“Isparta’daki eczanelerin yüzde 85’i devlete sıfır iskonto yapıyor”

19 Şubat 2016 18:35

Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, nüfusa göre her 3 bin 500 kişiye bir eczane düştüğünü ancak Isparta merkezde 60 yerine 110 eczane bulunduğunu belirtti.

Hiçbir işletmenin zararına çalışamayacağını ancak eczanelerin Isparta’da zararına hizmet verdiğini dile getiren Garğın, “Üzerimize o kadar çok yük biniyor ki; Bağkur 440 liraydı 560 lira oldu. Personelimize asgari ücret ödüyoruz. Her eczanede ortalama 2 personel vardır. Kira giderlerimiz artıyor. Baktığımızda giderlerimiz artıyor gelirlerimiz aynı kalıyor ya da pazar payımız azalıyor. Vergi rekortmenleri açıklandığında 10 yıl önce ilk 100’de 35-40 tane eczacı vardı. Şimdi giremiyorlar” şeklinde konuştu.

Öte yandan AKFEN Holding’in Şehir Hastanesi yanında oluşturulacak alanda 40-45 eczane yeri istediklerini dile getiren Saygın Garğın, diğer illerden de eczacıların burayla ilgilendiğini duyurdu. Garğın, “Biz diyoruz ki Hastane Caddesi ve Doğumevi civarında 40-45 tane eczane var. aşağıda sizin buna göre yer hazırlamanız gerekiyor. Bu insanlar işsiz kalmamalı.  Ayrıca Şehir Hastanesi’nin olduğu alanı sadece bir takip etmiyoruz. Bize doğudan, batıdan, başka illerden orayı soranlar oluyor. Sonuçta Isparta yaşanabilir bir kent. İnsanlar burada eczane açmayı istiyor” dedi.

Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, ilimizdeki eczanelerin durumları ve Şehir Hastanesi’nin ticari alanıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Artan giderlere karşı eczanelerin her geçen gün gelirlerinin azaldığına dikkat çeken Garğın, Isparta’daki eczacıların geleceklerini göremediğini söyledi. Garğın, Şehir Hastanesi’nin yanına yapılacak ticari alanla diğer illerdeki eczacıların da ilgilendiğini belirtti.

Isparta merkezde 110 eczane bulunduğunu dile getiren Garğın, nüfusa göre her 3 bin 500 kişiye bir eczane düşmesi gerektiğini, bu durumda da merkezde 60 eczanenin yeterli olduğunu söyledi. Garğın, “Merkezin tabela nüfusu 207 bin. 50 eczane fazla gibi görünüyor. Ama Türkiye’nin batısında böyle bir yoğunluk var. İzmir’de, Burdur’da Denizli’de de durum böyle. Isparta’da eczane sayımız fazla. Bunu eczane cirolarına baktığımızda da görüyoruz. Isparta’daki eczanelerin yüzde 85’i devlete sıfır iskonto yapıyor. Hiçbir işletme zararına çalışmaz ama biz zararına çalışıyoruz.

Üzerimize o kadar çok yük biniyor ki Bağkur 440 liraydı 560 lira oldu. Personelimize asgari ücret ödüyoruz. Her eczanede ortalama 2 personel vardır. Kira giderlerimiz artıyor. Baktığımızda giderlerimiz artıyor gelirlerimiz aynı kalıyor ya da pazar payımız azalıyor. Vergi rekortmenleri açıklandığında 10 yıl önce ilk 100’de 35-40 tane eczacı vardı. Şimdi giremiyorlar. Bizim her şeyimiz kayıtlıdır. İlaç takip sistemlerimiz var” şeklinde konuştu.

Öte yandan Eczacılık Fakülteleri sayısında da ciddi bir artış olduğun dikkat çeken Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, sözlerini şöyle sürdürdü: “45’e yakın fakülte var. Bazı fakülteler var ki eczacı hoca yok ama eczacı yetiştirmek için öğrenci alıyorlar. Bunun böyle sürdürülebilmesi mümkün değil. Bu durum Sağlık Bakanlığı ile YÖK’e söyleniyor. Ama ne hikmetse bunun sayısı azalmıyor.

SDÜ’de Eczacılık Fakültesi var. Botanik bilimi üzerine bir ders var. Ama Türkiye’de bu alanda hoca yok. Hoca olmadığı için fakülte öğrenci alamıyor. Isparta’da Eczacılık Fakültesi olmasını isterim. Çünkü buranın ekonomisi öğrenci. Daha fazla öğrenci gelsin. Ama mesleki açıdan bakarsam çok fakülte olmasından yana değilim. Ben mezun olduğumda Türkiye’de 7 tane fakülte vardı. Her mesleğin enflasyonu var.

Her öğrenci fakülteye eczane açmak hayaliyle girer. Şimdi çocuklar mezun oluyorlar. Bize geliyorlar boş geliyorlar. Bu rakamlarla eczane açmak kolay değil, korkuyorlar.”

Diğer taraftan AKFEN Holding’in Şehir Hastanesi yanında oluşturacağı ticari alanla ilgili görüşmelerinin devam ettiğini dile getiren Garğın, diğer illerden de buradaki alanları sorduklarını ifade etti. Garğın, sözlerini şöyle sürdürdü: “AKFEN Holding’le görüşüyoruz. Biz diyoruz ki Hastane Caddesi ve Doğumevi civarında 40-45 tane eczane var. Aşağıda sizin buna göre yer hazırlamanız gerekiyor. Bu insanlar işsiz kalmamalı. Onlar da hayır demiyorlar ama oradaki projede hastane ile ticari alan arasında 350 metre mesafe var.  40-45 eczane orada çalışır mı, onu bilmiyorum. Bizim için lokasyon çok önemli. Eczaneler neden hep sağlık tesislerinin yanında olur? Çünkü işler orada yürür.

Örneğin vatandaş Halıkent’te oturuyor. Hastaneye gelecek mahallesindeki eczaneden ilaçlarını alacak. İlacını mahalle eczanesinden temin edecek. Sistem onu gösteriyor. Mahalle eczaneleri bu anlamda canlanacak.

Şehir Hastanesi’nin olduğu alanı sadece bir takip etmiyoruz. Bize doğudan, batıdan, başka illerden orayı soranlar oluyor. Sonuçta Isparta yaşanabilir bir kent. İnsanlar burada eczane açmayı istiyor. O alanlar boş kalmaz. İhale olduktan sonra herkes gelip girebilir. Ama orada 40 eczane olursa 5-10 tanesi iyi çalışır. Gerisi biraz daha az çalışır. O yüzden 1 yıl içinde Isparta’da ciddi anlamda eczane hareketi olacak.  Eczacılar geleceğe umutla bakamıyorlar.”

 

Bu haber 713 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...