“Amerika’daki üniversiteler arasındaki işbirliğimizi geliştirmeyi hedefledik”

26 Kasım 2012 19:41

Hem Isparta'ya, hem Türkiye'ye, hem de tüm dünyaya donanımlı bireyler yetiştirdiklerini ve araştırma  - geliştirme ve patent ürettiklerini belirten SDÜ Rektörü İbicioğlu, bunlardan dış alemin de haberdar olması gerektiğini belirterek, “Amerika ile ilişkilerimiz, oradaki üniversiteler ile ilişkilerimiz son derece önemli” dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, ticari gezi ve bağlantı kurmak için gittiği 4 günlük Amerika gezisini tamamladı.

Rektör İbicioğlu, dün saat 09:00’da SDÜ Konukevi’nde düzenlediği basın toplantısında Amerika’da gerçekleştirdiği temaslar ve üniversitedeki son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Toplantıya; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Numan Tamer, Prof. Dr. İskender Akkurt, Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız da katıldı.

 “ISPARTA, TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP”

Rektör İbicioğlu, şunları söyledi: “Süleyman Demirel Üniversitesi’nin ve Isparta'nın bildiğiniz gibi bir sevdası var. SDÜ, Isparta gibi güzide bir şehrimizde entellektüel düzeyi çok yüksek. Isparta, yaşanabilir iller sıralamasında hep ilk 3'lerde olan ve hoşgörüsü ile, misafirperverliği ile öğrencilerine, misafirlerine kucak açan bir şehir. Sahip olduğu entellektüel birikim aslında, her ne kadar üniversitemiz 1992 yılında kurulmuş olsa dahi çok eskilere giden önemli köklü birikimleri olan, yetiştirdiği şeyhülislamlarla, valilerle, sadrazamlarla, yetiştirdiği son dönemdeki cumhurbaşkanı ile köklü, etkin bir yere sahip tüm dünyada ve Türkiye'de.

“ISPARTA’NIN GÜZELLİKLERİNİ DÜNYAYA TAŞIMALIYIZ”

Bu münasebetle geleceğe ilişkin dünyaya bir söz söylenmesi gerekiyorsa bu sözlerin Isparta'dan söylenmesi gerekir. Ve Isparta bunu sonuna kadar hak ediyor. Sayın Valimizin de çok güzel ifade ettiği gibi bilim ve ilim şehri olmayı sonuna kadar hak ediyor. Çünkü müktesebatı buna çok müsait. Türkiye'nin güzellikleri Isparta'da kristalize olmuş durumda. Isparta'nın güzelliklerini dünyaya taşımamız gerekiyor. Ve dünyaya söylenecek sözlerin Isparta'dan söylenmesi gerekiyor.

“BİRİKİMLERİMİZDEN DIŞ ALEMİN HABERDAR OLMASI LAZIM”

Bu nedenle SDÜ'ye tabi ki diğer illerin üniversitelerine nazaran çok daha büyük görev ve sorumluluklar düşüyor. Bundan dolayı biz şu an 60 bine yaklaşan öğrencimiz ve 2 bin civarındaki akademik personelimizle, 80 öğrenci kulübü, 40 araştırma ve uygulama merkezimizle 17 fakülte, 20 tane MYO'muzla, bu birikimler tüm dünyaya anlatılmalı. Dedik ki bu birikimler tüm dünyaya  anlatılmalı, sahip olduğumuz tüm birikimlerimizle hem Isparta'ya hem Türkiye'ye, hem tüm dünyaya donanımlı bireyler yetiştiriyoruz, araştırma geliştirme ve patent üretiyoruz. Tabi bunlardan dış alemin haberdar olması lazım.

“AMERİKA İLE İLİŞKİLERİMİZ ÇOK ÖNEMLİ”

Dış alem deyince, Amerika bu konuda şu anda dünyada önde olan, liderlik eden bir ülke olmasından dolayı Amerika ile ilişkilerimiz, oradaki üniversiteler ile ilişkilerimiz son derece önemli. Bu münasebetle biliyorsunuz daha önceki 5 - 6 aylık dönem içerisinde Amerika'dan bize Georgea Senatörleri geldi ilimize. SDÜ olarak kendilerini ağırladık. Kendimiz ağırlamakla kalmadık, aynı zamanda Isparta'daki iş adamları ile buluşturduk”.

AMAÇ; İŞBİRLİĞİNE ZEMİN HAZIRLAMAK

Çeşitli eyaletlerden gelen senatörleri ilimizde ağırladıklarını hatırlatan İbicioğlu; “biz de Amerika'da birtakım ziyaretlerde bulunmaya ve üniversitemizi ülkemizi anlatmaya karar verdik. 7 Kasım'da ABD'ye hareket ettik. Bu seyahat başta SDÜ olmak üzere Isparta için önemli kazanımlar hedefliyordu. Bu ziyarette biz 4 ana hedefi öncüledik. Bunlardan bir tanesi  SDÜ'nün tanıtımı,  SDÜ ile Amerika'daki üniversiteler arasındaki iş birliği, Isparta ile ve Florida ve Georgia eyaletleri arasında Isparta ekonomisi ile alakalı görüşmeler yapmak ve Isparta işbirliği geliştirmeye zemin hazırlamak, bunlarla ilgili müzakereler yapmak ve ayrıca başta ABD'deki senatörler, Milletvekilleri ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcisi olmak üzere önemli isimlerin 2013 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi düşündüğümüz 2. Uluslararası Davraz Kongresine davet etmek. 

FLORİDA ATLANTİK ÜNİVERSİTESİ İLE

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Rektör İbicioğlu, 13 saat süren yolculuk ve ABD'deki temasları ile ilgili olarak ilk önce

Amerika'nın en büyük eyaletlerinden biri olan Florida’nın Atlantik Üniversitesi'ne ziyarette bulunduklarını belirterek, burada ülkemizi, ilimizi ve üniversitemizi anlattıklarını ifade etti.

İbicioğlu; “ ‘Eğer siz Ortaasya, Ortadoğu ve Avrupa ile ilgili bir çalışma yapmak istiyorsanız, Anadolu'ya gelmek zorundasınız’ dedim. Sonuçta kendileri ile bir işbirliği anlaşması imzaladık. 

Seyahatimizin ikinci ayağında Miami vardı.  İspanik İşadamlarının Sivil Toplum Örgütü Başkanı, Güzel Sanatlar Fakültesi Muhsin Ertuğrul Salonu'nda 28 kasım'da bir konferans verecek. Türk işadamları için yatırım fırsatları' konulu bir konferans verecek.  

Florida İnternational Üniversitesi ile de bir görüşmemiz oldu.  

Orlando'da görüştüğüm işadamlarına da Isparta'nın potansiyelini anlattım. Temiz havasını, iklimini, toprağını, elmacılık kirazcılık konusundaki potansiyelini, bilgi konusunda entellektüel birikimini anlattım. Onlar da Isparta'ya gelmek istiyorlar.

Özellikle Orlando'da Disneyland'da Isparta'da bazı el ürünlerinin pazarlanmasına yönelik olarak görüşmeler yaptık.  Niyetimiz; onların Isparta'nın ürettiği birtakım ürünleri alıp orada standlara koymaları. Ayrıca Miami Belediye Başkanı  Isparta'da bahsettiğim elmacılık, yayla turizmi, inşaatçılık, sağlık sektörünü yerinde göreceğini söyledi.  Ayrıca kardeş şehir konuları görüşüldü”. 

 

 

Bu haber 796 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...