TKDK, IPARD II Programını görkemli bir törenle tanıttı

16 Şubat 2016 18:23

Isparta’da 2012 yılından itibaren faaliyet gösteren TKDK’nın inceleme süreci biten ilk 15. çağrı sonucunda toplam 173 proje ile sözleşme imzaladığını ve bu projelerin toplam yatırım tutarının yaklaşık 138 milyon lira, ödenecek destek miktarı ise 73 milyon lira olduğunu kaydederek, Isparta’yı diğer şehirlerden ayrı tuttuklarını söyledi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 2020 yılın kadar uygulanacak olan IPARD II Programının ilk başvuru çağrı ilanına 18 Aralık 2015 tarihinde çıktı. Yatırımcıların yeni destek alanları ve daha yüksek hibe oranları ile destek alacağı IPARD II Programının tanıtımı amacıyla TKDK’nın 42 İl Koordinatörlüğünde lansman çalışmaları düzenleniyor.

TKDK Isparta İl Koordinatörlüğü tarafından IPARD I Yatırımları Sözleşme Teslimi ve IPARD II Lansman Töreni düzenlendi. Dün saat 12:00’de Barida Hotels’de düzenlenen törene; Isparta Valisi Vahdetin Özkan, Ak Parti Milletvekili Sait Yüce, TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, TKDK İl Koordinatörü Süleyman Gülcü, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile ilçe belediye başkanları ve üreticiler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenmesi ile başlayan törende ilk konuşmayı TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı yaptı. Nazlı konuşmasında; Isparta’nın modern tarım yapılan önemli bir tarım şehri olduğunu belirterek; bu yüzden Isparta’yı diğer şehirlerden ayrı tuttuklarını ifade etti.

100 BİN KİŞİYE İSTİHDAM HEDEFİ

TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, 2007 yılında kurulduklarında kurumu kimsenin tanımadığını, ne iş yaptığını, kime destek verdiğini bilmediğini belirterek, "Sayın Vali Vahdettin Özkan, bu kurumun kuruluşunda en büyük emeği verenlerin başında gelir. Şimdi bugünlere gelindi. Biz 2011 yılının ağustos ayından beri 15 çağrıya çıktık. 11 bin projeyle sözleşme imzaladık. 2001 ağustosunda 41 projeden dördünü imzalarken, bugün 11 bin sözleşme imzaladık. 42 ile 6.1 milyar liralık yatırım yapıldı. Bu yatırımın 3.5 milyar lirası hibe olarak üreticilere aktarıldı. Bu projelerle 50 bin istihdam sağlandı. Şu anda yüzde 40-50 kapasitelerle yatırımlar çalışıyor. Bunları yüzde 60-80’lere ulaştırdığımızda 11 bin projede 100 bin kişiye istihdam sağlamak hedefindeyiz" dedi.

"ISPARTA’DA 173 SÖZLEŞME İMZALANDI"

Isparta’nın tarımın modern bir şekilde yapılan ender şehirlerden birisi olduğunu aktaran Nazlı, "Isparta’da 173 projeyle sözleşme imzalandı. 137 milyon liralık yatırım yapıldı. Kırsal alana yapacağınız yatırımların çarpan etkisi daha fazla. 173 sözleşmeyle bin 58 vatandaş istihdam edildi. Dolaylı istihdamı oluşturup sektörlere katkımız var. Bunlar makine ekipman inşaat ve danışmanlık sektörü. Isparta’ya önümüzdeki süreler için odaklandık. Süt hayvancılığında bu şehrin büyük avantajı var. Değerli yatırımcılarımıza burada süt hayvancığı yatırımını tavsiye ediyorum. Isparta, Türkiye’nin meyve sebzede önemli şehirlerinden birisi. Eğirdir Meyve Araştırma gibi önemli bir enstitüsü var. Elmada Isparta Türkiye’nin başkentidir. Özellikle soğuk hava depoculuğunda daha ileri noktaya taşımayı planlıyoruz. Su ürünleri alanında Isparta yine önemli bir nokta. Hem işleme hem de üretme ile ilgili tesisleri desteklemeyi düşünüyoruz. Daha fazla yatırım planlıyoruz. Isparta gül şehri. Gülle ilgili hedeflerimiz olacak. Bundan sonraki dönemde gülün işlenmesi ve diğer yatırımlarla ilgili yatırımcılarımızı buraya davet ediyorum. Buyurun il koordinatörlüğümüze gelin. Uzman arkadaşlarımız sizlere rehberlik etmek için bekliyorlar. Bu dönmede buğday tavukçuluğu, manda sütü yetiştiriciliği, makine ekipman parkuru kurulması, yenilenebilir enerji kaynakları alanındaki yatırımları destek kapsamına almış bulunmaktayız" bilgisini verdi.

“BİR YILDA ORTALAMA 4,8 BÜYÜMEYİ YAKALADIK”

Ak Parti Isparta Milletvekili Sait Yüce ise; TKDK’nın, Türkiye’nin kalkınmasında önemli roller üstlendiğini belirterek, şunları söyledi: “2003 ile 2014 yılları arasına baktığımızda dünyada önemli ekonomik krizler oldu. Bu krizler gerçekten Türkiye’yi etkilemedi. Bir yılda ortalama 4,8 büyümeyi yakaladık. Bu önemli bir rakamdır. Türkiye yatırımları 30 kat arttı. Türkiye, başka bir Türkiye oldu. Hem siyasi alanda, hem de demokrasi ve özgürlükler adına çok büyük adımlar attık. Türkiye’nin son 14 yıldaki kazanımlarına baktığımızda önümüzde çok önemli gelişmeler sağlayabiliriz.

“SAVAŞLARDAN EN AZ ETKİLENEN ÜLKEYİZ”

Vaatlerimizin ve reformlarımızın büyük bir kısmını  2 – 3 ay gibi kısa bir zaman zarfında gerçekleştirdik. Bugün Türkiye’de insanlar rahatlıkla inançlarını yaşayabilir, görüşlerini rahatlıkla dile getirebilir hale geldi. Savaşlardan en az etkilenen ülkeyiz. En önemli meselelerimizden birisi olan terör konusunda hükümetimiz ve devletimizin gösterdiği azim ve sebat ile çok önemli mücadelelere elde etti. İnşallah sınırımızda olan bu sıkıntılı hadiselerin de huzura kavuşacağını söylüyorum. Daime ümitle geleceğe bakalım” diye konuştu.

 “TKDK ÇOK NİTELİKLİ İŞLER YAPTI”

Son olarak konuşma yapan Vali Vahdettin Özkan ise; TKDK’nın Anadolu’nun dört bir yanında olduğu gibi Isparta’da da çok nitelikli işler yaptığını belirterek, kırsal alanda yaşayan vatandaşların kırsal alanda tutabilmeyi ve şehir hayatını kırsal alana taşıyabilmeyi hedeflediklerini söyledi.

TKDK'nın hem akreditasyon sürecinde hem de daha sonra fonların zamanında iyi bir şekilde çiftçiyle buluşturulmasında mükemmel bir performans gösterdiğini anlatan Özkan, Isparta'da da özellikle son 1,5-2 yıldır TKDK çalışanlarının büyük bir özveriyle çalıştığını dile getirdi.

“KIRSAL ALANDA YAŞAYAN NÜFUSU KIRSAL ALANDA

 TUTMANIN YOLUNUN EN BAŞINDA TKDK GELİYOR

Özkan, TKDK'nın son iki yıl içerisinde sadece Isparta'da yaklaşık 150 milyon liralık yatırım yaptığını ve bunun 70 milyon lirasının hibe olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "Hiçbir destekleme alanı bu kadar yaygın değil, bu kadar fazla değil, bu kadar etkili değil. Kırsal alanda yaşayan nüfusumuzu kırsal alanda nasıl tutabiliriz? Kırsal alana şehir hayatını nasıl götürebiliriz? Kırsalda eğitim, sağlık, altyapı ve diğer satın alma gücünü artıran o insanları kırsal alanda tutmanın yolu, yöntemi ve güvence mekanizmalarının en başında TKDK geliyor." Herkesin, kırsal alanda yatırım yapmayı talep edenlerle temasa geçmesini isteyen Özkan, yatırım yapacakların IPARD kaynaklarına ulaşabilmesi için TKDK'ya yönlendirilmeleri gerektiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından; IPARD I Programı 15.Çağrı kapsamında sözleşme imzalamaya hak kazanan 11 yatırımcı için temsili sözleşmeleri Vali Vahdettin Özkan, AK Parti Isparta Milletvekili Sait Yüce, TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı tarafından teslim edildi.

Yatırımcıların isimleri şöyle:

Akpınar Konaklama Kırsal Turizm Projesi: Mustan Özdemir

Gülyağı Üretim Projesi: Ali Akkaya

Gül Kozmetik Projesi: Barış Gümüş

Süt Hayvancılığı Projesi: Emircan Kahveci

Gül Yağı Üretim Projesi: Hacer Erkan

Gül ve Kekik Yağı Üretim Projesi: Havva Arıkan

Süt Hayvancılığı Projesi: Mevlüt Hançer

Süt Hayvancılığı Projesi: Salih Yıldırım

Süt Hayvancılığı Projesi: Süleyman Balaban

TKDK LANSMANI

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin eş finansmanıyla Türkiye’nin 42 ilinde uygulanacak olan IPARD II Programı kapsamında, faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında yüzde 50 ile yüzde 70 arasında hibe desteği sağlanacak.

IPARD I Programında desteklenen et ve süt besiciliği, et süt su ürünleri işleme tesisleri, kesimhaneler, meyve ve sebze paketleme ve depolama tesisleri, arıcılık, süs bitkisi yetiştiriciliği, tıbbi ve aromatik bitkiler, yerel ürünler, el sanatları, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına yeni dönemde manda sütü, manda eti, yumurta tavukçuluğu, kaz yetiştiriciliği ve mantar üretimi eklendi. Ayrıca yenilenebilir enerji yatırımları ile makina parkları da yeni sektörler olarak destek kapsamına alındı.

IPARD II Programında et ve süt üretiminde hibe oranı üst sınırı yüzde 65’ten yüzde 70’e; arıcılık, bitkisel üretim, yöresel ürünlerin işlenmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına verilen destek oranı ise yüzde 50’den yüzde 65’e çıkarıldı.

Kırsal alanlarda yaşam kalitesinin ve istihdam olanaklarının artırılarak tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir modernizasyonunu ve AB standartlarına yükseltilmesini amaçlayan TKDK, IPARD II ile yeni sektörlere verdiği desteklerle kalkınmanın öncü kurumlarından biri olmayı hedeflemektedir.

TKDK’NIN ISPARTA’YA KAZANDIRDIKLARI

Isparta’da 2012 yılından itibaren faaliyet gösteren TKDK inceleme süreci biten ilk 15. çağrı sonucunda toplam 173 proje ile sözleşme imzalamıştır. Bu 173 projenin toplam yatırım tutarı yaklaşık 138 milyon lira, ödenecek destek miktarı ise 73 milyon liradır. Ocak sonu itibariyle 41 milyon lira hibe ödemesi gerçekleştirilmiş, geriye kalan miktar ise projelerin bitmesiyle birlikte yatırımcıların hesabına aktarılacaktır. Destek verilen işletmelerde toplam 1058 kişiye istihdam sağlanmıştır.

Meyve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması sektöründe 29 projeye hibe verilerek ülkemizde bu alanda en çok destek sağlayan il Isparta olmuştur. Bu 29 projenin toplam yatırım tutarı 76 milyon lira olup, ödenecek hibe miktarı 38 milyon liradır.

TKDK hibeleri ile genç ve kadın girişimcilerin proje yapması teşvik edilmektedir. Bugüne kadar ilimizde yapılan yatırımlar için 40 yaş altı 35 genç girişimci ve 14 kadın girişimci Kurumumuzdan hibe alarak kendi işletmesinin sahibi olmuştur.

IPARD II 1. BAŞVURU ÇAĞRI İLANI

 18 Aralık 2015 tarihinde çıkılan IPARD II Programı Birinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında proje başvuruları; et ve süt üretimi ile yumurta tavukçuluğu için 25 Ocak – 26 Şubat 2016 tarihlerinde; et ve süt ürünlerinin, meyve ve sebze ile su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlar için 29 Şubat - 25 Mart 2016 tarihlerinde; arıcılık, bitkisel üretim, yerel ürünler, kırsal turizm, kültür balıkçılığı, makine parkları ve yenilenebilir enerji alanlarına yönelik yatırmalarda ise 28 Mart - 22 Nisan 2016 tarihlerinde kabul edilecektir.

 

Bu haber 791 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...