Isparta gelir ve servet boyutunda 19. sırada yer aldı

15 Şubat 2016 16:39

TÜİK verilerin göre, Isparta gelir ve servet boyutunda yaşam endeksinde ise 19. Sırada yer aldı. 2015 Yılı illerde Yaşam Endeksi Antalya, Isparta ve Burdur İli sonuçlarını TÜİK Antalya Bölge Müdürü Abdi Öncel şöyle açıkladı:

 “Yaşamı bir bütün olarak ele alan, ekonomik boyutun yanı sıra yaşamın diğer boyutlarını da içine alan bir kavram olan toplumsal ilerlemenin ölçümüne yönelik çalışmalar son yıllarda yoğunluk kazanmıştır. Birey odaklı bu yeni ölçümde objektif ölçütler ve bireylerin öznel algıları birlikte kullanılmaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu, İllerde Yaşam Endeksi ile bireylerin ve hane halklarının yaşamını objektif ve subjektif ölçütler kullanarak yaşam boyutları ayrımında yerel düzeyde ölçmeye, karşılaştırmaya ve zaman içinde izlemeye yönelik bir endeks çalışması yapmıştır.

İllerde yaşam endeksi; konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere yaşamın 11 boyutunu kapsamakta ve 41 gösterge ile temsil edilen bu boyutları tek bir bileşik endeks yapısı içinde sunmaktadır. Endeks 0 ile 1 arasında değer almakta ve 1’e yaklaştıkça daha iyi bir yaşam düzeyini ifade etmektedir.

GELİR VE SERVET

Gelir ve servet, kişilerin ihtiyaç ve isteklerini karşılamada, ekonomik ve kişisel risklere karşı koruma sağlamada en önemli belirleyicilerden biridir. Daha iyi sağlık ve eğitim durumu, yaşamdan daha yüksek bir tatmin ve daha temiz ve güvenli yerlerde yaşama ihtimallerinin gelir ve servetin yükselmesi ile paralel olarak yükseleceği değerlendirilmektedir. Gelir ve servet boyutu aşağıda açıklanan üç gösterge ile temsil edilmektedir.

Kişi başına düşen tasarruf mevduatı: İlde kayıtlı tasarruf mevduatlarının (Türk Lirası ve döviz) toplam il nüfusuna bölümüyle elde edilen bir göstergedir. İlde ortalama finansal servet birikiminin bir göstergesi olması amacıyla tasarruf mevduatının nüfusa oranı kullanılmıştır. Tanım olarak tasarruf mevduatı, gerçek kişiler tarafından açtırılan ve ticari işlemlere konu olmayan mevduattır. Tasarruf mevduatı, kişilerin harcamalarını ileride telafi etme kapasitesini ve yaşamlarını iyileştirebilecek maddi koşullar ile ilgili potansiyelinin düzeyini belirten bir göstergedir.

Orta ve üstü gelir grubundaki hanelerin oranı: Beşli gelir grup aralıkları dikkate alınarak, hanehalkı net gelirine göre orta ve üzerine gelir grubunu kapsayacak şekilde, üç ve üstü gelir gruplarında yer alan hanelerin toplam hanelere oranını veren bir göstergedir.

Temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını beyan eden hanelerin oranı:  Temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektiklerini beyan eden hane halklarının toplam hane halklarına oranını göstermektedir. Bu gösterge ile hanelerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilme konusunda gelirlerini dikkate alarak alım güçlerini nasıl algıladıklarının ölçümü amaçlanmıştır. Göstergenin endekse katkı yönü negatiftir.

“Ülkemizde, kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılama ve ekonomik ve kişisel risklere karşı korunma imkânı sunan gelir ve servet boyutunda en yüksek endeks değerini 0,8788 ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla 0,7972 ile Ankara ve 0,6553 ile İzmir izledi. Gelir ve servet endeksinde son sırayı 0,0191 ile Adıyaman aldı. Adıyaman’ı sırasıyla 0,0646 ile Ağrı ve 0,0740 ile Ardahan takip etti.

Antalya gelir ve servet boyutunda yaşam endeksi değeri 0,5838 ile  8. sırada yer aldı.

Isparta gelir ve servet boyutunda yaşam endeksi değeri 0,5267 ile  19. sırada yer aldı.

Burdur gelir ve servet boyutunda yaşam endeksi değeri 0,4270 ile  44. sırada yer aldı.”

 

Bu haber 742 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...