“İnanılmaz bir enerji israfı ve inanılmaz nesil zayiatı var”

17 Şubat 2016 17:48

MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan toplumumuzda hızla artan boşanma sebeplerinin araştırılması ile ilgili, önerge sahipleri adına, TBMM de söz alarak “Aile; toplumu oluşturan sadece en küçük yapı değil, aynı zaman da en kadim, en köklü, en vazgeçilmez ve toplumu ayakta tutan en hayati kurum dur “dedi.

Isparta’da Vali Vahdettin Özkan’ın eşi Ruhan Özkan’ın ve Baro Başkanı Gökmen Gökmenoğlu ile beraber bir grup avukatın yaptığı çalışmaları örnek gösteren Okutan “Bazı konuların siyasi düşüncelerimize ve meşrebimize göre farklılık arz etmesi son derece tabiidir. Bazı konular ise müşterektir. Siyasi düşünceye, mezhebe, etnik yapıya göre ciddi bir farklılık arz etmez.” Dedi

Okutan; Aile konusunun, ailenin birliğinin korunması konusu bu topraklarda yaşayan herkesin üzerinde ittifak ettiği bir konu olduğunun altını çizerek meclisin yeni yasama döneminde en üst derecede müştereklerde buluşabilecekleri konusunda işbirliği yapacağına dair büyük ümitler taşıdığını belirtti.

“ANNE BABA SEVGİSİ KAVRAMLARI ÖRSELENMİŞ MİDİR?..”

Aile saadetinin ve huzurunun bozulmasında işsizliğin rolü tartışılmasının, toplumun her kesimindeki insanımızın aşırı borç yükü altında olması ailelerde ne gibi sıkıntılar doğurduğunun araştırılmasının önemli olduğunu söyleyen Okutan” Mesela okul öncesi eğitime yeterince ağırlık veriliyor mu, araştırılacaktır. Hür düşüncenin ve bağımsız karar alma kabiliyetinin geliştirilmesinde eksikliklerimiz var mıdır, araştırılacak.. Ahde vefa ticarette dürüst olma, helal kazanç, vatan, millet sevgisi, bayrak sevgisi, anne baba sevgisi kavramları örselenmiş midir, araştırılacaktır.

Mesela birbirimizi bağlayan kardeşlik bağı, komşuluk bağı, sadakat bağı, dost bağı, örselenmiş midir, araştırılacaktır.

Mesela, artan uyuşturucu belası kaç aile ocağını söndürüyor ortaya konulacaktır.

Mesela, tüketim çılgınlığının aileleri hangi sıkıntılara soktuğu araştırılacaktır.

Mesela, kültür bakanlığı kültür boyutunu ihmal edip turizm boyutuna mı odaklanmıştır” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZI NASIL YETİŞTİRMELİYİZ?”

Ancak tüm bunların yanı sıra daha önemli olduğunu düşündüğü “Çocuklarımızı nasıl yetiştirmeliyiz?” Bu konuda basit, başarılı ve isabetli yol ve yöntemler nelerdir? Konusuna dikkat çeken Okutan Türkiye’de birkaç nesildir ana ve babalar çocuklarını en iyi duygularla fakat el yordamıyla yetiştirildiğini

Aileler ne yapacaklarını bilemediğini;” Birçoğu köyden şehre gelen ilk nesil, çocuklarını köye göre mi yetiştirecek, şehre göre mi? Bir kısmı yeni şehirleşmeye başladı. Çocuklarını geleneksel dünyamıza göre mi yetiştirecek yoksa çağdaş dünyaya göre mi?

“DENEME YANILMA YÖNTEMİYLE ÇOCUK YETİŞTİRİYOR”

Çocuklar ve gençler de sürekli ikilemler yaşıyorlar ve ne yapacaklarını hangi yöne gideceklerini bilemiyorlar.

Herkes el yordamıyla, ne gördüyse ya da deneme yanılma yöntemiyle çocuk yetiştiriyor.

İnanılmaz bir enerji israfı ve inanılmaz nesil zayiatı var.

Nereye gideceğini ne yapacağını bilemeyen nesiller üzerinde ne aile ocağımız yükselir, ne de toplumumuz, ne devletimiz, ne de kutsal inancımız.” dedi

Devletin, ailelere nasıl çocuk yetiştirecek? onu dikte etsin demediklerini Fakat Devletin başarılı, kolay ve toplumun isteklerine uygun çocuk yetiştirme modellerinin ortaya çıkmasını desteklemesini istediklerini söyleyen Okutan; “Bunu ortaya çıkaracak eserler ve araştırmalar ortaya koymaları için aydınları, mütefekkirleri, uzmanları, akademisyenleri, yazarları, şairleri, senaristleri, yapımcıları, tiyatrocuları, televizyoncuları teşvik etsin desteklesin istiyoruz” dedi.

“KIZLARIMIZDAN ÇOK ŞEY İSTİYORUZ AMA…”

Ayrıca “Biz kızlarımızdan iyi bir eş, iyi bir anne, iyi bir insan vb. bir sürü iyi bir şey olmalarını istiyoruz. Gelinlerimizde pek çok beceri, bilgi, anlayış, görgü, nezaket, edep vb. şeyler olmasını istiyoruz. Peki, onları öyle yetiştirebiliyor muyuz?” sorusunu dinleyicilere soran Okutan;

“Evlilik ve aile hayatında kızlarımızın başka bilgi ve becerilere de ihtiyacı var. Yemek yapma, dikiş dikme, ütü yapma, hijyen, çocuk bakımı, çocuk gelişimi, çocuk psikolojisi, boş vakitleri değerlendirme, spor, müzik, diyet, dekorasyon, ev ekonomisi, bütçe, çiçek yetiştirme, bahçe tarımı, evcil hayvan bakımı, anne sağlığı, dini bilgiler, manevi hayat, edep, usul, erkan, nezaket, temizlik, ev aletlerinin ve motorlu araçların kullanımı, basit ev tamiratı, vs. vs.

Bilhassa okuyan kızlarımız sınav maratonları ve diploma peşinde yıllarını tüketiyorlar. Birçoğunun bu saydığımız bilgi ve becerileri edinmeye vakti ve fırsatı olmuyor. Bazılarını evde, bazılarını kurslarda öğrenenler yok değil. Ancak yetersiz.

Kızlarımızı mutlaka okutmalıyız. Ancak okuyan kızlarımızın bu eksikliklerini evlilikten önce kolay, basit ve mümkünse ücretsiz giderebilecekleri müesseseler oluşturmalıyız.

Biz de maalesef genç kızlarımızın evlilik öncesinde eğitim alıp komple eksiklerini tamamlayabilecekleri eğitim müesseseleri henüz yoktur.

Bu konuda Köy Enstitüsü, Kız Olgunlaşma Enstitüsü, kız kuran kursu ve beceri kurslarını bünyesinde toplayacak yeni modellere ihtiyacımız var.

Kız kuran kursu ve beceri kurslarını Ülkemizin ve hatta medeniyet coğrafyamızın tamamen yerli ve milli olan bu tarz eğitim müesseselerini geliştirerek geleceğe taşımaya ihtiyacı vardır.

“EĞİTİM ALANINDAKİ TABULAR BİZE ÇOK ZARAR VERİYOR”

Bizler karşılıklı güvensizlik yüzünden bu müesseselerin gelişmesine engel olduğumuzun farkında bile değiliz.

Hâlbuki hem bizim halkımızın hem de medeniyet coğrafyamızın insanlarının bu müesseselere ilgisi büyük.

Balkanlardan, Türk Cumhuriyetlerinden, Afrika’dan gelen dostlarımız kardeşlerimiz bakın en çok hangi eğitim müesseseleriyle ilgileniyorlar? Hangilerini ülkelerine taşımak istiyorlar?

İmam-Hatip Liseleri…

Köy Enstitüleri, öğretmen okulları

Kız Kur’an Kursları…

Kız Meslek Liseleri…

Kız Olgunlaşma Enstitüleri...

Meslek ve beceri kursları…

Toplumu olumlu yönde değiştirme istiyorsak -ki buna aile yapımızın restorasyonu dahildir- ilk yapmamız gereken kızlarımızı iyi yetiştirmek ve bunun için gerekli müesseseleri kurmaktır. Fakat nasıl?

Acaba geçmişteki hatalarımızdan dersler alıp kızlarımızı iyi yetiştirecek toplum olarak müştereken onay verebileceğimiz yeni müesseseler ve anlayışlar ortaya koyabilir miyiz?”dedi

Okutan sözlerine şöyle devam etti:

“Bu alanda ortaya konan bazı deneme mahiyetinde müesseseler olduğunu biliyoruz. Milletvekillerimiz bu müesseseleri yerinde görseler ve değerlendirseler olmaz mı?

ISPARTA DAN ÖRNEKLER…

Yine Isparta Valimiz Vahdettin Özkan’ın kıymetli eşi Ruhan Özkan’ın himayesinde Isparta Valiliği Avrupa birliği projeleri koordinasyon heyeti tarafından organize edilen ildeki ilgili kamu kurumlarının yanında bazı sivil toplum kuruluşları ve mahalle muhtarlarının katkısı ile ‘’Mahalle Anneleri’’ projesi uygulanıyor.

Ancak bu iyi niyetli güzel çalışmalar daha kapsamlı ve ülke genelinde yaygınlaştırılarak kurumsal hale getirilmeli mi?.

Boşanmalarla ilgili, yine Türkiye barolar birliği desteği ile Isparta başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu ile baro kadın ve çocuk hakları komisyon başkanı Av. Ayfer Eseryel ve barodan bir grup avukat arkadaşlar tarafından bir çalışma yapılmıştır.

Bu çalışmaya göre Türkiye gibi Isparta’da da boşanmalar giderek artıyor boşanma nedenleri ve şeklide çarpıcı bir şekilde değişiyor diyorlar. Bunlar yerinde inceleme olmalıdır.Sağlıklı toplumu, sağlıklı aileler oluşturur. Tarihimiz iyice incelenirse Türk ailesinin dirlik ve düzenlik içinde olduğu devrelerde devlet de dirlik ve düzenlik içindedir. Bu bakımdan törelerimizde aile, ülke, devlet ve millet kavramları iç içe bir manzara gösterir. Aile demek, bir noktada düzen demektir.

Hülasa artan boşanma nedenlerinin araştırılması, hukuksal uygulamalarda ailenin birlikteliğinin sürdürülmesine yönelik yeni düzenlemeler yapılması, ailelerin yaşayabileceği mevcut ve olası sorunlar için yardım sunacak yeni birimlerin oluşturulması, aile birliğinin korunmasına yönelik daha ayrıntılı çalışmaların planlanması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önem arz etmektedir.

Bunu gelecek nesillerin mutlu ve huzurlu aile yuvaları için istiyorum.”

Bu haber 725 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...