0,75 liradan 1 TL’ye çıkmıştı. Isparta’da hali hazırda ekmekler bu fiyatlardan satılıyor.

 

 

Bu haber 664 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...