TKDK hibe kapsamını genişletti

26 Kasım 2012 19:22

Traktörden Tır’a, her alanda 5 bin € dan 3 milyon €’ ya kadar hibeler herkese hitap ediyor… 

TKDK Isparta İl Koordinatörlüğü tarafından bir yılı aşkın süredir ilimizde uygulanmakta olan IPARD programında yapılan önemli değişiklikler AB komisyonu tarafından onaylandı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından IPARD(Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı) programının kapsamının genişletilmesi ve potansiyel faydalanıcılar tarafından yerine getirilmesinde zorluk çekilen bazı başvuru şartlarının yumuşatılması amacıyla IPARD programında yapılması teklif edilen değişiklikler Avrupa Komisyonu tarafından onaylandı.  Başta “meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması” başlığı altında özel sektöre başvuru imkanı getirilmesi olmak üzere yapılan bir dizi değişiklik 8. çağrı döneminden itibaren geçerli olacak. Yatırımcılar tarafından talep edilen bir çok değişiklik bu vesileyle yerine getirildi ve başvuru imkanları oldukça genişletildi.

Bu kapsamda süt üreten tarımsal işletmeler alt tedbirinde “100 baş süt veren inek” şeklinde olan üst sınır 120 başa çıkarıldı ve yatırımın kırsal alanda olma şartı kaldırıldı. Yine aynı şekilde 300 baş olan koyun-keçi üst sınırı 500 başa yükseltildi. Ayrıca projenin amaçlarıyla uygun olarak traktör alımı uygun harcamalara dahil edildi. 

Kalkınma kooperatifleri tarafından dile getirilen süt toplama kapasitesi sınırı kaldırıldı.

Süt toplama merkezleri için günlük 10 ton olan kapasite alt sınırı kaldırılarak daha düşük kapasitede süt toplama merkezi kurulmasının önü açılmış oldu. 

FRİGOFİRİK TIR ALIMININ ÖNÜ AÇILDI

Meyve sebze işleme ve pazarlama başlığı altında üretici örgütlerinin yanı sıra özel ve tüzel kişilere de başvuru imkanı getirildi ve soğuk hava deposu için daha önce üst sınır olarak belirlenen4000 metreküpkapasite 10 bin metreküpe çıkarıldı. Bu başlık altında 25m3 soğutma kapasitesine kadar olan soğutmalı araçlar da destekleme kapsamına lındı. 

TRAKTÖR HİBE KAPSAMINDA

Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi başlığı altında da özellikle işletme büyüklüklerini önemli ölçüde piyasa koşulları ile uyumlu hale getiren değişiklikler yapıldı. Daha önce 1 milyon TL ciro ve en fazla 10 çalışana sahip olma kriterlerinin arandığı tedbirde artık en fazla çalışan sayısı 50’ye ciro üst sınırı da 5 milyon liraya yükseltildi. Arıcılık konusunda yapılacak projelerde 200 olan kovan sayısı üst sınırı 500 kovana çıkarıldı. Bal paketleme ve kovan üretiminde kovan sayısı şartı kaldırıldı. Tıbbi ve aromatik bitkiler ve süs bitkileri projelerinde üst sınır sera alanı için 10 dekara açık alan 20 için dekara çıkarıldı ve traktör alımı uygun harcama haline getirildi. Projenin uygun harcama alt sınırı 10 bin avrodan 5 bin avroya indirildi.  Yerel ürünler ve mikro işletmelerde sadece gıda ürünleri değil diğer tarım ürünleri de destek kapsamına alındı. Kırsal turizm sektöründe 15 tek/çift yatak kapasitesi üst sınırı 25 yatak olarak değiştirildi. Kültür balıkçılığında yıllık üretim kapasitesi 50 tondan 200 tona çıkarıldı. Ayrıca desteklenen türlere, sudak, levrek, turna, tilapya, mersin balığı, yılan balığı, kara yayın, amerikan yayını, türleri eklendi.

Bu haber 797 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...