“Bir an önce 4.ya da 5. Teşvik bölgesine geçirilmeli”

17 Şubat 2016 17:44

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Isparta Milletvekili İrfan Bakır'ın görüşülmekte olan 97 Sıra Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile ilgili TBMM’de söz aldı.

Milletvekili Bakır konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Sözlerime başlamadan önce son 24 saatte 9 şehit vermemizin üzüntüsünü, acısını hep birlikte yaşıyoruz. Şırnak, Cizre ve Sur’da şehit olan asker ve polislerimize de Allahtan rahmet kederli ailelerine başsağlığı diliyorum.

97 Sıra Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 4. Maddesi hakkında şahsım adına söz almış bulunmaktayım.

Öncelikle tasarının hazırlanmasında emeği geçen, ülkesi için çalışan, başka hiçbir amaç gütmeyen, tamamen eğitimde, bilimde ve ilimde bir adım daha nasıl ileriye gidebilirizin planları yapan ve uygulamaya çalışan arkadaşlarıma, emeklerinden dolayı teşekkür ederim.

Biz de yapılan hiçbir hizmete hasetlik olmaz sonuçta hepimiz ülkemiz için çalışmaktayız, en azından ben böyle düşünüyorum. Konuşmamın başında belirtmek isterim ki; Türkiye Cumhuriyeti için yapılacak her bir olumlu çalışmaların destekçisi, milletimiz için olumsuz gördüğümüz her şeyin de karşısında olacağız.

Yasalaşmak üzere olan Kanun Tasarısına gelirsek eğer;

Öncelikle Sayın Bakan Fikri beye komisyon toplantılarındaki yapıcı ve uzlaşmacı tavrından dolayı teşekkür etmem gerek. 

Ancak 33 maddeden oluşan ve görüşülmekte olan Kanun Tasarısının yanlış hatırlamıyorsam 2 ya da 3 tanesi oy birliği ile ilgili Komisyonda kabul edilmiştir. Diğerleri oy çokluğu ile iktidarın isteği doğrultusunda sonuçlanmıştır. Biz isterdik ki tüm maddelerde mütabık kalınsın, anlaşmaya varılsın. Eminim ki o zaman ülkemiz için çok daha olumlu sonuçlar elde etmiş oluruz.

Umarım ki bundan sonra ülkemiz için alınacak kararlarda sadece iktidarın dediği değil, muhalefetin de söyledikleri dikkate alınır, çünkü o zaman inanın belli bir kesimin değil, tüm vatandaşlarımızın yararına sonuçlar elde edilecektir.

Hele ki birliğe, beraberliğe en ihtiyaç duyduğumuz bu zamanlarda bunun önemi büyüktür.

Bir ülkenin gelişmesinde, ekonomisinin büyümesinde buna bağlı olarak refahın artmasında, günümüz koşullarında AR-GE ‘nin önemi kaçınılmazdır. AR-GE’ ye yapılacak olan mantıklı, öngörülü yatırımların mutlaka karşılıkları fazlasıyla alınacaktır. Gerek kamunun, gerek özel sektörün AR-GE yatırımlarına, yüksek teknolojiye ve markalaşmaya zaman ve emek harcanması, bu yatırımlara yönelik teşviklerin artırılması ülkemizde istihdam, üretim, sanayileşme ve hizmetler sektörü bakımından önemli adımların atılmasını sağlanacaktır.

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak mantıklı politikalar sonucunda oluşturulacak bu yatırımların, ülkemize sağlayacağı faydaların bilinci içerisindeyiz ve üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız. Seçim Bildirgemizde de büyük önem verdiğimiz, üretime, tasarıma ve AR-GE ‘ye yapılaması gereken teşviklerin artırılması konusu, bizlerin bu konuya verdiği önemin bir göstergesidir.

Bunun yanında Cumhuriyet Halk Partisi olarak geliştirmiş olduğumuz tüm politikalarda her zaman gerçekçi ve öngörülebilir olmaya özen gösterdik, halkımızı yanıltıcı, yanlış, gerçeklikten ve ulaşılabilirlikten uzak olan hiçbir vaatte bulunmadık.

Yapılacak olan AR-GE alanındaki tüm yatırımların kalıcı olması ve faydasının sürdürülebilir olması için Üniversite-Sanayi-Devlet işbirliği kapsamlı modelin uygulanması gerektiğini savunuyoruz. Çünkü bilim ve teknoloji üretmek için öncelikle sağlıklı işleyen bir eğitim sisteminin olması ve bu sistemde de bilim üretecek bireylerin yetiştirilmesi gerekmektedir. Milli Eğitim konusundaki sıkıntılara hiç girmiyorum yoksa bana verilen sürenin yetmesi mümkün olmayacaktır.

Evet değerli Milletvekilleri;

Görüşülmekte olan 97 sıra sayılı kanun tasarısındaki çoğu maddeye Grubumuz olarak katılmakla birlikte, aslında gerçekçi, yapısal bir reform içermediğini maddeleri okuyunca görebiliyoruz.  Bunun sonucunda ülkemizin bilim ve teknoloji alanında küresel rekabet içerisine önümüzdeki yıllarda da girmesi mümkün görünmemektedir. Çünkü yakın geçmişe baktığımızda izlenen politikalar sonucunda bu kanun tasarısıyla AR-GE harcamaların milli gelir içerisindeki payının yüzde üç olacağı inandırıcılık taşımamaktadır. Daha geçtiğimiz yıl

AR-GE harcamaların milli gelir içerisindeki payı yalnızca %1.02 olmuştur. Bunun için koyulacak hedeflerin gerçekçi, ulaşılabilir ve öngörülü olması gerekmektedir. Bu yalnızca bu kanun tasarısı hakkında değil tüm konularda olması gereken bir hedeftir.

Size 2015 yılı Avrupa Birliği İlerleme Raporundan bir ifadeyi söylemek istiyorum. ‘’Türkiye’de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve bağlı kuruluşları TÜBİTAK ile KOSGEP ve Ekonomi, Kalkınma ve Maliye Bakanlıkları tarafından yürütülen birçok kamu destek programı yer almaktadır, Ancak söz konusu programlar kapsamlı bir çerçevede yer almamaktadır.’’ deniyor. İşte bu kapsamı artırmak için Bilime, Eğitime, Sanayi’ye, Ticarete, Esnafa, Köylüye, Çiftçiye, girişimcilere, öğrenciye destek vermeli, onları teşvik etmeliyiz.

Hazır teşvik konusuna değinmişken Isparta’mızın 2. Teşvik Bölgesinde oluşu,  sanayi, ticaret ve turizm potansiyelinin düşmesine ve gelişmekte geç kalmasına yol açmaktadır. Oysaki Isparta ilinin ticaret, ulaşım, sanayi ve turizm potansiyeli konumu gereğince yeteri kadar iyidir. Ancak yeterli teşviklerin yapılmaması, yatırımların azalmasına yol açmıştır. Her geçen gün sanayideki, ticaretteki, turizmdeki umudumuzu kaybediyoruz. Biz Isparta’nın bir an önce 4.ya da 5. teşvik bölgesine geçirilmesini talep ediyoruz. Bu konuyu yazılı bir soru önergesi ile de sormuştuk ancak henüz ilgili bakanlıktan cevap alamadık. Bu konuya da dikkatinizi çekmek istiyor bu hususta daha hassas olmanızı temenni ediyorum. Şimdiden görüşülmekte olan kanun tasarısının ülkemize ve tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diler saygılarımı sunarım”.

 

Bu haber 723 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...